A szájmaszk használatáról

Ne viseljen maszkot, ha nem beteg! – a WHO egyértelmű ajánlása és a COVID-19 lakossági tájékoztató alapján egészséges ember számára nem szükséges a sebészeti maszk viselése. Ami a megelőzésben elengedhetetlen, az a rendszeres, szappanos kézmosás, illetve az, hogy ne nyúljunk arcunkhoz, szemünkhöz kézmosás nélkül.
2020.03.20. 12:35 |

Javasolt a szájmaszk használata, ha valaki lázas, köhög, vagy folyik az orra, illetve ha valaki gyógyulófélben van fertőző betegségből. A légúti tünetek esetében azért célszerű viselni, hogy kevesebb fertőzött légúti csepp kerüljön a levegőbe. Ilyen esetekben a maszk használatánál fontos a száj, az orr és az áll teljes lefedése, a használt maszk eltávolításánál pedig kizárólag a zsinór érintése. A helyesen felhelyezett szájmaszk fém szegélyének illeszkednie kell az orrnyeregre.

Az egészséges emberek által viselt szájmaszk nem csökkenti jelentősen a fertőződés veszélyét, viszont álbiztonságot adhat: a használók adott esetben nem figyelnek a többi megelőző ajánlásra.

Ami a megelőzésben elengedhetetlen, az a rendszeres, szappanos kézmosás, illetve az, hogy ne nyúljunk arcunkhoz, szemünkhöz kézmosás nélkül.

Magyarország

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár