A műszaki és mérnöki pályák megismerését támogatja az Arconic a Vasváriban

Több mint 5 millió forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulói csoportok ipari vállalatokat, intézményeket, kiállító- és foglalkoztató helyeket keresnek fel, ahol betekintést kapnak majd az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba.
2017.10.25. 15:18 |

 Az Arconic Alapítvány a Science, Technology, Engineering and Math (STEM)  program keretében 20 000 dollár - több mint 5millió forint - támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet. A Vasvári Pál Gimnázium vállalta, hogy a program keretében erősítik a már érdeklődő tanulók elhatározását, közvetlenül megismerhetővé teszik számukra a műszaki területet és új élményekkel, tapasztalatokkal segítik azt a folyamatot, hogy több tanuló érdeklődjön a műszaki pálya iránt.

Horváth József, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója egy 2016-ban készített kutatás adatait ismertette, mely szerint a végzős gimnazisták jelentős többsége szeretne továbbtanulni az érettségi után, de a műszaki területet csak 14% jelölte meg, mint továbbtanulási irányt.

Az igazgató szerint ez is mutatja, hogy foglalkozni kell a pályaválasztás előtt álló diákok orientációjával. A STAM projekt keretében a tanulmányi éven átívelő, havonta lebonyolított programokban vesznek részt a vasváris diákok. Többek között ipari üzemeket látogatnak meg, ahol találkozhatnak mérnökökkel, vezetőkkel. Tudományos interaktív kiállítóhelyeket is felkeresnek és a műszaki területet is bevonják az angol nyelvű vitaversenyekbe. A program célcsoportját elsősorban azok a tanulók jelentik, akik a természettudományos, illetve matematikai emelt óraszámú osztályok tanulói.

Katus István, az Arconic Köfém Kft. vezérigazgatója felidézte, hogy a 90-es években nem volt divat mérnöknek tanulni, az országban nagy volt a munkanélküliség, a régi nagy állami vállalatok tönkrementek és még nem igazán jött be külföldi tőke Magyarországra, mára azonban nagyot fordult a helyzet. Székesfehérváron is óriási átalakulás történt, rengeteg multinacionális vállalat települt ide, így egyre több mérnökre, informatikusra és természettudományos ismeretekkel felvérezetett szakemberre van szükség.

Katus István elmondta, hogy az Arconic is felismerte azt, hogy el kell kezdeni középiskolákban népszerűsíteni azokat a szakmákat, amelyekre a legnagyobb szüksége van az iparnak.

Hozzátette, hogy az Arconic Alapítvány Székesfehérváron és vonzáskörzetében összesen 52 millió forintot költ el a STAM programok népszerűsítésére, amelyek keretében a következő években és évtizedekben egyre többen ismerhetik fel azt, hogy érdemes a műszaki pályák felé orientálódni.  

Az eseményen jelen volt Mészáros Attila alpolgármester is, aki kiemelte, hogy a székesfehérvári ipari parkokban csaknem kétezer betöltetlen álláshely van. Hangsúlyozta, hogy ma már nem kell egy fiatalnak elmennie a városból, ha a legmodernebb ipari technológiával szeretne dolgozni, hiszen az itt van Székesfehérváron. Hozzátette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata hálás az Arconic Kft.-nek, hogy nemcsak az egyik legnagyobb adófizetőként járul hozzá a város jövőjéhez, hanem alapítványán keresztül sok lehetőséget biztosít intézményeknek és civil szervezeteknek is annak érdekében, hogy fejlődjenek, és hasonló programokon tudjanak részt venni.

Az alpolgármester szólt a helyi ifjúságkutatás eredményeiről is, amit több mint 5000 középiskolás töltött ki és azt mutatja, hogy van hova fejlődni pályaorientáció tekintetében, mert az iskolai keretek nem tudnak minden kérdésre választ adni. Kiemelte, hogy minden lehetőséget megragad a város a cégekkel együtt annak érdekében, hogy a természettudományos tárgyak és műszaki pálya iránti érdeklődést felkeltse a fiatalokban.

Gazdaság

 1. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 2. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 3. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.
 4. Kreatív Építő Kezek a Jákyban – szakmai tudásukat fejleszthették a diákok

  2016 májusában hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Jákyban a KÉK, azaz a Kreatív Építő Kezek néven futó versenyt.Az idei már a harmadik alkalommal került sor a vetélkedőre, ahol a tanulmányi versenyekkel ellentétben nem a lexikális tudás a lényeg.

  2018.05.26.
 1. Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

  Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

  2018.05.17.
 2. Év Gyára címet kapott az Alba Regia Műszaki Kar stratégiai partnere

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának stratégiai partnere, Simon István lett a győztese a 3-10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétel kategóriában az Év Gyára 2017 megmérettetésnek. Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend Magazin az Év Gyára versenyt, amelynek versenyidőszaka fél évet ölelt fel.

  2018.05.17.
 3. Ipar 4.0 - fórum az ipari robotika fejlődéséről a Városházán

  Az automatizáció, a digitalizáció meghatározta Ipar 4.0 egyik hatása a munkaerőpiac átrendeződése, amire az önkormányzatnak, a cégeknek, a felsőoktatási intézményeknek, a felnőttoktatási intézményeknek és a szakképző intézményeknek közösen gondolkodva kell felkészülniük – ezzel a céllal rendeztek fórumot hétfőn délelőtt a Városházán.

  2018.05.07.
 4. Több ezer álláslehetőséggel várta az érdeklődőket a III. FMH Állásbörze

  Harmadik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és az álláskeresőket a Fejér Megyei Hírlap hétfőn, Székesfehérváron, az MKOSZ-csarnokban, ahol a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői ugyanúgy megtalálhatók voltak, mint a fegyveres erők szervei, akik határvadász toborzóval és életpályamodellel csábították az álláskeresőket.

  2018.04.16.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek