A szájmaszk használatáról

Ne viseljen maszkot, ha nem beteg! – a WHO egyértelmű ajánlása és a COVID-19 lakossági tájékoztató alapján egészséges ember számára nem szükséges a sebészeti maszk viselése. Ami a megelőzésben elengedhetetlen, az a rendszeres, szappanos kézmosás, illetve az, hogy ne nyúljunk arcunkhoz, szemünkhöz kézmosás nélkül.
2020.03.20. 12:35 |
A szájmaszk használatáról

Javasolt a szájmaszk használata, ha valaki lázas, köhög, vagy folyik az orra, illetve ha valaki gyógyulófélben van fertőző betegségből. A légúti tünetek esetében azért célszerű viselni, hogy kevesebb fertőzött légúti csepp kerüljön a levegőbe. Ilyen esetekben a maszk használatánál fontos a száj, az orr és az áll teljes lefedése, a használt maszk eltávolításánál pedig kizárólag a zsinór érintése. A helyesen felhelyezett szájmaszk fém szegélyének illeszkednie kell az orrnyeregre.

Az egészséges emberek által viselt szájmaszk nem csökkenti jelentősen a fertőződés veszélyét, viszont álbiztonságot adhat: a használók adott esetben nem figyelnek a többi megelőző ajánlásra.

Ami a megelőzésben elengedhetetlen, az a rendszeres, szappanos kézmosás, illetve az, hogy ne nyúljunk arcunkhoz, szemünkhöz kézmosás nélkül.

Magyarország

 1. Adó 1+1 százalék

  Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni. Ma még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a 1819-es számon ingyenesen hívható NAV Infóvonal (1-es menüpont) 20 óráig, hosszított nyitvatartással várja azokat, akik a tervezettel, bevallással, vagy az 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek. 

  2024.05.21.
 2. Élmény a boldog életért

  A Gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos György László pénteken Székesfehérváron, az Alba Innovárban találkozott a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskola tizenkét felső tagozatos diákjával, akik mentorok és tanárok kíséretében vettek részt pályaorientációs élményprogramon.

  2024.05.10.
 3. Segítsünk, hogy segíthessenek!

  Az év eddigi legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtését rendezi a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és hozzá csatlakozva több fehérvári civil szervezet, illetve intézmény – köztük a Kríziskezelő Központ. A felajánlásokat május 10-én, pénteken és 11-én, szombaton négy helyszínen várják Székesfehérváron.

  2024.05.09.
 4. Több vonat a Balatonhoz

  Már az iskolai szünidő kezdete előtt egy hónappal, május 13-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat és növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a MÁV-Start. A június 21-ig tartó előszezonban már elindulnak a déli parton a kétóránként közlekedő Déli-Parti InterRégió vonatok a Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között.

  2024.05.09.