A szakszervezetek képviselői is tárgyaltak a költségvetésről

Ülést tartott szerdán az Érdekegyeztető Fórum dr. Cser-Palkovics András polgármester vezetésével. A szakszervezetek Fehérvár polgármestertől kaptak tájékoztatást a 2018. évi költségvetés tervezetéről, amelyet február 8-án tárgyal a város közgyűlése. 
2018.02.07. 16:32 |

A büdzsé keretrendszerét meghatározó területek között a humánerőforrást érintő bérfejlesztés az egyik legfontosabb. Az önkormányzati intézményeknél és cégeknél az idei évi bérfejlesztés meghaladja az egymilliárd forintot.

Székesfehérvár ez évi költségvetése szolgálja a feladatellátáshoz igazodó, biztonságos, a humánerőforrásokat szem előtt tartó működtetést, a többéves fejlesztések folytatását, a saját bevételek mértékének stabil fenntartását és a tartalékképzést. Az idei költségvetési tervezet 70 milliárdos főösszeggel számol, ilyen magas költségvetési főösszege Székesfehérvár Önkormányzatának még sohasem volt. A tervezet hitelfelvétellel nem, viszont jelentős, 3 milliárd forint feletti tartalékképzéssel számol.

A szerdai tanácskozást dr. Cser-Palkovics András polgármester vezette, de ott volt Égi Tamás és Róth Péter alpolgármester, valamint Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató.

A főösszeg több mint felét fejlesztésekre, felújításokra, a fennmaradó részt városüzemeltetésre, működtetésre, térségi ellátásra, jóléti kiadásokra fordítja a város. Az önkormányzati fenntartásban működő egészségügyi és szociális ágazatra összesen 2,8 milliárd forintot, az oktatási szférára 3,9 milliárd, míg a kultúrára 2,7 milliárd forintot költenek. Az önerős önkormányzati fejlesztéseknél minden eddiginél magasabb, 10,7 milliárd forint feletti összeggel számol a tervezet. A Közgyűlés nem döntött adóemelésről, és a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük.

A polgármester hozzátette, hogy az előzetes tájékoztatáshoz képest a Székesfehérvári Intézményi Központ gazdasági munkatársainak a jövedelmét is emelték, valamint hogy a Szent István Király Múzeumban a kulturális közfoglalkoztatottak vonatkozásában több státuszt létesítettek.

A kulturális koncepcióval kapcsolatban a Bartók Béla tér fejlesztéseiről is szó esett, többek között az autós forgalom problémáját is érintve. A Polgármesteri Hivatal épületeinek felújítását illetően egy felmerült kérdésre a polgármester a komplex felújítás igényéről beszélt. A nyílászárók és bizonyos vezetékek felújítása már megtörtént és elkezdődött, az építkezés megvalósítását pedig két részletben tervezik, optimális esetben erre 2019-2020-ban kerül majd sor.

Közélet

 1. Az eltűnt gyermekekre hívták fel a figyelmet az Ezer Lámpás Éjszakáján

  Az eltűnt gyerekek világnapjához kapcsolódóan került sor vasárnap az Ezer Lámpás Éjszakájára. A jótékonysági koncert- és programsorozathoz Székesfehérvár ismét kapcsolódott, az Alba Plaza előtti térre várták az érdeklődőket koncertekkel, gyermekprogramokkal.

  2018.05.27.
 2. Hősök napja - a Fekvő katonánál emlékeztek a háborúban elesett katonákra

  Május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett katonákra emlékezik az ország. A hősök hivatalos, törvény által szentesített napja ez, melyet 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter nemzeti ünneppé nyilvánított. Ilyenkor országszerte, így Fehérváron is koszorúkat helyeztek el a katonai emlékműveknél nemzeti hőseink előtt tisztelegvén. Vasárnap a Hősök terén tartottak néma koszorúzást, ahol a katonai, a városi, és a megyei elöljárók mellett a veteránok is tiszteletüket tették.

  2018.05.27.
 3. Világost a Geósnak! - selmeci hagyományok szerint köszöntek el a valétálók Fehérvártól

  Szombaton este a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületéből indultak a végzős hallgatók fáklyákkal és lámpásokkal Székesfehérvár belvárosába a fáklyát tartó balekok, kohlenbrennerek sorfala között. A menet elején vitték Magyarország és az intézmény zászlaját, amit a szalamander és a májusfa követett. A végzősök után a volt hallgatók, veteranissimusok, a tanári kar és a vendégek csoportja vonult.

  2018.05.27.
 4. Az öreghegyi II. világháborús emlékműnél tisztelegtek Hősök Napja alkalmából

  A háborúkban elesett magyar katonák és életüket vesztett civilek előtt tisztelgünk a Hősök Napján. Az országos kezdeményezéshez hagyományosan csatlakozott Székesfehérvár városa is, pénteken a katonatemetőkben tartottak néma koszorúzásokat. Szombaton a Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékműnél folytatódott a tiszteletadás.

  2018.05.26.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek