A szociális szféra dolgozóit köszöntötték – Kádár Sándorné kapta a város elismerését

A társadalom megbecsülését fejezi ki az ágazat dolgozói felé a Szociális Munka Napja, melyet hétfőn ünnepeltek a Hiemer-házban. Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben köszönti a szociális szféra helyi vezetőit, dolgozóit, és ádja át a Pro Caritate Albae Regiae díjat. A város elismerését az idén Kádár Sándorné, az Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportjának vezetője vehette át.
2017.11.13. 15:45 |

„Nem tudom, hogy van-e nehezebb terület, mint a szociális szférában dolgozni, mint tenni a mindennapokat. Az biztos, hogy csak elkötelezettséggel, nagy szakmai alázattal és nagy emberi hozzáértéssel, komoly lelki  emberi viszonyulással lehet érdemben  elvégezni. Önök ezt a hátteret biztosítják ahhoz, hogy ne csak üres beszéd, hanem tettekben megnyilvánuló tény legyen a szolidaritás Székesfehérváron.” – fogalmazott ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András hozzátette, fontos az infrastruktúra folyamatos fejlesztése és köszönhetően az állami, önkormányzati és uniós forrásoknak, lesz lehetőség erre a jövőben is, hiszen vannak döntések arról, hogy intézmények költöznek át sokkal jobb körülmények közé és hamarosan a közgyűlés elé kerül egy, a szociális intézményekkel egyeztetett komplex fejlesztési terv is. „Ez mind fontos, hiszen az infrastruktúra fejlesztése a szakmai tartalom emelését is jelenti. Bármilyen is az infrastruktúra, alapvetően az ember a fontos, aki odalép a rászorulóhoz a segítség szándékával.” – tette hozzá a polgármester.
A város elismerését, a „Pro Caritate Albae Regiae” díjat az idén Kádár Sándorné Gáthy Katalin vehette át, a rászoruló családok felkutatása, azok gyermekeinek kiemelt figyelemmel való gondozása és az idős emberek támogatása elismeréseként A díjazott 1946-ban született Budapesten, de kisgyermek korától Székesfehérváron él. 1971-ben kötött házasságot, négy gyermeke született. Az ő felnevelésüket követően kezdett el foglalkozni a karitatív munkával és tágabb közösségének segítésével, melyet immár húsz éve végez.

Személyiségét és áldozatos munkáját hűen tükrözi a jelmondata, amely így hangzik: „A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányával törődnek!” 

1997-től dolgozik a Székesfehérvár Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportjában, melynek vezetését is ellátja. Az idők folyamán húsz fősre bővült csoport támogatja a nagycsaládosokat, a gyermekeket egyedül nevelő szülőket és az időseket. Az Öreghegyi Karitász az évek folyamán a befolyt adományokból eddig közel 40.000 kg élelmiszercsomagot osztott szét, több mint 500 rászoruló gyermeknek szervezett táborokat, kirándulásokat, valamint juttatott iskolakezdési támogatást és még egyszer ennyi hátrányos helyzetű család üdültetését, nyugdíjasok közösségi programjait szervezte meg. Kádár Sándorné kuratóriumi tagja az Alba Caritas Hungarica Alapítványnak is. 
A Szociális Munka Napján Elismerő Oklevelet adott át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara Fejér Megyei Területi Szervezete is. Az idei díjazott az ESZI II. Sz. Idősek Otthona egészségügyi szakdolgozója, Fraumberger Anita vezető ápoló, akinek munkáját mindig a szakszerűség, megbízhatóság, pontosság, jellemezte, az ellátottakhoz való viszonyát a kedvesség az empátia, a gondoskodás hatja át. A munkatársait partnernek tekinti, felmerülő problémáik megoldásához segítséget nyújt. Az általa tervezett telephelyen a feladatait magas színvonalon látja el, tiszteletben tartja minden ember méltóságát, értékét, jogait.

Az ünnepségen részt vett Spányi Antal megyés püspök, Brájer Éva és Róth Péter alpolgármesterek, a megye és a város önkormányzatának és a város intézményeinek, szervezeteinek képviselői. A rendezvényen a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei adtak műsort.

Közélet

 1. Egyetemként működik augusztustól a Kodolányi János Főiskola

  Augusztus elsejétől Kodolányi János Egyetem néven folytatja tevékenységét a Kodolányi János Főiskola. Székesfehérváron a művészeti oktatásra koncentrálnak majd - írja a főiskola közleményében. Az intézményben az elmúlt 25 tanévben mintegy 25 ezer hallgató végzett.

  2018.07.18.
 2. Kezdődik a belső felújítás - a Csók István Képtárban láthatjuk a székesegyház műtárgyait

  Kezdődik a Szent István király-székesegyház belső felújítása, azonban a kivitelezés előtt még a régészek veszik birtokba a templomot, ahol a szakemberek reményei és az előzetes kutatások szerint az egykor itt álló középkori épület és a négykaréjos koronázóbazilika összekötésének nyomait is megtalálják.

  2018.07.18.
 3. A 17-es gyalogezred hős katonáira emlékeztek a Zichy ligetben

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred  július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2018.07.17.
 4. Retro hangulat a Székesfehérvári Egyházmegye családtáborában

  Az idén Balatongyörökön került sor a Székesfehérvári Egyházmegye nyári táborára. A szervezést dicséri, hogy a délelőtti előadásokon a szülők nyugodtan figyelhettek a tartalmas és lélekemelő előadásokra, mert eközben a gyermekek korosztályuknak megfelelő csoportokban kézműves foglalkozásokon, vidám játékokon, zenés, ének és tánctanuláson vehettek részt.

  2018.07.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek