Az Ikarus buszokról is szó volt a munkáltatók és munkavállalók képviselőinek ülésén

Ülést tartott a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum Cser-Palkovics András vezetésével. A munkáltatók és munkavállalók a polgármestertől tájékoztatást kaptak a 2018. évi költségvetésről, majd hozzászólásaikkal érintették többek között az IKARUS buszok gyártásának elindulását és a szociális ágazat fejlesztéseinek kérdéseit.
2018.04.12. 16:50 |

A Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum a város vezetése, valamint a munkaadók és munkavállalók közötti információáramlást, a szociális partnerek konzultációját biztosítja – a város versenyképességének és gazdasági sikerességének elősegítésére. A SZÉF szerdai tanácskozását Cser-Palkovics András polgármester vezette, valamint jelen volt Égi Tamás alpolgármester.A polgármester a megjelent SZÉF-tagokat tájékoztatta az idei évi költségvetés fontosabb adatairól, a megvalósuló fejlesztésekről. A 70 milliárd forint összegű költségvetésben 16 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adóbevétel, és kiemelten magas hazai (összesen 26,2 milliárd), önerős (8 milliárd) és uniós (4,4 milliárd) fejlesztési forrásokkal számol.

Biztosítja a feladatellátáshoz igazodó, biztonságos, a humánerőforrásokat szem előtt tartó működtetést, a többéves fejlesztések folytatását, a saját bevételek mértékének stabil fenntartását és a tartalékképzést.

A saját bevételekről szólva a polgármester hangsúlyozta, hogy a fehérváriaknak magánszemélyként nem kell helyi adót fizetniük és 1,5 millió Ft adóalapig a vállalkozások is adómentességet élveznek, ami mintegy háromezer fehérvári kis- és középvállalkozást érint.

A főösszeg több mint felét fejlesztésekre, felújításokra, míg a fennmaradó részt városüzemeltetésre, működtetésre, térségi ellátásra, jóléti kiadásokra fordítja a város. Az önkormányzati fenntartásban működő egészségügyi és szociális ágazatra összesen 2,8 milliárd forintot, az oktatási szférára 3,9 milliárd, míg a kultúrára 2,7 milliárd forintot fordít a város.

Az önerős önkormányzati fejlesztések – mint az Ybl Miklós intézményfejlesztési, a Saára Gyula útfelújítási és a parkoló-fejlesztési program, az orvosi rendelők felújítását is célzó Kégl György Városi Egészségügyi Program, a közbiztonsági program és egyéb, a szociális, az oktatási, a kulturális-közművelődési területeket érintő fejlesztések – tovább folytatódnak. A polgármester szólt továbbá a Modern Városok Program beruházásairól és az egyedi, valamint az ITP projektekről is.

A tájékoztatást követően a tagok hozzászólásai, kérdései érintették többek között az új IKARUS buszok gyártásának a fontosságát, a csapadékvíz-elvezetéshez kapcsolódó, valamint az útfelújítások beruházásainak kérdéseit, a szociális ágazatot érintő fejlesztések részleteit.

Közélet

 1. Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes (1924-2018)

  Életének 94. esztendejében, hétfőn elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja, szentszéki ügyhallgató a Ciszterci Nagyboldogasszony templom nyugalmazott plébánosa. Ujfalussy Ottó 1924-ben született, Bécsben. Pappá szentelése 1947-ben, Zircen történt. 1996-2018-ig, huszonkét esztendőn át szolgált Székesfehérváron. 2017. július 1-jén ünnepelte rubinmiséjét, mely alkalomból Ferenc pápa apostoli áldásban részesítette és díszoklevelet adományozott neki. 

  2018.10.22.
 2. 1956 - a Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői

  A történelmi egyházak helyi képviselői, Székesfehérvár és Fejér megye közéleti vezetői, valamint emlékezők százai imáztak együtt az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért Spányi Antal, megyés püspök meghívására hétfőn délelőtt Szent Imre-templom falán elhelyezett Fadrusz-keresztnél elhelyezett emléktáblánál.

  2018.10.22.
 3. Kegyeleti napok - számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

  Az önkormányzati temetőkben nyugvó szeretteikről megemlékezőket ebben az esztendőben is számos ingyenes szolgáltatással segíti a Székesfehérvár Városgondnoksága. A sírhelyek rendbe tételéhez kőzúzalékot biztosítanak 2018. október 24-én mind a 9 önkormányzati temetőben. Összesen 36 köbméternyi követ szállít ki a temetőkertekbe a Városgondnokság. A sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu címen is ellenőrizhető.

  2018.10.22.
 4. Az Erasmus + pályázati lehetőségeiről tájékoztatják a diákokat csütörtökön

  Az Erasmus+ program pályázati lehetőségeit ismerteti Pribil-Kövesdy Döniz, a Tempus Közalapítvány pályázati referense a III. Béla király téren található VMK Pedagógiai Szakkönyvtárában október 25-én csütörtökön 16 órától.

  2018.10.21.
 1. Jótékonysági esttel ünnepelték a Prohászka Karitász Csoport 25 esztendejét

  A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel 25 évvel ezelőtt kezdte el a csoport a szeretetszolgálatát. A jeles évforduló alkalmából pénteken jótékonysági esttel ünnepeltek a templomban, ahol a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusainak műsora mellett festménykiállítás is nyílt.

  2018.10.19.
 2. Két 56-os emlékhelyen tisztelgett pénteken a város diáksága a hősök előtt

  Pénteken délelőtt két '56-os emlékhelyen szerveztek megemlékezést fehérvári középiskolások részvételével. Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumának diákjai, a Hotel Magyar Király '56-os emléktáblájánál pedig a cisztercis diákok adtak ünnepi műsort.

  2018.10.19.
 3. Koszorúzás, forradalmi séta és utcaszínházi előadás is lesz október 23-án

  Október 23-án 15 órakor kezdődnek a városi ünnepi megemlékezések az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Elsőként megemlékezést és koszorúzást tartanak az Ötvenhatosok terén, ahol Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi Egyetem rektorhelyettese mond beszédet, majd 16 órától a Városház téren "Miénk e föld!" címmel mutatnak be utcaszínházi produkciót fehérvári fiatalok részvételével.

  2018.10.19.
 4. Forradalmi sétát szervez október 23-án a Tourinform Iroda

  Forradalmi sétát szervez a Tourinform Iroda október 23-án Székesfehérvár Belvárosában. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A séta október 23-án, kedden 14.00 órakor indul az Oskola utca 4. szám alatti irodától.

  2018.10.18.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek