A munkahelyváltás okai. 5 indok, amiért az emberek otthagyják a munkahelyüket

Az emberek nem mindig a jobb fizetés reményében váltanak. A legtöbb ember az életközepi válság miatt vág bele valami teljesen másba, valami újba, valami izgalmasba. A munkahelyváltás egy remény is egyben. Egy jobb, egy örömtelibb, egy kiegyensúlyozottabb életre. Mégis, milyen okok miatt hagyják el az emberek a kvázi megélhetésüket és miért vágnak bele az ismeretlenbe? 5 okot sorolunk fel, de természetesen, ettől jóval több is lehet. 
2020.06.20. 22:10 |

1. A munka mennyisége miatt

Előfordul, hogy valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol a munka mennyisége szinte teljesen összeroppantja. A mindennapos taposómalom rányomja a bélyeget az egészségére, a családi életére, a szociális kapcsolataira, egyszóval mindenre. Amikor a testi és a lelki egészség is veszélybe kerül, akkor születik meg a döntés. Váltani kell, és minél hamarabb szükséges megtenni azt a bizonyos lépést.

Gondot jelenthet az is, ha a munka nem jelent elegendő kihívást. Egy kreatív ember, szinte szomjazik az újabb és újabb kihívásokra, a megoldandó feladatokra, de ha a munkahelyén mindennap ugyanazt csinálja, a monotonitás minden munkakedvet kiölhet belőle, vagy éppen ez készteti egy olyan döntés meghozatalára, ami arra sarkallja, hogy tanuljon, hogy merjen új utakat keresni, hogy jelentkezzen egy kihívást jelentő állásra.

2. A toxikus munkakörnyezet miatt

A munkahely, egy olyan közösség, ahol elméletileg fontos, hogy az ott dolgozók között megfelelő munkakapcsolat alakuljon ki. Barátságok is szövődnek a munkahelyeken, de jellemző az is, hogy nem megfelelőek ezek az emberi kapcsolatok, sőt, akár mérgezőek is lehetnek. Az irodai pletykák, a szóbeszédek, az egymás háta mögötti sutyorgások, a konfliktusok, olykor nem csak a hatékony munkavégzést teszik lehetetlenné, de a mindennapokat is élhetetlenné teszik. Ez is oka lehet a munkahelyváltásnak.

3. Más városba történő költözés miatt

Az indokok között ez is szerepel. Egy házasság, egy válás, egy kecsegtető állásajánlat, egy családi probléma, egy más életre történő berendezkedés, mind-mind oka lehet a munkahelyváltásnak. Sokan költöznek Budapestre egy jobb élet reményében, de a fővárosból is sokan költöznek vidéki nagyvárosba, például Debrecenbe, Pécsre, Kecskemétre, Székesfehérvárra. Amennyiben valaki ide költözködik éppen, és a munkahelykeresés előtt szeretne tanulni, úgy székesfehérvári tanfolyamok közül is válogathat. A következő tanfolyamok közül lehet szemezgetni: egészségügyi OKJ képzések, gépészeti OKJ képzések, informatikai OKJ képzések, kereskedelmi OKJ képzések, közgazdasági OKJ képzések, pedagógiai és kulturális OKJ képzések, szociális OKJ képzések, ügyviteli OKJ képzések. Az egyéb szakmai képzéseken belül lehetőség van még közösségfejlesztő képzésen, illetve kiskerti növénytermesztő tanfolyamon részt venni.

Az egyéb képzések és tréningek kategóriában is nagyon sokféle képzés, tréning közül válogathatunk: stresszmenedzsment képzés, munkavédelmi képviselő alapképzés, munkavédelmi képviselő továbbképzés, konfliktuskezelés tréning, tárgyalástechnika tréning, önismeret fejlesztése tréning, motivációs technikák tréning. A következő képzések is nagy érdeklődésre tartanak számot: vállalkozási alapismeretek tréning, informatikai alapok tréning, állampolgári részvételt erősítő tréning, belső képzés- hatékony munkavégzés a nőközpontokban tréning, intézményi kommunikáció tréning, munka és magánélet összehangolása tréning, munkaerőpiaci reintegrációs képzés, munkajogi alapismeretek tréning, munkavédelmi ismeretek tréning, munkáltatók képzése tréning, szülői kompetenciák fejlesztése tréning, társadalmi partnerképzés tréning és tűzvédelmi ismertetek tréning.

4. A munka és a magánélet közötti felborult egyensúly miatt

Sokan döntenek a munkahelyváltás mellett, ha felborul az a bizonyos egyensúly a munka és a magánélet között. A túl sok munka, több stresszel is jár, és még a családi élettől is időt vesz el. Az emberek egy része változtatni szeretne, és ha már eldöntötte, hogy új munkahelyet szeretne, akkor új életre is vágyik. Ez egy újabb képzést is jelenthet, vagyis olyan munkára vágynak, ami boldoggá is teszi őket, amelyre, és amilyenre mindig is vágytak.

5. Ha nincs hová fejlődni, ha nincs lehetőség feljebb lépni

Nem pusztán a karrierista emberek vágynak arra, hogy megbecsüljék őket, a munkájukat és a teljesítményüket. Rossz érzés, amikor egy ember már több éve egyhelyben toporog annak ellenére, hogy egyre többet és többet tesz le arra a bizonyos asztalra. Amikor azt látja, hogy más kapja meg az áhított munkát, amikor nem kap elismerést egy nagyobb projekt után, amikor nem őt léptetik elő, amikor azt látja, hogy a munkája után más aratja le a babérokat, akkor betelhet az a bizonyos pohár és dönthet úgy, hogy elég volt, és más állásokat kezd el megpályázni, vagy továbbképzésre jelentkezik, hogy az új munkahelyén már komolyan vegyék az erőfeszítéseit.

Gazdaság

 1. Beruházásokról és gazdaságélénkítő támogatásokról tárgyaltak a polgármesterek Fehérváron

  Pénteken reggel folytatódott a Megyei Jogú Városok Szövetségének Székesfehérvári közgyűlése. Csütörtökön Varga Mihály gazdasági miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is Fehérvárra érkezett. Pénteken délelőtt pedig a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára Magyar Levente tartott előadást a beruházások támogatásáról.

  2020.07.17.
 2. Vállalkozói közösségvállalás a Fejér megyei turizmusért és vendéglátásért

  A kialakult járványhelyzet miatt az éttermi és szállodai szolgáltatók komoly gazdasági hátrányba kerültek. Megsegítésükre az FMKIK „Közösségvállalási fizetési ígérvény” felhívást tett közzé.

  2020.07.09.
 3. Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

  Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.

  2020.06.30.
 4. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30