A szülőkön múlik - minden negyedik gyermek túlsúlyos
Az elmúlt években egyre sokkolóbb statisztikák látnak napvilágot az emberek életmódját, táplálkozását, testsúlyát, illetve súlyfeleslegét tekintve. Sajnos az egyre romló statisztika kisgyerekek tekintetében is igaz, ráadásul az ő egészségük, boldog és kiegyensúlyozott jövőjük elsősorban a szülőkön, főként az édesanyákon múlik. Sokszor kérdés az is, hogy kapjon-e csemeténk tízórait, és ha igen mit. Íme a legfontosabb tudnivalókat, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon.
2010.09.03. 20:40 |
Az elmúlt években egyre sokkolóbb statisztikák látnak napvilágot az emberek életmódját, táplálkozását, testsúlyát, illetve súlyfeleslegét tekintve. Sajnos az egyre romló statisztika kisgyerekek tekintetében is igaz, ráadásul az ő egészségük, boldog és kiegyensúlyozott jövőjük elsősorban a szülőkön, főként az édesanyákon múlik. Sokszor kérdés az is, hogy kapjon-e csemeténk tízórait, és ha igen mit. Íme a legfontosabb tudnivalókat, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon.

Az helyes táplálkozás a gyerekeknél az egészséges felnőtté válás egyik kulcsa. Fontos, hogy a lurkók megismerjék az ételfajtákat és megszokják az étkezések betartásának fontosságát. Sajnos, a kamaszok és a felnőttek nagy része rendszertelenül étkezik és ennek nagyon sokszor, az időhiányon kívül, az az oka, hogy kiskorban nem szokták meg, hogy enni kell. Márpedig étkezni kell, csak nem mindegy mikor, miből és mennyit adunk nekik. Ha ezt a néhány tippet betartjuk, akkor jó úton járunk a nevelésnek ezen a területén.
1. Rendszeresség
A kisiskolások életében a rendszeresség nagyon jó „nevelő bácsi”. Megtanulja mit, mikor és miért eszünk és innentől nincs is több kérdése. Egyszerűen megszokja. A legtöbb családban a rohanás miatt a reggeli kimarad a napból. Pedig ez az étkezés a legfontosabb a nap folyamán. Ahogy a mondás is tartja:reggelizz úgy mint egy király, ebédelj úgy mint egy polgár és vacsorázz úgy mint egy koldus. Legalább ilyen fontos a tízórai is, ami természetesen nem kell, hogy hasonlóan nagy adag legyen, inkább csak néhány „túlélő” falat ebédig. A közösségbe járó gyermekeknél a szülőnek nincs beleszólása az ebéd elkészítésébe, de ettől még nem kell vacsorára hatalmas lakomákat készíteni. Egyszerűen egy kis vitaminnal (zöldség, gyümölcs) kell csak kiegészíteni a közüzemi menüt.
2. Változatosság Az osztálytermek kukáinak tanúsága szerint a kor előrehaladtával egyre több szülő által készített tízórais csomag végzi bontatlanul vagy félig elfogyasztva a tároló mélyén. Ez általában nem azt jelenti, hogy a gyerekek nem éhesek és nem esik nekik jól szünetben enni ezt-azt. Általában egyszerűen unják az otthonról hozott egyhangú zsömle-felvágottal összeállítást, ezért inkább a büféből szerzik be a nasi falatokat. A csoki, chips, gumicukor, nyalóka kiütéssel győz a tízórai csomag ellen. Próbáljunk ezért gyermekünkkel egyeztetve minél változatosabb uzsonnákat összeállítani, a hagyományos szalámis vagy kolbászos szendvics mellett más variációkat is kipróbálni.
3. Finom és egészséges hozzávalók
Gyerekkorban az ízlés még alakítható, formálható, mivel sok ízt még nem ismernek. Ezért érdemes egy kicsit kísérletezni. Természetesen nem extrém receptekre gondolunk csak egy-két új, különleges hozzávalóra, pl. padlizsán-, zöldfűszeres túró-, avokadókrém, csicseriborsó-, szárazbab pástétom, olajos magvak stb. Egy kis nasslnivalónak csomagoljunk karalábé és répa falatokat vagy joghurtot, esetleg valamilyen túrós desszertet. Igazán finom és frissítő tízórai lehet egy kis adag összevágott vegyesgyümölcs is.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége így foglalja össze a 3-12 éves gyerekek táplálkozásához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat:
1. Gondoskodjunk gyermekünk kellő mennyiségű folyadék - elsősorban víz, ásványvíz - fogyasztásáról. (Szerepelhetnek az étrendben gyümölcs- és zöldséglevek, alkalomszerűen cukrozott üdítő, szörp is, de ne ezek alkossák a napi folyadékfelvétel alapját.)Narancs juice
2. Minden fő étkezés – azaz a reggeli, ebéd, vacsora – tartalmazzon a növényi mellett állati eredetű fehérjét is. (pl. reggelire a tea, margarinos kifli és paprika mellé legyen felvágott /sajt is.)
3. Minden nap legyen levest is tartalmazó meleg ebéd. 

4. Kisétkezésre általában gyümölcs szerepeljen, de időnként gyümölccsel, túróval, olajos magvakkal készített tésztaféle is beiktatható.
5. Rendszeresen kerüljön teljes kiőrlésű pékáru (rozskenyér, magos zsemle, stb.) és egyéb gabonaféle (gabonapehely, puffasztott gabonaszelet, stb.) az asztalra.
6. Naponta többször fogyasszon friss gyümölcsöt, zöldségfélét a gyermek.
7. Naponta szerepeljen az étrendben tej vagy tejes ital, és iktassunk az étrendbe valamilyen tejterméket (sajtot vagy túrót, vagy kefirt, vagy joghurtot),
8. A baromfi és a vörös húsok (sertéshús, marhahús) fele-fele arányban megtalálhatók legyenek az étrendben.
9. Hal (szálka nélkül) minden héten egyszer kapjon helyet a menüben.
10. Ételkészítéshez használjunk friss, vagy szárított zöld fűszernövényeket.
Mindezeken felül kerüljük a túlzott sózást, és a sóban bővelkedő ételféleségek fogyasztását, valamint a csípős fűszerek alkalmazását.