A természet csodája - édesburgonya, a legtáplálóbb zöldség

 Néhány évvel ezelőtt, a Tudomány a közjóért táplálkozási szervezet központja (CSPI) 18 zöldségről készített tanulmányt, amelyben a rostok, a vitaminok és a tápanyagok mennyisége szerint osztályozták őket. Az édesburgonya érte el a legjobb eredményt és magasan vezette a listát.
2010.09.09. 20:27 |
 Néhány évvel ezelőtt, a Tudomány a közjóért táplálkozási szervezet központja (CSPI) 18 zöldségről készített tanulmányt, amelyben a rostok, a vitaminok és a tápanyagok mennyisége szerint osztályozták őket. Az édesburgonya érte el a legjobb eredményt és magasan vezette a listát.
  


 
A CSPI központ tanulmánya szerinti tíz legjobb zöldség listája és értékei:
 
* Sült édesburgonya 184
* Sült burgonya 83
* Spenót 76
* Leveles kel 55
* Brokkoli 52
* Vegyes zöldségek 52
* Sült sütőtök 44
* Kelbimbó 37
* Nyers káposzta 34
* Zöldborsó 33
 
 Egy édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát. Gazdag B6 vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsiradékot és nátriumot tartalmaz.
 
 Az édesburgonyának nagyon sok előnye van az egészségünkre nézve. A tanulmányok kimutatták, hogy olyan betegségekre van jótékony hatása, mint a cukorbetegség, a rák, a köszvény és a gyomorfekély.
 
 Az édesburgonya és a yamgyökér másik előnye, hogy a bennük lévő természetes ízanyagnak köszönhetően már nincs szükség vaj vagy só hozzáadásához. Fogyasztható köretként sovány húsokhoz vagy más zöldségekhez. Így az édesburgonya van a legjobb hatással a szervezetünkre.
 
 A végeredmény kimondja, hogy az édesburgonya nemcsak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de ez az egyik legtáplálóbb zöldség, amit fogyaszthatunk, feltéve, ha nem teszünk hozzá sok vajat, vagy nem sütjük zsírban.