A siker titka – robotverseny és izgalmas tehetségek az Óbudai Egyetemen

A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.
2024.06.10. 14:04 |
A siker titka – robotverseny és izgalmas tehetségek az Óbudai Egyetemen

A siker titka - TDK Orientációs délutánt Nagyné Dr. habil Hajnal Éva nyitotta meg, aki elmondta, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara elkötelezett a tehetséggondozás mellett, és évek óta működtet tehetséggondozó programokat.

"Az Alba Regia Tehetségponttal éppen a múlt héten kaptuk meg az értesítést, hogy kiválóan akkreditált tehetségpont minősítést kapott." - tette hozzá. A Bejczy Antal robotversenyről szólva kiemelte, hogy ez a sikerekről szól, hiszen egy csomó diák jó megoldásokat épített, és működő robotokat hoztak létre.

A Bejczy robotverseny főszervezője szerint az idei évben is nagyon színvonalas munkák készültek.

Dr. Udvardy Péter docens, a Bejczy robotverseny főszervezője elmondta, hogy a megmérettetés története 2014-2015-re nyúlik vissza. A versenyt eredetileg középiskolások számára hirdették meg és az újdonságnak számító Lego Milestone Server 3 készletből készülő kreatív, saját munkát, saját kitalációt tartalmazó LEGO robotokat próbáltak ki. Voltak a versenynek további leágazásai is, kétéves időközönként egy Bejczy Junior versenyt is hirdettek, ami már az általános iskolás felső tagozatot próbálta becélozni.

A verseny céljáról szólva kiemelte, hogy a tehetségek felkutatása és bemutatása a cél: „Az egyetemünknek, illetve ezen belül a karunknak is megpróbáljuk azokat az embereket összegyűjteni, akik szeretik, és értik a programozást. Őket próbáljuk az egyetemhez vonzani, hogy lehetőség szerint, amikor választanak, akkor a mi egyetemünket, illetve a mi karunkat válasszák.”

„A versenyen idén is jó megoldások születtek, tényleg kreatív volt az egész történet, és nagyon tetszett, ahogy megoldották.” - tette hozzá Dr. Udvardy Péter, aki szerint voltak nagyon jó és még jobb megoldások, valamennyi diák bőven felülmúlta az átlagos robotprogramozási megoldásokat.

Az első helyezett a Hunyadi "Robotikai Hősök" csapata lett, a második helyen a Vörösmarty "VMgoLego" csapata végzett, a harmadik helyet pedig a Széchenyi "Mikrobi" csapata szerezte meg.

A program végén, akik még bírták lelkesedéssel, azok számára megmutatták az egyetem laborjait is, többek között például a VR labort, ahol egy kis játékra is nyílt lehetőség.

Gazdaság

 1. A siker titka

  A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.

  2024.06.10.
 2. Oktatással segít a Kyndryl

  A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóinak számítógépes ismereteit fejlesztik a Kyndryl Informatikai Szolgáltatóközpontjának székesfehérvári munkatársai. Az ingyenes programban a Kyndryl szakemberei önkéntes munkában Excel képzést nyújtanak a kórház HR és gazdasági területein dolgozóknak.

  2024.06.06.
 3. Testvérvárosi együttműködéssel nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár

  Sikeres volt Székesfehérvár első közvetlen EU-s forrásra benyújtott pályázata. A testvérvárosok bevonásával megvalósuló pályázat a generációk közötti együttélést állítja a középpontba. A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból.

  2024.06.04.
 4. Szavazzon a fehérvári hotelre!

  A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelt jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésére, a Business Excellence díjra a „legjobb vidéki business hotel” kategóriában. A hotelre a fehérváriak is szavazhatnak a https://business-excellence.hu/kozonsegszavazas/ oldalon.

  2024.05.29.