A Prima Primissima díjas Tóth Ildikót köszöntötték a Városházán

Tavaly decemberben a Színház- és filmművészet kategóriában Tóth Ildikó, a Vörösmarty Színház színésznője vehette át a Prima Primissima Díjat, aki számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág. A művésznőt hétfőn a város színházszerető közönsége nevében Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a Városházán.
2020.01.13. 13:02 |

Tóth Ildikót a finom lelki rezdülések színésznőjének tartják.

Tóth Ildikó 30 évvel ezelőtt, 1990-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Pályáját a Radnótiban kezdte, majd Székely Gáborral tartott az Új Színházba. Játszott a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a Thália Színházban, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban is. A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2015 óta a székesfehérvári színház tagja. Számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág, amely a leginkább élő módon tudja értelmezni azt a világot, amelyben élünk. Több, mint 20 filmben szerepelt, többek között láthattuk a Rokonok, Jadviga párnája, Felhő a Gangesz felett és az Aurora Borealis című alkotásokban.

Székesfehérvár Önkormányzata és a város színházszerető közönsége nevében Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte Tóth Ildikót, a Vörösmarty Színház Prima Primissima-díjas színművészét.

"Olyan színházat csinálunk, ami megpróbál közös gondolkodásra és a világ értelmezésére fókuszálni és benne elhelyezni magunkat. Én erre a fajta színházra esküdtem fel és Székesfehérváron is ilyen színházban dolgozhatok. Ezért dolgozom és nem a díjakért." - összegezte művészi hitvallását a színésznő, aki a beszélgetésen egy érdekességet is elárult a múltjából: óvodás és kisiskolás korából három évet Székesfehérváron töltött. A család édesapja miatt költözött egy időre Fehérvárra, aki katonatiszt volt. Az iskoláit is a városban kezdte, elsőben és másodikban a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába járt.

A színésznő idén már ötödik évadát tölti a Vörösmarty Színházban, véleménye szerint ez az öt év is kellett ahhoz, hogy átvehesse a Prima Primissima díjat.

Tóth Ildikó beszélt arról is, hogy nem voltak szerepálmai, arra vágyott, hogy jó csapattal, jó közösségben dolgozhasson. Az eseményen jelen volt Szikora János is, aki elmondta, hogy régóta tervezték Tóth Ildikó szerződtetését, végül Radnai Csilla elszerződése után csaptak le a színésznőre, akivel a társulat valamennyi tagja szeretett volna már együtt játszani.

A színésznővel 2019 decemberében, a Prima Primissima díj átvétele után készült interjú ITT olvasható.

A köszöntés alkalmából Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a város és vonzáskörzetének kulturális életében központi szerepe van a Vörösmarty Színháznak, ahol olyan művészegyéniségek vannak, akiket az egész ország ismer: ilyen személyiség Tóth Ildikó is, akinek azt kívánta, hogy még hosszú ideig játsszon Székesfehérváron.

Kultúra

 1. A magyar film hónapja a Barátságban - egymillió forint támogatást kapott a mozi

  Több mint egymillió forint támogatást nyert a Barátság mozi a CineCount Kft. és a Mozisok Országos Szövetsége közös pályázatán, amelyet magyar filmek egy hónapon át történő népszerűsítésére írtak ki a Nemzeti Filmintézet által biztosított keretösszegből.

  2020.07.03.
 2. Rácz Lili nyerte a Vörösmarty Társaság és a Gárdonyi Géza művház versíró pályázatát

  Versírásra ösztönözte és bátorította a kisdiákokat a karanténhelyzet időszakában az „Írj otthon verset!” irodalmi pályázat. A Vörösmarty Társaság és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület által életre hívott pályázaton első díjat nyert Rácz Lili Szonja, akit pénteken a Táncsics Mihály Általános Iskolában köszöntöttek a szervezők.

  2020.07.03.
 3. Székesfehérvárra érkezik a Zenélő Magyarország koncertsorozat vasárnap

  Ezen a hétvégén is folytatódik a Zenélő Magyarország programsorozat. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei ingyenes, szabadtéri koncerteket adnak Budapesten és az ország számos településén, köztük Székesfehérváron is. A királyi városban vasárnap délután hallhatjuk az énekkar tagjait.

  2020.07.03.
 4. Gyerünk a moziba be! - premier előtti vetítések a Barátság Moziban

  A székesfehérvári Barátság mozi is csatlakozott a Cirko Film által meghirdetett „Vissza a moziba!” filmfesztiválhoz, amelynek célja, hogy a néhány hónapos kényszerpihenő után premier előtti vetítésekkel csábítsa vissza a közönséget a hazai mozikba. A város művészmozija július 17–19. között, péntektől vasárnapig tartja a fesztivál vetítéseit.

  2020.07.03.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka