Kampány a biztonságért - a MOL Fehérvár válogatott focistája segít a rendőröknek

Szurkolói rendbontások miatt összesen húsz fő ellen folyik büntetőeljárás a KR NNI-nél. A jövőbeli hasonló esetek elkerülése érdekében a magyar futballválogatott hátvédjével, Fiola Attilával prevenciós kampány indult - írja a police.hu.
2022.11.18. 12:55 |
Kampány a biztonságért - a MOL Fehérvár válogatott focistája segít a rendőröknek

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya a tavalyi évben nyomozást indított több futballválogatott-mérkőzésen történt atrocitás miatt. A 2021-es labdarúgó-Európa-bajnokság meccsein, valamint az idei labdarúgó-világbajnokság egyik, tavaly megvívott hazai selejtezőmérkőzésén a Puskás Arénában olyan szurkolói vandalizmusok történtek, melyeknek büntetőjogi következményei lettek.

A nagyon alapos és aprólékos felderítő munka után a különböző felvételek beszerzésével és elemzésével, valamint az egyes képkockákon rögzített személyek beazonosításával és felkutatásával a KR NNI nyomozói egy eljárásban több esetet is vizsgálnak. Így a lelátóról a pályára való átmászásokat, a tribünök székeinek megrongálását, különböző pirotechnikai eszközök alkalmazását, valamint műanyag poharakkal történt dobálásokat, mely utóbbi esetek alkalmasak voltak arra, hogy akár sérülést is okozzanak.

A folyamatban lévő büntetőeljárásnak eddig húsz gyanúsítottja van, azonban az ügy előrehaladtával vélelmezhetően ez a szám bővülni fog. 

A hasonló esetek elkerülése végett, és a focidrukkerek figyelmének felhívása érdekében a KR NNI a Magyar Labdarúgó-szövetség támogatásával egy médiakampány elindításába kezdett.

A prevenciós akció arcának a magyar fociválogatott emblematikus alakját, a MOL Fehérvár FC csapatkapitányát, Fiola Attilát választotta.

A szurkolók körében közkedvelt hátvéd a felkérésnek eleget téve, a kampány arca lett, és szereplésével el is készült a KR NNI prevenciós kisfilmje. A videó üzenete nem más, mint, hogy mindenki szurkoljon lelkesen, de a szabályokat betartva, fegyelmezetten. Hisz a túlzásba vitt szurkolásnak súlyos, akár büntetőjogi következményei is lehetnek. Elég egy rosszul irányzott pohárdobás, vagy egy füstbomba élesítése, netán a lelátón egy szék helyéről való kiszakítása, és az eljárás végén az elkövetőre akár börtön is várhat.

Hogy ne ez legyen a vége, mindenkit arra buzdítunk, hogy együtt, rendben legyünk részesei a magyar focisikereknek.