A Sumákok nyerték a Bejczy Antal robotépítő versenyt az Óbudai Egyetemen

Kihirdették a középiskolásoknak szóló, negyedik alkalommal meghirdetett Bejczy Antal robotépítő verseny eredményeit az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A január óta tartó, többfordulós innovációs megmérettetést a Sumákok csapata nyerte a Széchenyi Szakgimnáziumból, dobogóra állhatott még a Teleki Gimnázium és a Hunyadi Szakgimnázium csapata.
2019.06.20. 13:13 |

A verseny névadója, Bejczy Antal professzor Ercsiben született és Fejér megye Díszpolgára volt. 32 év alatt 6 szabadalma és több mint 40 újítása volt.

A középiskolásoknak meghirdetett verseny célja, hogy felkeltse a műszaki orientáltságú diákok figyelmét, és motiválja őket a műszaki, mérnöki életpálya irányába. 18 csapat jelentkezett 11 középiskolából. Minden csapat kapott egy-egy robotépítő készletet, amellyel 3 feladatot hajtott végre január 25-e és június 30-a között. A feladatokat a weboldalon keresztül kapták meg hónapról hónapra. A megoldásról egy youtube-ra feltöltött videót kellett beküldeni a határidők lejárta előtt. A megoldásokat három tagú zsűri pontozta, kizárólag a beküldött videók alapján.

Dr. habil. Györök György, az ÓE AMK dékánja a díjátadón az űrrobotika atyjának nevezte Bejczy Antalt, akinek munkássága elévülhetetlen. Mint mondta, a kutató olyan autonóm vezérléseket valósított meg, melyek kommunikáció hiányában is képesek szabályozástechnikai funkciókat ellátni a beépített intelligenciával. Erre jó példa a Marsra bocsátott robotok működtetése. A fiatalok munkáját a technika művészetének és komoly, fontos játéknak nevezte, melyre az iparnak nagy szüksége van.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogyy az önkormányzat a kezdetek óta szívesen támogatja a verseny megrendezését.

Néhány éve az egyetem és az Önkormányzat komoly munkába kezdett, hogy megfelelően képzett munkaerővel szolgálják ki a város fejlődő, átalakuló és felgyorsuló iparát. Az ÓE AMK-n minden képzés adott. A fiatalok érdeklődésének felkeltésére fontos eszköz a Beczy-emlékverseny is.

Nem lehet elég korán kezdeni, hogy a jövőt építsük - fogalmazott Zerényi Zoltán, a versenyt támogató IBM közép-európai vezetője. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevő fiatalok megtalálták azt a tevékenységet, ami később a szenvedélyükké válik. Bejczy Antal sem kötelességből, hanem kedvtelésből kezdte el művelni a robotika tudományát.

A résztvevők bizonyságot tettek arról, hogy jó közösen alkotni. Az eddig ismert világunk gyökeresen meg fog változni a követező években. A Bejczy-emlékverseny két okból is unikális: példázza a kreativitást, az innovációt és azt, hogy magányos útkeresés helyett jobb a közösségben, a hálózatban való alkotás – mondta Domokos Tamás, a Titkok Háza tudományos élményközpont ötletadója.

A versenyt a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium SUMÁKOK nevű csapata nyerte. A diákok megkapták többek között a Titkok Háza nagyértékű anyagi felajánlását és saját tulajdonba az ÓE AMK-tól kölcsönkapott LEGO robotépítő készletet, amit a verseny során használtak. A második helyen a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola TBG ROBOTOCS nevű csapata végzett, míg harmadik lett a ROBODOCTORTS csapat a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumból.

A Bejczy Antal Emlékversenyt januárban immár ötödik alkalommal fogják meghirdetni. Ez azért is jelentős, mert az ÓE AMK szintén jövőre ünnepli ötéves fennállását – hangzott el a díjátadó zárásaként.

Fehérvári színes

 1. Fehérvári szeszhatározó - pénteken folytatódnak a Mindigmás városnéző séták

  Július 19-én, pénteken 19.30 órakor Fehérvári szeszhatározó címmel folytatódnak a Mindigmás városnéző séták. A program résztvevői különféle alkoholos italok történetét ismerhetik meg. Kik készítették az első bort? Hogyan került Európába a szőlő? Isznak-e más nemzetek fröccsöt? Aki eljön, egy kis kóstolóból sem maradhat ki… Találkozó a Tourinform Iroda előtt Részvételi díj: 1500 Ft/ fő Időtartam: kb. 1-1,5 óra Előzetes regisztráció ajánlott! Tourinform Székesfehérvár, Oskola utca 2–4. Telefon: +36-22/537-261 E-mail: idegenvezetes@szekesfehervar.hu

  2019.07.19.
 2. Nyáresti vigalom lesz az Öreghegyi Közösségi Házban szerdán

  Július 24-én, szerdán Nyáresti vigalom lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A 19 órakor kezdődő eseményen színpadra lép Buch Tibor, Szabó Noémi és Kovács Szilárd, közreműködik Horváth Elemér (hegedű) és Horváth Péter (zongora). A nyugdíjas belépők 500, a teljes árú belépők 1000 forintos áron kaphatóak. Szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.07.19.
 3. Varrass vászonszatyrot a Jancsárkertben! - A Ki? Ti & Mi civil csapata várja a vásárlókat

  Július 20-án, szombaton vászonszatyor-varrást szerveznek a Jancsárkertben: ezzel az új kezdeményezéssel hívja fel a Ki? Ti & Mi csapata a figyelmet, hogy minél többen cseréljék le a műanyag vásárlásra használt zacskókat textiltáskára. 

  2019.07.19.
 4. Herbarius tábor az erdészházban - feltöltik a házipatikákat

  A napokban zajlik a hétházpusztai erdészházban a Herbarius tábor, ahol a nyári gyógynövények begyűjtésének és felhasználásának csínjaiba Lencsés Rita szakértő avatja be a résztvevőket. A tési dombon délelőtt a mezei virágok gazdag kínálatából szedtek apróbojtorjánt, zsályát és orbáncfüvet is, amikből szörp, olaj, teafű és kenyérre kenhető finomság is készül.

  2019.07.19.
 1. 4 nap, 6 színpad, több mint 120 fellépő - hat nap múlva indul a FEZEN

  Dream Theater, Thomas Anders a Modern Talkingból, Fedde Le Grand, Dub Fx, Ákos, Halott Pénz - hazai- és világsztárok egész sorát hozzák Székesfehérvárra ismét a szervezők. Négy napon át, hat színpadon, több mint 120 fellépőt láthatunk. A zenei programok mellett idén is kiemelt szerepet kap a sport és az egészséges életmód, találkozhatunk a helyszínen a MOL Fehérvár FC, az Alba Fehérvár KC, a Fehérvár AV19 és a Fehérvár Enthroners játékosaival is.

  2019.07.18.
 2. A legismertebb operettdallamok csendülnek fel a Városház téren

  Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg első alkalommal július 26-28-a között a Királyi Operett Napokat Székesfehérváron. A Feketehegy-Szárazréti Közösség Központ szabadtéri színpadán Királyi Operett Gála, a Bob herceg, valamint a Sybill operett látható és hallható majd. 

  2019.07.18.
 3. A Nuntius zenekar ad koncertet az Öreghegyi Közösségi Házban

  Július 18-án, csütörtökön a „Kölykök a hátsó udvarban…” című nyáresti koncertsorozat egyik állomásaként a Nuntius zenekar lép fel az Öreghegyi Közösségi Házban. A 19 órakor kezdődő koncerten „A tegnap itt van” című Tom Waits dalaiból átdolgozott-összeállított koncert hallható majd, a belépő 800 forint lesz.

  2019.07.18.
 4. Tánctanulással és kézműves oktatással folytatódott a hagyományőrző tábor

  A csángóföldről érkezett vendégek szerdán Fehérvárra, a Bregyó-közi Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborba látogattak, ám Velencén tovább folytatódtak a hagyományőrző tábor programjai; Gonda Emma, Sevella Zsuzsanna és Komendó Gabriella a Magyarországi Alkotóművészek Közép és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága képviseletében látogatták meg a táborozókat, akik dél-alföldi táncokat is tanulhattak.

  2019.07.17.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek