A Prima Primissima díjas Tóth Ildikót köszöntötték a Városházán

Tavaly decemberben a Színház- és filmművészet kategóriában Tóth Ildikó, a Vörösmarty Színház színésznője vehette át a Prima Primissima Díjat, aki számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág. A művésznőt hétfőn a város színházszerető közönsége nevében Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a Városházán.
2020.01.13. 13:02 |

Tóth Ildikót a finom lelki rezdülések színésznőjének tartják.

Tóth Ildikó 30 évvel ezelőtt, 1990-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Pályáját a Radnótiban kezdte, majd Székely Gáborral tartott az Új Színházba. Játszott a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a Thália Színházban, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban is. A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2015 óta a székesfehérvári színház tagja. Számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág, amely a leginkább élő módon tudja értelmezni azt a világot, amelyben élünk. Több, mint 20 filmben szerepelt, többek között láthattuk a Rokonok, Jadviga párnája, Felhő a Gangesz felett és az Aurora Borealis című alkotásokban.

Székesfehérvár Önkormányzata és a város színházszerető közönsége nevében Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte Tóth Ildikót, a Vörösmarty Színház Prima Primissima-díjas színművészét.

"Olyan színházat csinálunk, ami megpróbál közös gondolkodásra és a világ értelmezésére fókuszálni és benne elhelyezni magunkat. Én erre a fajta színházra esküdtem fel és Székesfehérváron is ilyen színházban dolgozhatok. Ezért dolgozom és nem a díjakért." - összegezte művészi hitvallását a színésznő, aki a beszélgetésen egy érdekességet is elárult a múltjából: óvodás és kisiskolás korából három évet Székesfehérváron töltött. A család édesapja miatt költözött egy időre Fehérvárra, aki katonatiszt volt. Az iskoláit is a városban kezdte, elsőben és másodikban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába járt.

A színésznő idén már ötödik évadát tölti a Vörösmarty Színházban, véleménye szerint ez az öt év is kellett ahhoz, hogy átvehesse a Prima Primissima díjat.

Tóth Ildikó beszélt arról is, hogy nem voltak szerepálmai, arra vágyott, hogy jó csapattal, jó közösségben dolgozhasson. Az eseményen jelen volt Szikora János is, aki elmondta, hogy régóta tervezték Tóth Ildikó szerződtetését, végül Radnai Csilla elszerződése után csaptak le a színésznőre, akivel a társulat valamennyi tagja szeretett volna már együtt játszani.

A színésznővel 2019 decemberében, a Prima Primissima díj átvétele után készült interjú ITT olvasható.

A köszöntés alkalmából Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a város és vonzáskörzetének kulturális életében központi szerepe van a Vörösmarty Színháznak, ahol olyan művészegyéniségek vannak, akiket az egész ország ismer: ilyen személyiség Tóth Ildikó is, akinek azt kívánta, hogy még hosszú ideig játsszon Székesfehérváron.

Kultúra

 1. „Fehér” - a 60 esztendős Szegedi Kovács György új verseskötetét mutatják be

  Január 30-án, csütörtökön 18 órától folytatódik a könyvbemutatók sora a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében. A 60 esztendős Szegedi Kovács György új, „Fehér” című verseskötetét Sebők Melinda, irodalomtörténész mutatja be. Köszöntőt mond Bobory Zoltán, a Társaság elnöke.

  2020.01.29.
 2. Perei Zoltán: Grafikák - Dr. Arató Antal vetített képes előadása szerdán

  Január 29-én, szerdán 17 órakor az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör összejövetelén, a Vörösmarty Teremben Perei Zoltán - 1913-1992 - Grafikák című kiadvány nyomtatásra előkészített kéziratát mutatja be vetített képeken a szerkesztő, Dr. Arató Antal. A házigazda Lakner József, elnök, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2020.01.29.
 3. „Gondoltad volna?” - Dr. Szabó Lajos József tárlata nyílik A Szabadművelődés Házában

  Január 30-án, csütörtökön 18 órakor kezdődik Dr. Szabó Lajos József „Gondoltad volna?” című kiaállításának megnyitója A Szabadművelődés Házában (Fürdő sor 3.). A tárlatot megnyitja: Mits Péter, a Kodolányi János Egyetem adjunktusa, kulturális titkár. Közreműködik: Mits Márton.

  2020.01.29.
 4. Elkezdődött a Vörösmarty Színházban a Trianon olvasópróbája

  Újra nagyszínpadi bemutatóra készül a Vörösmarty Színház társulata, az olvasópróbával megkezdődött a Trianon próbafolyamata. A múlt hétvégi Szabó Magda Az a szép, fényes nap című előadás bemutatója után ismét gőzerővel folyik a munka a színház falain belül. A Kozák András Stúdió színpada megtelt, hiszen óriási szereplőgárdát vonultat fel az előadás.

  2020.01.29.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka