A Sasok sikerével zárult a IX. Kodolányi Műveltségi Vetélkedő

Nyolc csapat részvételével zajlott le a IX. Kodolányi Műveltségi Vetélkedő. A diákok több székesfehérvári iskolából is kvalifikálták magukat, első körben egy esszé írásával. A közel háromórás vetélkedőn főleg természettudományi kérdésekben mérték fel a résztvevők tudását.
2022.02.19. 15:04 |
A Sasok sikerével zárult a IX. Kodolányi Műveltségi Vetélkedő

Pénteken délelőtt a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnáziumban rendezték meg a IX. Kodolányi Műveltségi Vetélkedőt. A verseny célja a hagyományokhoz híven idén is a szórakozva tanulás, a kreatív és önálló gondolkodásra ösztönzés, valamint a környezettudatosság erősítése volt. Ugyan a vetélkedő fő iránya a természettudomány volt, a kérdések között irodalmi, történelmi és közéleti témák is előkerültek. A délelőtti kezdés előtt a város nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a versenyzőket és a nagyszámú nézősereget: „Nagyon köszönöm Kunné Trapp Valéria tanárnőnek, hogy kilenc évvel ezelőtt elindította ezt a versenyt. Azt gondolom, hogy egy ilyen komplex műveltségi vetélkedő hihetetlen felkészültséget és tudást igényel. Büszkék lehettek magatokra, és Székesfehérvár is büszke lehet a fiataljaira. Örülünk, hogy végre együtt lehetünk és közös programokat tudunk szervezni az elmúlt két év viszontagságai után.” – így kívánt eredményes versenyt és jó egészséget a diákoknak az alpolgármester.

A résztvevő csapatok, név szerint az EVEN, a Békák, a TóPartisokk, az Észbontók, a Sasok, a BioPunk, a Rózsaszín Párducok és a Felfedezők közel három órán át küzdöttek egymással és a különböző feladványokkal. Kezdésképpen, a csapatok, valamint a zsűri bemutatása után a verseny főszervezője, Csillag László tanár ismertette az első forduló eredményeit, ami alapján rögtön kialakult egy erősorrend. Ezután jó hangulatú erőpróba vette kezdetét: a négyfős csapatok filmrészletekkel, interaktív feladatokkal és érdekes szópárok definiálásával adtak számot tudásukról.

A zsűri pontozása és a közel három órányi versengés után kialakult végeredmény alapján az első helyen a Vasváris Sasok csapata zárt, mindössze néhány egyetlen lemaradva második lett a Rózsaszín Párducok, a dobogó alsó fokára pedig – szintén egy ponttal lemaradva - a TóPartiSokk állhatott. Remek bemutatkozó kisfilmjéért a zsűri különdíját az EVEN csapata kapta. A dobogós csapatok értékes könyvcsomaggal gazdagodtak, de a többi résztvevő sem csüggedhetett: értékes tárgynyereményekkel térhettek haza.