A műszaki és mérnöki pályák megismerését támogatja az Arconic a Vasváriban

Több mint 5 millió forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulói csoportok ipari vállalatokat, intézményeket, kiállító- és foglalkoztató helyeket keresnek fel, ahol betekintést kapnak majd az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba.
2017.10.25. 15:18 |

 Az Arconic Alapítvány a Science, Technology, Engineering and Math (STEM)  program keretében 20 000 dollár - több mint 5millió forint - támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet. A Vasvári Pál Gimnázium vállalta, hogy a program keretében erősítik a már érdeklődő tanulók elhatározását, közvetlenül megismerhetővé teszik számukra a műszaki területet és új élményekkel, tapasztalatokkal segítik azt a folyamatot, hogy több tanuló érdeklődjön a műszaki pálya iránt.

Horváth József, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója egy 2016-ban készített kutatás adatait ismertette, mely szerint a végzős gimnazisták jelentős többsége szeretne továbbtanulni az érettségi után, de a műszaki területet csak 14% jelölte meg, mint továbbtanulási irányt.

Az igazgató szerint ez is mutatja, hogy foglalkozni kell a pályaválasztás előtt álló diákok orientációjával. A STAM projekt keretében a tanulmányi éven átívelő, havonta lebonyolított programokban vesznek részt a vasváris diákok. Többek között ipari üzemeket látogatnak meg, ahol találkozhatnak mérnökökkel, vezetőkkel. Tudományos interaktív kiállítóhelyeket is felkeresnek és a műszaki területet is bevonják az angol nyelvű vitaversenyekbe. A program célcsoportját elsősorban azok a tanulók jelentik, akik a természettudományos, illetve matematikai emelt óraszámú osztályok tanulói.

Katus István, az Arconic Köfém Kft. vezérigazgatója felidézte, hogy a 90-es években nem volt divat mérnöknek tanulni, az országban nagy volt a munkanélküliség, a régi nagy állami vállalatok tönkrementek és még nem igazán jött be külföldi tőke Magyarországra, mára azonban nagyot fordult a helyzet. Székesfehérváron is óriási átalakulás történt, rengeteg multinacionális vállalat települt ide, így egyre több mérnökre, informatikusra és természettudományos ismeretekkel felvérezetett szakemberre van szükség.

Katus István elmondta, hogy az Arconic is felismerte azt, hogy el kell kezdeni középiskolákban népszerűsíteni azokat a szakmákat, amelyekre a legnagyobb szüksége van az iparnak.

Hozzátette, hogy az Arconic Alapítvány Székesfehérváron és vonzáskörzetében összesen 52 millió forintot költ el a STAM programok népszerűsítésére, amelyek keretében a következő években és évtizedekben egyre többen ismerhetik fel azt, hogy érdemes a műszaki pályák felé orientálódni.  

Az eseményen jelen volt Mészáros Attila alpolgármester is, aki kiemelte, hogy a székesfehérvári ipari parkokban csaknem kétezer betöltetlen álláshely van. Hangsúlyozta, hogy ma már nem kell egy fiatalnak elmennie a városból, ha a legmodernebb ipari technológiával szeretne dolgozni, hiszen az itt van Székesfehérváron. Hozzátette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata hálás az Arconic Kft.-nek, hogy nemcsak az egyik legnagyobb adófizetőként járul hozzá a város jövőjéhez, hanem alapítványán keresztül sok lehetőséget biztosít intézményeknek és civil szervezeteknek is annak érdekében, hogy fejlődjenek, és hasonló programokon tudjanak részt venni.

Az alpolgármester szólt a helyi ifjúságkutatás eredményeiről is, amit több mint 5000 középiskolás töltött ki és azt mutatja, hogy van hova fejlődni pályaorientáció tekintetében, mert az iskolai keretek nem tudnak minden kérdésre választ adni. Kiemelte, hogy minden lehetőséget megragad a város a cégekkel együtt annak érdekében, hogy a természettudományos tárgyak és műszaki pálya iránti érdeklődést felkeltse a fiatalokban.

Gazdaság

 1. Gazdasági Körkép 2018. - közel 15%-al nőttek az éves átlagbérek egy év alatt

  A legfontosabb társadalmi partnerek és vállalkozók jelenlétében mutatták be szerdán a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei gazdasági értéktárát, a Gazdasági Körkép 2018 kiadványát. A Gazdasági Évzáró rendezvényen átadták az Etikus Vállalat Díjat és az Etikus Vállalkozó Díjat is. 

  2018.12.12.
 2. Továbbra is erős a kereslet a fehérvári lakáspiacon

  Székesfehérváron idén 39 nap alatt el lehetett adni a lakótelepi lakásokat, szemben a 2017-es 51 napos értékesítési idővel. A fehérvári 40 négyzetméternél kisebb panelek átlagos négyzetméterára 444 ezer forint, míg a 40-80 négyzetmétereseké jóval alacsonyabb, 367 ezer forintot tett ki. Az ottani téglaépítésű lakások mindössze 4, illetve 7 százalékkal drágábbak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

  2018.12.12.
 3. Ötletből vállalkozás - december 13-án folytatódik a workshop sorozat

  Ötletből vállalkozás címmel olyan workshop sorozatot indult, amellyel megmutatják, hogyan lehet egy kósza ötletből kiindulva megvizsgálni, hogy az ötletből felépíthető-e egy piacképes termék. A következő alkalom december 13-án 17 órától lesz a Konnektor Irodában.

  2018.12.11.
 4. Már 27 partnercég közül választhatnak a duális hallgatók a fehérvári Corvinuson

  A duális képzésben együttműködő 27 cég képviselőinek mondtak köszönetet hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. Az egyetem már 3 alapszakot és 2 mesterszakot kínál Székesfehérváron, ahová több mint 100 hallgató iratkozott be a 2018/2019-es tanévre.

  2018.12.10.
 1. Szincsák Attila kapta a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  "A harmóniában rejlik a sikeres együttműködés" – mondta Szincsák Attila, a DENSO gazdasági és kereskedelmi igazgatója, miután átvette az elismerést a Hiemer-házban, ahol a város gazdasági életében meghatározó cégek, vállalkozások vezetői, illetve képviselői számára rendeztek ma évzáró találkozót a Hiemer-házban. Hagyományosan ezen az eseményen adják át minden évben a “Székesfehérvár Gazdaságáért” díjat.

  2018.12.05.
 2. Átadták a UPC új fehérvári üzletét az Alba Plázában

  Pénteken adták át a UPC Magyarország Kft. új székesfehérvári üzletét az Alba Plazában. A megnyitón a Falakon át program keretében nagyképernyős televíziókészüléket adtak a kórház gyermekosztályának. Két készüléket ajánlott még fel a cég, amiket az a gyermekek nevelésével foglalkozó intézmény kap, melyre december 18-ig a legtöbb ügyfél szavaz az új üzletben.

  2018.11.30.
 3. Tíz éves fennállását ünnepli az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum

  Az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum tíz éve várja barátságos környezetben, modern ellátással, tapasztalt szakemberekkel a gyógyulni vágyó betegeket. Dr. Madácsy László és kollégái a belgyógyászat és a gasztroenterológia terén indították el járóbeteg szakrendelésüket egy évtizede és már ekkor elkezdtek kapszula endoszkópos vizsgálatokat is végezni.

  2018.11.30.
 4. A legmodernebb robottechnológiával fejleszt Fehérváron a Hanon Systems

  A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt.

  2018.11.29.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek