Az Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének eredményeit és terveit ismertették

Évindító sajtótájékoztatón számolt be Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke a kamara tavalyi eredményeiről és idei tervekről pénteken. Az eseményen szó esett az őstermelői igazolványokról, a Fejér Termék-pályázatról és a gazdatársadalomban szükséges generációváltásról is.
2020.02.07. 17:05 |

A 2020-as év új feladatokat adott az agrárgazdasági kamarának; az egyik ilyen a családi gazdaságok nyilvántartása, a mezőőri szolgálattal kapcsolatos teendőket is ők látják el a jövőben, illetőleg a meg nem művelt területek nyilvántartása is átkerült a szervezethez.

A kamara határozott szándéka, hogy a gazdálkodók válláról minél több bürokratikus terhet vegyen le, ezzel elősegítve, hogy nekik csak a termeléssel, értékesítéssel kelljen foglalkozniuk.

A 2019-es esztendőben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezete közel nyolcezer őstermelői igazolványt érvényesített, az egységes kérelmekben pedig mintegy négyezer-ötszáz darabot nyújtottak be falugazdászaink. Ezen felül a földbizottsági ügyek tekintetében több mint kétezer volt az ügyek száma, amit tárgyalnunk kellett.” - tájékoztatott Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

A 2020-as esztendőben azt tervezem, hogy folytatni fogom a „Gazda leszek!”-programot, amely tavaly indult.” - hangsúlyozta a megyei elnök.

Az első eseményen közel száz diák vett részt. Ez különösen is fontos, hiszen a statisztikák alapján szükséges lesz a generációváltás, amit a kamara oldaláról is szeretnénk elősegíteni. A számok azt mutatják, hogy a gazdák mindössze 6%-a 35 éves kor alatti, míg a 65 év feletti gazdálkodók aránya 30%. Jól képzett, fiatal agrárszakemberekre van szükség, akik az agrárdigitalizáció nyújtotta lehetőségeket is meg tudják ragadni.” - tette hozzá.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezet más partnerszervezetekkel is együttműködik, az egyik ilyen a Fejér Megyei Önkormányzat, amelynek Fejér Termék Bizottsága pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse a hagyományos eljárással készített megyei termékeket, amelyek kiemelt értéket képviselnek számukra.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzmegelőzési bizottságával közösen a mezőgazdasági tűzesetek és balesetek számának csökkentése a célunk.” - hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az Agrárminisztérium és a Pénzügyminisztérium támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azon javaslatát, hogy az őstermelői igazolvány az értékesítési betétlap kiváltása nélkül is érvényes legyen, de ennek bevezetésére várhatóan csak 202-től kerülhet sor ezért az igazolvány továbbra is csak akkor érvényes ha az és a hozzátartozó betétlap egyidejűleg hatályos.

Azok az őstermelők, akik még nem rendelkeznek a 2020-as adóévre vonatkozó betétlappal, annak kiváltását - a jogfolytonosság megőrzése érdekében - 2020. március 20-ig kérelmezhetik.

A várható torlódások elkerülése érdekében ajánlott felkeresni a lakcím szerinti megyében található bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodát.

Támogatás kérhető méhészeti járművekre.

A támogatási kérelmet a február 15. és április 15. közötti időszakban kell benyújtani.

Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke február 21-én, pénteken 14 és 16 óra között fogadóórát tart az igazgatóság székhelyén. (Székesfehérvár, Fürdő u. 1.)

A fogadóórára előzetes bejelentkezés szükséges, kérik, hogy a megválaszolandó kérdéseket február 19-ig a joo.katalin@nak.hu email címre küldjék meg.

Gazdaság

 1. Öt lábon álló gazdasági mentőprogramot jelentett be a miniszterelnök

  Öt lábon áll a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag, amely azonnal hatályba is lép. Nyolc kiemelt ágazatot indítanak újra, a vállalatok pedig 2000 milliárd forintos csomagra számíthatnak. Visszatér a 13. havi nyugdíj is négy részletben.

  2020.04.06.
 2. Ügyfélfogadási szünet lesz április 6-14. között a Gazdaság Házában

  Április 6-a és április 14-e közötti időszakban a Gazdaság Háza zárva tart; a munkáltató által elrendelt szabadság miatt az ügyfélfogadás szünetel.

  2020.04.04.
 3. Hétfőtől újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében

  Hétfőtől - tíz munkanapos leállást követően - újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében - közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. Szincsák Attila kiemelte, hogy a hétfőtől munkába álló dolgozók szigorú előírások mellett végzik tevékenységüket: maszkban, kesztyűben, védőtávolságok betartásával dolgoznak, az ebédet pedig dobozolva kapják.

  2020.04.03.
 4. Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

  Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

  2020.04.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19