A telekis Nacsa Flóra győzelmével zárult a Közgazdasági Diákolimpia

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja, Nacsa Flóra győzelmével zárult a 2020–2021-es Közgazdasági Diákolimpia magyarországi döntője. A több fordulós megmérettetésre 37 település 62 iskolájának csaknem 300 tanulója jelentkezett. A verseny hazai döntőjében – amelyet a járványhelyzet miatt online módon rendezett meg a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) – az írásbeli fordulók 9 legjobbja mérte össze tudását.
2021.04.07. 15:01 |

Az első öt helyezett képviselheti majd hazánkat a verseny nemzetközi döntőjében, ahol Nacsa Flóra győzelme után már biztosan szurkolhatunk székesfehérvári versenyzőért is.

A cseh kezdeményezésre elindított, nemzetközi versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkeztek az ország 37 településének 62 középiskolájában, valamint Erdélyből, Székelyudvarhelyről és Marosvásárhelyről is – összesen csaknem 300-an. A vetélkedő írásbeli fordulóiban – a pandémia miatt – online feladatsorokat töltöttek ki a versenyzők, s közülük végül a legjobb kilenc adott számot tudásáról szóban is a szakmai zsűri – Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke; Kocziszky György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Monetáris Tanács tagja és Trautmann László, a BCE egyetemi docense, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke – előtt. A döntő fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, a verseny kezdetén pedig egy videóüzenetben Virág Barnabás, az MNB alelnöke köszöntötte a versenyzőket. A verseny zárszavában elhangzott, hogy ettől az évtől a vonatkozó kormányrendelet értelmében a nemzetközi döntőn dobogós helyezést elérő diákok 30 többletponttal gazdagodnak a szakirányú egyetemi felvételi eljárás során.

A V4-es Közgazdasági Olimpia nemzeti döntőjének első helyezettje Nacsa Flóra, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja lett. A második helyezett Házi Bálint, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum diákja, a harmadik helyezett pedig Szűcsi Levente, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákja lett. Rajtuk kívül a nemzetközi döntőbe jutott még Fehér-Kaplár Zsombor, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulója, továbbá Szabó Dániel, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum tanulója.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2020–2021-es tanévben is megrendezték a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Diákolimpiát, amelyen idén már görög és kínai diákok is versenyeznek. A vetélkedő nemzetközi döntőjében velük mérik össze majd tudásukat angol nyelven a legjobb magyar diákok. Az MKT szervező partnerei a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Intézete, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóköz-pont, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking voltak.

Közélet

 1. Polgármesteri egyeztetés Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd között

  A jelenlegi járványügyi helyzetről, a védelmi intézkedésekről, a nyitással kapcsolatos lehetőségekről, tapasztalatokról is szó esett azon az online beszélgetésen, amelyet Székesfehérvár polgármestere folytatott a németországi testvérváros, Schwäbisch Gmünd főpolgármesterével.

  2021.04.14.
 2. Maximális teljesítményt és példaértékű hozzáállást mutatnak a fehérvári katonák

  Bázis- és laktanyaüzemeltetés, raktározás, anyagellátás, vagy lakásügy – mindez egyszerre, egy időben, helyőrségi szinten. Csak néhány ,,falat” abból a sokrétű, szerteágazó tevékenységből, amelyet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred helyőrségtámogató parancsnoksága végez nap, mint nap.

  2021.04.14.
 3. Ételintolerancia vagy ételallergia? - Prof. Dr. Izbéki Ferenc online előadása az EFI oldalán

  Az Egészségfejlesztési Iroda szokásos online előadás-sorozatának következő témája a különböző ételallergiák és ételintoleranciák lesznek. A korunk népbetegségeként említett kórokról az április 20-án, kedden 18 órakor kezdődő, ingyenesen elérhető online szemináriumot az EFI Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.

  2021.04.14.
 4. Fitz 100 emlékév - Pokrovenszi Krisztián igazgató a Múzeumi beszélgetésekben

  Elindult a Múzeumi beszélgetések sorozat: az első adásban Pokrovenszki Krisztián jelenlegi igazgató beszélt az intézmény jelenéről, jövőbeli terveiről, illetve megidézte az emlékév kapcsán az egykori legendás igazgató, Fitz Jenő alakját, munkásságát.

  2021.04.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár