A nehéz helyzetbe került előadóművészeket és utazásszervezőket is segíti Székesfehérvár városa

Székesfehérváron újabb két elemmel bővítik azt a gazdasági mentőcsomagot, mellyel a COVID-járvány miatt nehéz helyzetbe jutott vállalkozások és munkavállalók támogatására indítottak. Ezúttal az előadóművészeknek és az utazási irodáknak segít a város. A részletekről dr. Cser-Palkovics András polgármester számolt be közösségi oldalán.
2021.02.22. 16:41 |

„!! Bővül a város gazdasági mentőcsomagja, rendkívüli támogatás az előadóművészeknek és az utazási irodáknak!!

Múlt heti ígéretemnek megfelelően ma be tudok számolni Önöknek Székesfehérvár gazdasági mentőcsomagjának újabb két, ezúttal az előadóművészeket és az utazási irodákat támogató bővítéséről.

A korlátozások által leginkább érintett gazdasági szereplők között ott vannak a zenészek, énekesek, táncművészek és előadók, mindazok, akik életüket a közönségnek, így a közösségnek is szentelik, és akik elvesztették az elsődleges bevételi forrásukat jelentő rendezvényeket, koncerteket. Azoknak van most szükségük segítségre, akik élettel töltötték meg Fehérvárt, és akik nélkül nem lehet teljes a városunk! Annak érdekében, hogy előadóművészeink anyagi stabilitásukat, likviditásukat megőrizhessék, különleges konstrukciót vezetünk be:

- Pályázatot hirdetünk a városhoz kötődő előadóművészek számára, melynek lényege, hogy városunk a sikeres pályázóktól megrendel és azonnal ki is fizet egy vagy több koncertet, fellépést. A produkciót a korlátozások feloldása után kell teljesíteniük, valamely fehérvári rendezvényen.

- A támogatást pályázati formában tudjuk lebonyolítani, tehát az előadóművészeknek pályázniuk kell egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével, a pályázatokat az erre kijelölt bizottság bírálja el egyesével. A pályázati felhívás egy-két héten belül jelenik majd meg.

- Természetesen a hamarosan érkező rendelet igyekszik majd a lehető legpontosabban behatárolni az előadóművészetek körét és azt, hogy ki pályázhat, azonban a műfaj tág határai miatt nagy felelősség hárul majd a pályázati bizottságra. Értelemszerűen azok pályázhatnak, akik hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy megélhetésük alapvető része az előadóművészet, és azt hivatásként folytatják, valamint kötődnek vagy kötődtek Székesfehérvárhoz.

A korlátozások szintén rendkívül keményen érintették a nemzetközi turizmust és az ehhez kapcsolódó vállalkozásokat, ezért:

- A „Tovább-foglalkoztatást Segítő Alap” támogatására az utazási irodákat működtető vállalkozások is pályázhatnak! Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezt a kiegészítést maguk az utazási irodák kérték, mi pedig örömmel adtuk meg a lehetőséget, hiszen a turisztikai ágazat is igen nehéz helyzetben van.

- Az utazási irodákat működtető vállalkozások, amennyiben megőrizték munkavállalóik legalább felét, munkahelyenként 50 ezer forint támogatásra pályázhatnak. A támogatási összeg felső határa 2 millió forint.

- A támogatások jogszabályi háttere készül, remélhetőleg egy-két héten belül alá tudom írni, és elindulhat a pályáztatás.

- Ezúton is szeretném megköszönni a jogi, hatósági és gazdasági osztályon dolgozó kollégáim megfeszített, mindig precíz munkáját, amivel az elmúlt hetekben bejelentett intézkedéseket – szó szerint – napok alatt átültették a megfelelő jogi keretbe!

A legfrissebb járványügyi statisztikákat figyelve láthatjuk, hogy sajnos még kemény hetek állnak előttünk, és szinte biztosan nélkülöznünk kell még egy ideig az életünk sava-borsát jelentő művészeteket és rendezvényeket. Tudom, mindannyiunknak nagy szüksége volna már ezekre az élményekre és a művészekre, a kedvenceinkre, valamint az utazásokra, akik és amelyek elhozzák ezeket az élményeket. Most még azonban nekik van nagyobb szükségük a mi támogatásunkra, hogy amikor eljön az ideje, régi erejükkel állhassanak ismét városunk és az ország színpadain!”

dr. Cser-Palkovics András polgármester

Közélet

 1. A második gyertyát is meggyújtották a Városház téren

  Sokan gyűltek össze az ünnepi díszbe öltözött belvárosban, hogy részt vegyenek a második, a reményt jelképező gyertya meggyújtásának ünnepségén. A gyertyagyújtással együtt folytatódott az adventi programok sokasága is a belvárosban.

  2021.12.05.
 2. Hanuka alkalmából közösségi futást és gyertyagyújtást tartott a Székesfehérvári Zsidó Hitközség

  A fény ünnepének alkalmából a Székesfehérvári Zsidó Hitközség tagjai meggyújtották a nyolcadik, azaz utolsó gyertyát is aVárkörúton található imatermük udvarán. A gyertyagyújtás előtt több tucat futó részvételével rendezték meg a Maccabi VAC hanuka közösségi futást is.

  2021.12.05.
 3. Idén is a határon túli magyar óvodáknak segítettek az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esttel

  A felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták azzal a jótékonysági esttel, amit pénteken este rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen fellépett többek között a Misztrál Együttes és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is.

  2021.12.03.
 4. Lakossági fórum lesz Alsóvárosban december 9-én csütörtökön

  Lakossági fórumot tart csütörtökön az Alsóvárosban élőknek Mészáros Attila. Az önkormányzati képviselő a városrészben nemrég létrejött közösségi térben várja a résztvevőket.

  2021.12.03.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár