Az Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének eredményeit és terveit ismertették

Évindító sajtótájékoztatón számolt be Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke a kamara tavalyi eredményeiről és idei tervekről pénteken. Az eseményen szó esett az őstermelői igazolványokról, a Fejér Termék-pályázatról és a gazdatársadalomban szükséges generációváltásról is.
2020.02.07. 17:05 |

A 2020-as év új feladatokat adott az agrárgazdasági kamarának; az egyik ilyen a családi gazdaságok nyilvántartása, a mezőőri szolgálattal kapcsolatos teendőket is ők látják el a jövőben, illetőleg a meg nem művelt területek nyilvántartása is átkerült a szervezethez.

A kamara határozott szándéka, hogy a gazdálkodók válláról minél több bürokratikus terhet vegyen le, ezzel elősegítve, hogy nekik csak a termeléssel, értékesítéssel kelljen foglalkozniuk.

A 2019-es esztendőben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezete közel nyolcezer őstermelői igazolványt érvényesített, az egységes kérelmekben pedig mintegy négyezer-ötszáz darabot nyújtottak be falugazdászaink. Ezen felül a földbizottsági ügyek tekintetében több mint kétezer volt az ügyek száma, amit tárgyalnunk kellett.” - tájékoztatott Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

A 2020-as esztendőben azt tervezem, hogy folytatni fogom a „Gazda leszek!”-programot, amely tavaly indult.” - hangsúlyozta a megyei elnök.

Az első eseményen közel száz diák vett részt. Ez különösen is fontos, hiszen a statisztikák alapján szükséges lesz a generációváltás, amit a kamara oldaláról is szeretnénk elősegíteni. A számok azt mutatják, hogy a gazdák mindössze 6%-a 35 éves kor alatti, míg a 65 év feletti gazdálkodók aránya 30%. Jól képzett, fiatal agrárszakemberekre van szükség, akik az agrárdigitalizáció nyújtotta lehetőségeket is meg tudják ragadni.” - tette hozzá.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezet más partnerszervezetekkel is együttműködik, az egyik ilyen a Fejér Megyei Önkormányzat, amelynek Fejér Termék Bizottsága pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse a hagyományos eljárással készített megyei termékeket, amelyek kiemelt értéket képviselnek számukra.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzmegelőzési bizottságával közösen a mezőgazdasági tűzesetek és balesetek számának csökkentése a célunk.” - hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az Agrárminisztérium és a Pénzügyminisztérium támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azon javaslatát, hogy az őstermelői igazolvány az értékesítési betétlap kiváltása nélkül is érvényes legyen, de ennek bevezetésére várhatóan csak 202-től kerülhet sor ezért az igazolvány továbbra is csak akkor érvényes ha az és a hozzátartozó betétlap egyidejűleg hatályos.

Azok az őstermelők, akik még nem rendelkeznek a 2020-as adóévre vonatkozó betétlappal, annak kiváltását - a jogfolytonosság megőrzése érdekében - 2020. március 20-ig kérelmezhetik.

A várható torlódások elkerülése érdekében ajánlott felkeresni a lakcím szerinti megyében található bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodát.

Támogatás kérhető méhészeti járművekre.

A támogatási kérelmet a február 15. és április 15. közötti időszakban kell benyújtani.

Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke február 21-én, pénteken 14 és 16 óra között fogadóórát tart az igazgatóság székhelyén. (Székesfehérvár, Fürdő u. 1.)

A fogadóórára előzetes bejelentkezés szükséges, kérik, hogy a megválaszolandó kérdéseket február 19-ig a joo.katalin@nak.hu email címre küldjék meg.

Gazdaság

 1. HR Fest Székesfehérvár - középpontban a digitális kultúra

  2020-ban országos turnéra indult a HR Fest, hogy Budapest, Debrecen és Győr mellett Székesfehérváron is megpezsegtesse a HR szakmát, valamint inspiráló keretet biztosítson az országos és régiós HR – és cégvezetők találkozásának. A fehérvári rendezvény középpontjában a digitalizáció állt, amelynek hatásai alapjaiban változtatják meg a HR szakmát.

  2020.02.13.
 2. Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé

  A turizmus.com gondozásában megjelent TOP 50-es kiadványban Székesfehérvár is helyet kapott, mint a tavalyi év alapján a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város egyike. Egy város számára mindig nagy elismerés és büszkeség valamiben a legjobbak között szerepelni. Most sincs ez másképp, amikor Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé a turizmus.com tavalyi évi eredmények alapján közzétett értékelése szerint. 

  2020.02.05.
 3. Milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek a robotizációnak?

  Alba köszöntötte a Hiemer-házban az ipar 4.0 gazdasági és várható társadalmi hatásai Székesfehérváron című műhelykonferencia résztvevőit. A Prosperis Alba Kutatóközpont megbízásából a 18 év fölötti fehérváriak körében végeztek reprezentatív adatfelvételt és tíz fehérvári nagyvállalat vezetőjével készült interjúkkal gyűjtötték össze az Ipar 4.0-val kapcsolatos jövőbeli elképzeléseket.

  2020.02.04.
 4. Pályázat indul a „Fejér Termék" elismerés elnyerésére

  A Fejér Megyei Önkormányzat „Fejér Termék” elismerés elnyerésére pályázatot hirdet. A minősítés célja a figyelem felhívása a Fejér megyében előállított élelmiszerekre és kézműves termékekre, mint helyi termékekre, továbbá a Fejér Termék Program három pillérének - hagyomány, érték, minőség - való megfelelés hangsúlyozása. A pályázati felhívás a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján található. Benyújtási (postai úton történő beérkezés) határidő: 2020. február 28.

  2020.02.03.
 1. Világátlag feletti mértékben nőtt a magyar turizmus - MUISZ közgyűlés Fehérváron

  Székesfehérváron tartja 90. közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A megnyitón elhangzott, hogy az elmúlt három évben az európai és a világátlag feletti mértékben nőtt a turizmus Magyarországon. A fehérvári adatokat Lehrner Zsolt alpolgármester ismertette a turisztikai szakemberekkel.

  2020.01.28.
 2. Megbízhatóság - ismét Bisnode AAA tanúsítványt kapott a fehérvári Videoton Holding

  Idén is megkapta a Videoton Holding ZRt. a Bisnode AAA (tripla A) tanúsítványt, mellyel Magyarországon csupán a cégek 0,63 %-a rendelkezik. A tanúsítvány azt jelzi, hogy a VIDEOTON-nal az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.

  2020.01.27.
 3. Cégalapítás, székhelyszolgáltatással

  Egyre keresettebb szolgáltatás a székhelyszolgáltatás. A Logosz Cégcsoport egyik szolgáltatáskörébe is beletartozik a székhelyszolgáltatás, de más szolgáltatásokat is felkínálnak az ügyfeleik számára, úgy, mint cégalapítás, cégmódosítás, cég adás-vétel és bélyegzőkészítés. Magyarországon már 19 irodában működnek. 

  2020.01.25.
 4. El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

  Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.

  2020.01.16.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek