A Sumákok nyerték a Bejczy Antal robotépítő versenyt az Óbudai Egyetemen

Kihirdették a középiskolásoknak szóló, negyedik alkalommal meghirdetett Bejczy Antal robotépítő verseny eredményeit az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A január óta tartó, többfordulós innovációs megmérettetést a Sumákok csapata nyerte a Széchenyi Szakgimnáziumból, dobogóra állhatott még a Teleki Gimnázium és a Hunyadi Szakgimnázium csapata.
2019.06.20. 13:13 |

A verseny névadója, Bejczy Antal professzor Ercsiben született és Fejér megye Díszpolgára volt. 32 év alatt 6 szabadalma és több mint 40 újítása volt.

A középiskolásoknak meghirdetett verseny célja, hogy felkeltse a műszaki orientáltságú diákok figyelmét, és motiválja őket a műszaki, mérnöki életpálya irányába. 18 csapat jelentkezett 11 középiskolából. Minden csapat kapott egy-egy robotépítő készletet, amellyel 3 feladatot hajtott végre január 25-e és június 30-a között. A feladatokat a weboldalon keresztül kapták meg hónapról hónapra. A megoldásról egy youtube-ra feltöltött videót kellett beküldeni a határidők lejárta előtt. A megoldásokat három tagú zsűri pontozta, kizárólag a beküldött videók alapján.

Dr. habil. Györök György, az ÓE AMK dékánja a díjátadón az űrrobotika atyjának nevezte Bejczy Antalt, akinek munkássága elévülhetetlen. Mint mondta, a kutató olyan autonóm vezérléseket valósított meg, melyek kommunikáció hiányában is képesek szabályozástechnikai funkciókat ellátni a beépített intelligenciával. Erre jó példa a Marsra bocsátott robotok működtetése. A fiatalok munkáját a technika művészetének és komoly, fontos játéknak nevezte, melyre az iparnak nagy szüksége van.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogyy az önkormányzat a kezdetek óta szívesen támogatja a verseny megrendezését.

Néhány éve az egyetem és az Önkormányzat komoly munkába kezdett, hogy megfelelően képzett munkaerővel szolgálják ki a város fejlődő, átalakuló és felgyorsuló iparát. Az ÓE AMK-n minden képzés adott. A fiatalok érdeklődésének felkeltésére fontos eszköz a Beczy-emlékverseny is.

Nem lehet elég korán kezdeni, hogy a jövőt építsük - fogalmazott Zerényi Zoltán, a versenyt támogató IBM közép-európai vezetője. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevő fiatalok megtalálták azt a tevékenységet, ami később a szenvedélyükké válik. Bejczy Antal sem kötelességből, hanem kedvtelésből kezdte el művelni a robotika tudományát.

A résztvevők bizonyságot tettek arról, hogy jó közösen alkotni. Az eddig ismert világunk gyökeresen meg fog változni a követező években. A Bejczy-emlékverseny két okból is unikális: példázza a kreativitást, az innovációt és azt, hogy magányos útkeresés helyett jobb a közösségben, a hálózatban való alkotás – mondta Domokos Tamás, a Titkok Háza tudományos élményközpont ötletadója.

A versenyt a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium SUMÁKOK nevű csapata nyerte. A diákok megkapták többek között a Titkok Háza nagyértékű anyagi felajánlását és saját tulajdonba az ÓE AMK-tól kölcsönkapott LEGO robotépítő készletet, amit a verseny során használtak. A második helyen a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola TBG ROBOTOCS nevű csapata végzett, míg harmadik lett a ROBODOCTORTS csapat a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumból.

A Bejczy Antal Emlékversenyt januárban immár ötödik alkalommal fogják meghirdetni. Ez azért is jelentős, mert az ÓE AMK szintén jövőre ünnepli ötéves fennállását – hangzott el a díjátadó zárásaként.

Fehérvári színes

 1. Nagy Arnold: SEO tévhitek az elmúlt 12 évből

  A SEO az-az a keresőoptimalizálás mára egy önálló tudományággá vált, amelynek megvannak a saját szabályai és szakértői is. A versenyfutás a minél jobb helyezésért a találati listákon persze kitermelte a saját tévhiteit, melyek stabilan tartják magukat.

  2019.10.18.
 2. Tökfaragás lesz szombaton délelőtt a Csalai Közösségi Házban

  Egy vidám hangulatú délelőtti foglalkozásra várnak mindenkit szombaton a Csalai Közösségi Térben. A résztvevők halloweenre készülve tököt faraghatnak 10 órától. 

  2019.10.18.
 3. Giro 2020 - közös élménybiciklizés Ivan Bassoval Székesfehérváron

  2020. május 11-én Fehérvárról rajtol a Giro D’Italia 3. etapja. Székesfehérvár kerékpáros egyesületei, és baráti csoportjai ennek tisztelegve egy közös élmény-kerékpározásra hívnak minden kerékpárost 2019 október 19-én szombaton 10 órától. A résztvevők rövidebb és hosszabb távot is választhatnak.

  2019.10.18.
 4. Meghosszabbított szezon és napfényes romantika a Csónakázó-tavon

  A kedvező őszi időjárás és a sok érdeklődő miatt meghosszabbítják a szezont a Csónakázó-tavon. November 1-jéig lehet igénybe venni a csónakokat, kajakokat és kenukat. Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával hétköznapokon 10 és 14 óra között az iskolai és óvodai csoportok ingyenesen kipróbálhatják a vízi sporteszközöket, előzetes bejelentkezés alapján.

  2019.10.18.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek