A Munkácsyban folytatódott a Masterplast elsősegélynyújtó tanfolyam

Szerdán a Munkácsyban folytatódott a Masterplast és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány tavaly indult tanfolyam sorozata. A Munkácsy Mihály Általános Iskolában bemutatták a pedagógusoknak, mit kell tenniük vészhelyzet esetén.
2019.01.30. 15:12 |

A 2018/19-es tanévben a magyar köznevelésben több mint 1.686.000 diák és 77.600 tanár vesz részt.

Mivel egészségügyi vészhelyzet esetén az első néhány perc kulcsfontosságú fontos, hogy a diákokkal foglalkozó pedagógusok is rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel. Ezt felismerve indította el a múlt év végén a Masterplast elsősegélynyújtó tanfolyamot a Magyar Gyermekmentő Alapítvány közösen.

2018. decemberében a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskolában 96 tanár vett részt képzésen, január 30-án pedig a város egy másik oktatási intézményében, a Munkácsy Általános Iskolában szerveztek oktatást 62 pedagógus részvételével.

„A veszélyhelyzetek kezelésének legértékesebb első tíz-tizenöt perce az elsősegélynyújtó kezében van, és ez az idő életet menthet. Ahogy mindenütt, az azonnali beavatkozás fontos része, hogy nem szabad pánikba esni, hanem azonnal hozzá kell látni az elsősegélynyújtáshoz. Az alap protokoll tudást oktatjuk ezeken a rendezvényeken” – tette hozzá Gesztes Éva a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója.

„Belegondolt már, hogy mi történne, ha egy osztálykiránduláson az egyik diák rosszul lenne, vagy balesetet szenvedne. Tudna segíteni? A pedagógusaink válaszának mindenképpen igennek kell lennie erre a kérdésre, ezért is örültünk, hogy az oktatási programnak otthont adhatunk intézményünkben” – mondta el Tóth Péter a székesfehérvári Munkácsy Általános Iskola igazgatója.

A Masterplast célja, hogy a városi szintről megyei szintre emelje elsősegélynyújtó programját, ezért a következő, 2019. február 27-i képzés helyszíne a velencei Zöldligeti Általános Iskola lesz. „Ha távlati terveinkhez a feltételek adottak lesznek, szeretnénk a pedagógusok számára országos szintűre emelni az oktatási sorozatunkat” – fűzte hozzá Nagy Richárd a Masterplast csoport marketing és PR vezetője.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány 13 éve üzemeltet gyermek-mentőorvosi kocsikat az ország több pontján. Induláskor céljuk a gyermekek korszerű mentőellátásának javítása volt együttműködésben az Országos Mentőszolgálattal. A mentőautókat az OMSZ irányítja a 112-re befutó segélykérő hívások alapján. A mentőorvosi kocsi személyzete egy gyermekellátásban jártas mentőorvosból és egy mentőápolóból áll, aki egyben a gépkocsi vezetője is. Felszerelése egy normál rohamkocsiéhoz képest bővebb, mivel a gyermekek ellátásához szükséges speciális gyógyszerekkel és egyedi méretválasztékú eszközökkel is kiegészül. Ennek és a mindennapi rutinnak köszönhetően az alapítvány orvosai és ápolói sokkal felkészültebben tudják ellátni a legkisebbeket.

A mentőellátási feladatok mellett régóta úttörő szerepet vállal a gyermekmentés területén az új eszközök, eljárások felkutatásában és azok hazai elterjesztésében, valamint komoly hangsúlyt fektet a balesetmegelőzési és elsősegélynyújtási ismeretek oktatására is. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány fenntartását a felajánlott 1%-okból finanszírozzák. Eszközeiket pedig egyéb adományokból szerzik be.

A Masterplast az alapítvány több éve elkötelezett támogatója, a 2018 decemberében a szervezetnek átadott több mint kétmillió forintból sikerült megrendelni egy minilabor eszközt.

Fehérvári színes

 1. Ritkaságok is várják a látogatókat hétvégén a XXV. Országos Díszmadár-kiállításon

  Színpompás norwich-kanári, nagytestű, törpe- és hullámos papagájok, pintyek, valamint nyuszik és tengerimalacok is láthatók lesznek augusztus 24-én és 25-én, szombaton és vasárnap a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete jubileumi, 25. alkalommal rendezi meg hagyományos kiállítását. A részletekről a szervezők tájékoztattak, szerdán, a Hiemer-házban.

  2019.08.21.
 2. Nyáresti Vigalom az Öreghegyi Közösségi Házban Buch Tiborral és a Horváth Duóval

  Augusztus 22-én Nyáresti Vigadalom kerül megrendezésre az Öreghegyi Közösségi Házban. A 19 órakor kezdődő eseményen fellép Horváth Elemér “Emi”, Buch Tibor és Horváth Péter. Jegyvásárlás a helyszínen lehetséges.

  2019.08.21.
 3. Pazar tűzijáték zárta az ünnepet a Palotavárosi tavaknál

  Szent István király ünnepe a hagyományoknak megfelelően idén is tűzijátékkal zárult a Palotavárosi tavaknál. A Királyi Napokat lezáró látványos show-t több ezren figyelték, az élménynek az időjárás is kedvezett.

  2019.08.20.
 4. Felvonulás és borlovag-avatás - kárpát-medencei borrendek találkoztak Fehérváron

  Ismét a Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján rendezték meg Magyarország és a Kárpát-medence egyik legnagyobb borrendi összejövetelét. A nagyszabású eseményre 32 delegáció 120 tagja érkezett a Noé-hegyi Szent István Borrend meghívására. A szakmai programokat követően délután fröccsszigeten kínálták a Városház téren sétálókat, majd Fő utcai felvonulással, színpadi programokkal és borlovag-avatással folytatódott az országos találkozó.

  2019.08.20.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek