A Váci és az Arconic pályaorientációs táborában szerezhettek tapasztalatokat a diákok

Projektzáró eseményen összegezték a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint az Arconic-Köfém Kft együttműködésében létrejött pályaorientációs tábor tapasztalatait pénteken.
2019.06.28. 13:17 |

„Az Arconic Alapítvány, az Arconic-Köfém Kft és a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium együttműködésében sok előnyös dologhoz jutott iskolánk. E hosszú együttműködés alapja a kölcsönös megbecsülés, valamint, hogy kölcsönös előnyökhöz juthatunk egymás révén.

A programunk ebben az esztendőben teljesedett ki igazán. Kezdetben egy alumíniumipari szakkörből indultunk ki, majd ez kibővült előbb egy alumíniumipari jegyzettel, a következő évben kirándulást tehettek a gyerekek különféle ipari vásárokra.

Idén a fiatalabb korosztályok felé fordultunk, hatodik-hetedik osztályosokat megcélozva azért, hogy megismertessük az iskolánkat, a kétkezi munka megismertetése által. Délelőtt a műhelyekben munkadarabokat készítettek, délutánonként üzemlátogatásra mentek.” - mutatta be a pályaorientációs tábort Gróf Varéria, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója.

„2012-ben álmodtuk meg kollégáimmal ezt az együttműködési programot. Azóta minden esztendőben, az Arconic Alapítvány, az Arconic-Köfém Kft és a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium együttműködésében tudtuk ezt megvalósítani; szakkörök, tankönyvek, képzési tanácsadás, a leendő kollégák szakmai felkészítése formájában.” - emelte ki Varga Zsuzsa, az Arconic-Köfém Hengermű-Öntöde emberi erőforrás vezetője.

„Van ennek az együttműködésnek egy „önző” része cégünk szempontjából; olyan jövőbeli munkavállalókat keresünk, akik a vállalat jövőbeli sikereihez, fejlődéséhez tudnak hozzájárulni. De van egy önzetlen része is, hiszen minden cégnek kötelessége hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatalok, a jövő nemzedéke minél több és minél modernebb tudást szerezzenek.” - hangsúlyozta Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Hengermű-Öntöde gyárigazgatója.

„Idestova nyolc esztendeje támogatja az Arconic-Köfém Kft a diákokat azzal, hogy bemutatja nekik, hogy milyen munkák folynak az üzemben, így a gyerekek támogatást kapnak a pályaválasztáshoz. Nagyon fontos, hogy a gazdasági szereplők társadalmi felelősséget is vállaljanak, a gyerekek fejlődését segítsék.” - tette hozzá Deák Lajosné, önkormányzati képviselő.

Gazdaság

 1. IKARUS, a busz - gyárlátogatásra hívják az érdeklődőket

  A Szent István Király Múzeum az IKARUS – A busz című kiállításához kapcsolódóan, az Ikarus Járműtechnikai Kft-vel együttműködve július 17-én, szerdán 11 órától gyárlátogatást szervez az érdeklődők számára.

  2019.07.10.
 2. Harmincegy csapat versenyzett a LEGO robotépítési és programozási versenyen

  Az Edutus Egyetem hatodik alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad™ (WRO™) LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi versenyt, a regionális elődöntőre Székesfehérváron, a Kertész Csárdában került sor kedden. A verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

  2019.06.11.
 3. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 4. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 1. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 2. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.
 3. Világmárkákkal bővülhet a Plaza kínálata, új parkolóhelyek létesülnek a belvárosban

  Az Alba Plaza és környezetének tervezett rekonstrukciójáról és fejlesztéséről egyeztettek a székesfehérvári Városházán az Önkormányzat és az Indotek Group vezetői. Az ingatlanfejlesztő társaság tájékoztatása szerint az Alba Plaza megvásárlását követően szakembereik azonnal megkezdték a bevásárlóközpont felújítására, valamint környezetének fejlesztésére vonatkozó tervek kidolgozását. Ezeket a nyár végén mutatják be a város számára. 

  2019.05.10.
 4. A Grundfosnál vendégeskedett a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület

  Éves beszámolóját fogadat el a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület, meghatározva a következő időszak terveit, ötleteit, témajavaslatait. A civil szervezet csütörtökön új tagot is választott Gesztesi Béla, a VOSZ Fejér megyei elnökének személyében.

  2019.04.25.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek