A szűrés életet menthet - október 7-én, szombaton lesz a mellrák elleni séta a Belvárosban

Hagyományosan ismét megrendezik a mellrák elleni sétát október 7-én, szombaton Székesfehérvár Belvárosában. A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokon való részvételre, ami akár életmentő is lehet. A résztvevők 9 órától gyülekeznek az Országalmánál, majd a 10 órakor kezdődő megnyitó után indul a séta a Fő utcán. 
2023.09.27. 18:00 |
A szűrés életet menthet - október 7-én, szombaton lesz a mellrák elleni séta a Belvárosban

Szeretettel várják a csatlakozókat, kiemelten a mellrákból meggyógyultakat.

Magyarországon évente mintegy ötezer új mellrákos beteget diagnosztizálnak, közülük mintegy kétezren halnak meg a betegségben, ami korai stádiumban kiszűrhető és gyógyítható.

A mellrák elleni fehérvári séta évről évre arra hívja fel a hölgyek figyelmét, hogy egészségük védelme érdekében rendszeresen vizsgáltassák meg magukat, és a köztes időszakokban végezzenek önvizsgálatot is.

Ezzel már korai stádiumban felfedezhető és jó eséllyel gyógyítható a mellrák.

Több mint egy évtizede rendezzük meg a sétát, hogy felhívjuk a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre. A közösségi eseményre szeretettel várunk mindenkit, és reméljük, hogy sokan eljönnek – hangsúlyozta Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok. Hozzátette, ez a téma minden családban fontos, ahol lányok, édesanyák, nagymamák élnek, ám ritkán a férfiakat is érinti a betegség. Idén is jelezték részvételüket a város nagy sportklubjai. Köszönet azért, hogy a kosarasok, a jégkorongozók, az amerikaifoci-csapat játékosai és a kézilabdázók ismét csatlakoznak a programhoz október 7-én.

Dr. Krisztián Erika, Fejér vármegye tisztifőorvosa arról beszélt, hogy a mellrák mielőbbi felfedezése életet menthet. A mammográfiás vizsgálat abban a stádiumban tudja kimutatni a daganatot, amikor még minden esély megvan arra, hogy kezeléssel biztosítsák a gyógyulást. A népegészségügyi szűrés keretében a 45–65 év közötti hölgyek kétévente kapnak meghívót mammográfiás vizsgálatra, ám szomorú tapasztalat, hogy a megjelenés 40 százalék alatt van, azaz 10 nőből mindössze 4-en adják meg maguknak azt az esélyt, hogy egy esetleges daganatot időben felfedezzenek. Ezért is fontos a figyelemfelhívás nem csak egy napon, hanem az év minden napján. Az igazán érintettek valóban a 45-65 év közötti korból kerülnek ki, de vannak fiatalabb és idősebb betegek is, ezért fontos az önvizsgálat azoknál, akiket a népegészségügyi szűrés nem érint.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője ismertette az október 7-i, szombati programot. Az Országalma körül 9 órakor kezdődik a gyülekező, melynek során a résztvevők megkapják a sétát jelképező, rózsaszín lufikat és szalagokat. Fontos, hogy a léggömbök környezetbarát, lebomló anyagból készülnek, így nem károsak a környezetre.

A Püspöki Palota sarkánál található külön sátorban, szintén már 9 órától egészen a séta végéig mammográfiás vizsgálatra kérhetnek időpontot azok a hölgyek, akik magukkal hozzák a szűrésre szóló meghívót, de bárki kérhet tanácsot, információt.

A megnyitó 10 órakor kezdődik, majd a beszédeket követően indul a séta az Országalmától. A menet a Fő utcán, majd a Mátyás király körúton halad és a Liszt Ferenc utca felől érkezik vissza a Városház térre.