A műszaki és mérnöki pályák megismerését támogatja az Arconic a Vasváriban

Több mint 5 millió forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulói csoportok ipari vállalatokat, intézményeket, kiállító- és foglalkoztató helyeket keresnek fel, ahol betekintést kapnak majd az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba.
2017.10.25. 15:18 |

 Az Arconic Alapítvány a Science, Technology, Engineering and Math (STEM)  program keretében 20 000 dollár - több mint 5millió forint - támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet. A Vasvári Pál Gimnázium vállalta, hogy a program keretében erősítik a már érdeklődő tanulók elhatározását, közvetlenül megismerhetővé teszik számukra a műszaki területet és új élményekkel, tapasztalatokkal segítik azt a folyamatot, hogy több tanuló érdeklődjön a műszaki pálya iránt.

Horváth József, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója egy 2016-ban készített kutatás adatait ismertette, mely szerint a végzős gimnazisták jelentős többsége szeretne továbbtanulni az érettségi után, de a műszaki területet csak 14% jelölte meg, mint továbbtanulási irányt.

Az igazgató szerint ez is mutatja, hogy foglalkozni kell a pályaválasztás előtt álló diákok orientációjával. A STAM projekt keretében a tanulmányi éven átívelő, havonta lebonyolított programokban vesznek részt a vasváris diákok. Többek között ipari üzemeket látogatnak meg, ahol találkozhatnak mérnökökkel, vezetőkkel. Tudományos interaktív kiállítóhelyeket is felkeresnek és a műszaki területet is bevonják az angol nyelvű vitaversenyekbe. A program célcsoportját elsősorban azok a tanulók jelentik, akik a természettudományos, illetve matematikai emelt óraszámú osztályok tanulói.

Katus István, az Arconic Köfém Kft. vezérigazgatója felidézte, hogy a 90-es években nem volt divat mérnöknek tanulni, az országban nagy volt a munkanélküliség, a régi nagy állami vállalatok tönkrementek és még nem igazán jött be külföldi tőke Magyarországra, mára azonban nagyot fordult a helyzet. Székesfehérváron is óriási átalakulás történt, rengeteg multinacionális vállalat települt ide, így egyre több mérnökre, informatikusra és természettudományos ismeretekkel felvérezetett szakemberre van szükség.

Katus István elmondta, hogy az Arconic is felismerte azt, hogy el kell kezdeni középiskolákban népszerűsíteni azokat a szakmákat, amelyekre a legnagyobb szüksége van az iparnak.

Hozzátette, hogy az Arconic Alapítvány Székesfehérváron és vonzáskörzetében összesen 52 millió forintot költ el a STAM programok népszerűsítésére, amelyek keretében a következő években és évtizedekben egyre többen ismerhetik fel azt, hogy érdemes a műszaki pályák felé orientálódni.  

Az eseményen jelen volt Mészáros Attila alpolgármester is, aki kiemelte, hogy a székesfehérvári ipari parkokban csaknem kétezer betöltetlen álláshely van. Hangsúlyozta, hogy ma már nem kell egy fiatalnak elmennie a városból, ha a legmodernebb ipari technológiával szeretne dolgozni, hiszen az itt van Székesfehérváron. Hozzátette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata hálás az Arconic Kft.-nek, hogy nemcsak az egyik legnagyobb adófizetőként járul hozzá a város jövőjéhez, hanem alapítványán keresztül sok lehetőséget biztosít intézményeknek és civil szervezeteknek is annak érdekében, hogy fejlődjenek, és hasonló programokon tudjanak részt venni.

Az alpolgármester szólt a helyi ifjúságkutatás eredményeiről is, amit több mint 5000 középiskolás töltött ki és azt mutatja, hogy van hova fejlődni pályaorientáció tekintetében, mert az iskolai keretek nem tudnak minden kérdésre választ adni. Kiemelte, hogy minden lehetőséget megragad a város a cégekkel együtt annak érdekében, hogy a természettudományos tárgyak és műszaki pálya iránti érdeklődést felkeltse a fiatalokban.

Gazdaság

 1. Segítség a devizahiteleseknek – aktuális problémákról volt szó

  A MOST Cselekvők Egyesülete továbbra is várja a bajba került hiteleseket, hogy segítséget nyújtson. Működésük elmúlt néhány évében több mint másfélezer ügyfélnek adtak már tanácsot és sok száz elindított ügyük több mint a fele pozitív véget ért a bíróságon. Keddi sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy jelenleg is hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.

  2017.11.21.
 2. Székesfehérvárról is exportálnak tej és tejtermékeket Kínába

  Az Földművelésügyi Minisztérium és a kínai hatóság közötti tárgyalásoknak, valamint az előző két évben zajlott sikeres magyarországi helyszíni ellenőrzéseknek köszönhetően ezen túl Székesfehérvárról, Csornáról, Bácsbokodról, Szegedről, Zalaegerszegről, Veszprémből, Répcelakról, Kaposvárról, Szekszárdról, Vácról, Hajdúböszörményről, és Kacsótáról indulhatnak tej és tejtermék szállítása Kínába.

  2017.11.19.
 3. Megalakult a 6C Kulturális és Kreatív Ipari Klaszter Székesfehérváron

  Az Echo-hét keretében, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség kezdeményezésére és vezetésével, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával, hét helyi szervezet alapításával, pénteken, a Fehérvári Civil Központban megalakult a 6C Kulturális és Kreatív Ipari Klaszter. Az együttműködés célja a versenypiacon való sikeres működés feltételeinek megteremtése, a kulturális innovációs hálózat és az innovatív ágazati szereplők koordinált együttműködésének létrehozása valamint a kulturális termékkínálat marketingjének tervezése és szervezése.

  2017.11.17.
 4. Székesfehérvári cégek az ország legszerethetőbb munkáltatói között

  A munkaerőhiány miatt kiéleződik a verseny a munkáltatók között. Magyarországon 107 munkahely bizonyította a Szerethető Munkahely Díj pályázat kapcsán, hogy érdemben tesz kollégái megtartásáért, köztük négy,  székesfehérvári telephelyű cég került a legjobbak közé. A bemutatott jó gyakorlatok egyedülálló ötletgyűjteményül szolgálhatnak a kollégák megtartásáért harcoló hazai vállalkozásoknak.

  2017.11.15.
 1. Fehérváron is izgalmas előadásokkal vár a Fiatal Vállalkozók Hete

  Idén tizedik alkalommal lesz Fiatal Vállalkozók Hete, a november 13-a és november 17-e közötti országos rendezvénysorozaton több előadást is hallhatnak a résztvevők sikeres vállalkozásokról és vállalkozóktól. Fehérváron november 14-én, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Pirosalma utcai épületében rendeznek programokat.

  2017.11.10.
 2. Mobil alkalmazás- és számítógépes játékfejlesztést is lehet majd tanulni Fehérváron

  Szerdán ismertették azt a projektet, melynek keretében az Alba Regia Műszaki Karon 2019 szeptemberétől szeretnék elindítani az angol nyelvű informatikai mesterképzést, melynek jelenleg is folyik a tananyagkidolgozása. A specializációt már elfogadta az anyakar, így mobil alkalmazás és számítógépes játékfejlesztés specializáció indul Fehérváron.

  2017.11.09.
 3. Fehérvári startup-mennyország műpadló, főnök és neon lámpák nélkül

  Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy vidéki nagyvárosokban is olyan, lakásokból kialakított iroda-otthonokban lehessen dolgozni, amelyek azt az érzést kínálják a kapszulás kávé és a kényelmes fotelek mellett, mint ha a barátaival dolgozna az ember. A grafikusként, szakfordítóként, vagy éppen rendszermérnökként dolgozó szabadúszóknak ma már Fehérváron sem kell választania a szabadság és a közösség között.

  2017.11.08.
 4. Kick-off teadélután a MagNet Bank fehérvári irodájában

  Kedden délután rendezte első üzleti szalonját a MagNet Bank. A kick-off teadélutánon Orosz Csaba a Fehérvári Közösségi Pont fiókvezetője mellett Cser-Palkovics András polgármester és Pozsonyi Gábor a MagNet Bank vezérigazgató helyettese köszöntötte a közösségi bank ügyfeleit.

  2017.11.07.

Fehérvár Hangja

Eseménynaptár

2017. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek