A műszaki és mérnöki pályák megismerését támogatja az Arconic a Vasváriban

Több mint 5 millió forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulói csoportok ipari vállalatokat, intézményeket, kiállító- és foglalkoztató helyeket keresnek fel, ahol betekintést kapnak majd az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba.
2017.10.25. 15:18 |

 Az Arconic Alapítvány a Science, Technology, Engineering and Math (STEM)  program keretében 20 000 dollár - több mint 5millió forint - támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet. A Vasvári Pál Gimnázium vállalta, hogy a program keretében erősítik a már érdeklődő tanulók elhatározását, közvetlenül megismerhetővé teszik számukra a műszaki területet és új élményekkel, tapasztalatokkal segítik azt a folyamatot, hogy több tanuló érdeklődjön a műszaki pálya iránt.

Horváth József, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója egy 2016-ban készített kutatás adatait ismertette, mely szerint a végzős gimnazisták jelentős többsége szeretne továbbtanulni az érettségi után, de a műszaki területet csak 14% jelölte meg, mint továbbtanulási irányt.

Az igazgató szerint ez is mutatja, hogy foglalkozni kell a pályaválasztás előtt álló diákok orientációjával. A STAM projekt keretében a tanulmányi éven átívelő, havonta lebonyolított programokban vesznek részt a vasváris diákok. Többek között ipari üzemeket látogatnak meg, ahol találkozhatnak mérnökökkel, vezetőkkel. Tudományos interaktív kiállítóhelyeket is felkeresnek és a műszaki területet is bevonják az angol nyelvű vitaversenyekbe. A program célcsoportját elsősorban azok a tanulók jelentik, akik a természettudományos, illetve matematikai emelt óraszámú osztályok tanulói.

Katus István, az Arconic Köfém Kft. vezérigazgatója felidézte, hogy a 90-es években nem volt divat mérnöknek tanulni, az országban nagy volt a munkanélküliség, a régi nagy állami vállalatok tönkrementek és még nem igazán jött be külföldi tőke Magyarországra, mára azonban nagyot fordult a helyzet. Székesfehérváron is óriási átalakulás történt, rengeteg multinacionális vállalat települt ide, így egyre több mérnökre, informatikusra és természettudományos ismeretekkel felvérezetett szakemberre van szükség.

Katus István elmondta, hogy az Arconic is felismerte azt, hogy el kell kezdeni középiskolákban népszerűsíteni azokat a szakmákat, amelyekre a legnagyobb szüksége van az iparnak.

Hozzátette, hogy az Arconic Alapítvány Székesfehérváron és vonzáskörzetében összesen 52 millió forintot költ el a STAM programok népszerűsítésére, amelyek keretében a következő években és évtizedekben egyre többen ismerhetik fel azt, hogy érdemes a műszaki pályák felé orientálódni.  

Az eseményen jelen volt Mészáros Attila alpolgármester is, aki kiemelte, hogy a székesfehérvári ipari parkokban csaknem kétezer betöltetlen álláshely van. Hangsúlyozta, hogy ma már nem kell egy fiatalnak elmennie a városból, ha a legmodernebb ipari technológiával szeretne dolgozni, hiszen az itt van Székesfehérváron. Hozzátette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata hálás az Arconic Kft.-nek, hogy nemcsak az egyik legnagyobb adófizetőként járul hozzá a város jövőjéhez, hanem alapítványán keresztül sok lehetőséget biztosít intézményeknek és civil szervezeteknek is annak érdekében, hogy fejlődjenek, és hasonló programokon tudjanak részt venni.

Az alpolgármester szólt a helyi ifjúságkutatás eredményeiről is, amit több mint 5000 középiskolás töltött ki és azt mutatja, hogy van hova fejlődni pályaorientáció tekintetében, mert az iskolai keretek nem tudnak minden kérdésre választ adni. Kiemelte, hogy minden lehetőséget megragad a város a cégekkel együtt annak érdekében, hogy a természettudományos tárgyak és műszaki pálya iránti érdeklődést felkeltse a fiatalokban.

Gazdaság

 1. Rekord árbevétel az idén nyolcvan éves Videotonnál

  A Videoton vállalatcsoport árbevétele rekord szintű, 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képes 11%-al növekedett. A termelő cégek árbevétele 2018 végére, a válság óta eltelt tíz év alatt várhatóan csaknem megháromszorozódik.

  2018.09.17.
 2. Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

  Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása. A termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet Székesfehérvár a fejlesztésnek.

  2018.09.06.
 3. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 4. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 1. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 2. Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

  Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.

  2018.06.28.
 3. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 4. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek