A mindent nyerő Fehérvári Enthroners csapatának csodálatos évéről

A Fehérvári Enthroners amerikai futballcsapata igazi sikersztorit produkált a mögöttük hagyott szezonban. Megnyerték a honi bajnokságot, a HFL-t, az osztrák Divízió I-ben is a legjobbak lettek és elhódították a CEF Kupát. Nagy teljesítmény!
2022.08.12. 13:33 |
A mindent nyerő Fehérvári Enthroners csapatának csodálatos évéről

A szezonról, a csapatról, a sikerekről beszélgettünk Pál Tibor Kornéllal, az egyesület elnökével.

A 2021/2022-es bajnoki évre milyen célt tűztek ki? Minden adott volt ehhez? Szakmai stáb, játékosállomány, körülmények?

Ebben a szezonban, 2022-ben három bajnokságban indult el a csapatunk, és a magyar, valamint az osztrák bajnokság egyértelmű megnyerését tűztük ki célul. A CEFL Cup ismeretlen terep volt számunkra, nagyon sok jó csapat méreti meg magát évről évre a ligában, az ottani győzelmünk igazi meglepetés volt számunkra is.

A versenyszezon közepette jött a lehetőség az Európa Ligában való indulásra. Bár akarták, vágyták ezt, de nem volt némi félsz a pozitív válasz miatt?

Május elején tudtuk meg, hogy 2023-ban indulhatunk az Európa abszolút topligájában, a European League of Football szervezetében. Óriási megtiszteltetés és kihívás ez, olyan topcsapatokkal került Fehérvár egy kalapba, mint Hamburg, Barcelona, Milánó, Berlin vagy akár a München, és Bécs. Az amerikai futballt ismerők tudják, hogy ez a liga és ezek a csapatok fényévekkel járnak a magyar amerikai futball előtt, úgyhogy történetünk legkomolyabb kihívása lesz ott Magyarországot képviselni és tisztesen helytállni.

A bajnoki címet előző évben is megszerezték, miként az osztrák ligában is elsők voltak. Most is nyerték mindkettőt, csak az osztrákoknál már a magasabb osztályt, az első ligában lettek elsők. Minden versenyző mindenben nyerni akar, de a „sógorok” sem jelentettek akadályt. Mivel voltak jobbak idén?

Ausztriában 2017 óta "könyörgünk" az ottani szövetségnek, hogy tudásunknak megfelelő osztályban játszhassunk, ennek ellenére évről évre nálunk lényegesen gyengébb ellenfelekkel kellett megmérkőznünk, idén a Divízió 1-et, az ottani másodosztályt nyertük veretlenül, nagy fölénnyel. Nem titok, hogy komoly csalódás számunkra a sógorok hozzáállása, évek óta helyünk lenne az AFL-ben, az osztrák topligában, de valamiért nem engedik, hogy a legjobbjaik ellen mérkőzhessünk.

A CEFL Kupa megnyerése a csehek ellen az egész szezon bónusza volt?

Abszolút! Nem számítottunk rá, még mikor a résztvevőket láttuk akkor sem. A kilencszeres szerb bajnok Kragujevac, vagy ötszörös cseh bajnok Prága is komoly játékerőt képvisel, szerettünk volna ellenük egy nagyon jó meccset játszani, de ami végül kijött belőle, az felülmúlta minden várakozásunkat.

A magyar amerikai foci a gyerekcipőben kezdte e honban. Mekkora most a cipőjük „mérete”, avagy hova helyezik magukat Európában?

Sokat dolgoztunk az elmúlt évek alatt, de messze nem tartunk ott, ahol tartani szeretnénk. A jövő évi Európai Szuperliga, az ELF-ben való szereplés nyilvánvalóan beárazza a csapatot, ott már néhány mérkőzés megnyerése is óriási bravúrnak számítana.

Természetesen nem feltartott kézzel érkezünk majd Európába, de fontos, hogy tudjuk a helyünket és a képességeinket, és kellő szerénységgel álljunk az új kihívás elé.

Az Európa Liga (túl) nagy falat lesz? A hazai meccseiket Székesfehérváron játsszák? Mi lehet a versenyben a reális cél?

Ahogy említettem, ez jelenleg az európai csúcs, a topliga. Büszkék vagyunk, hogy itt lehetünk, ugyanakkor tudjuk azt is, hogy gyakorlóévekre van szükségünk ahhoz, hogy beleerősödjünk a ligába. Székesfehérváron a First Field-en játszunk továbbra is, nagyon számítunk a szurkolóink töretlen támogatására, hiszen az elmúlt pár évben az utolsó ötven meccsünkből negyvenkilencet megnyertünk. Az ELF-ben egy egészen más jellegű menetelésre kell készülni, de bízunk benne, hogy esetleges pofonok után is mellettünk lesznek a fehérvári szurkolók.

A Fehérvári Enthroners vezetőedzőjének, Jamie Hillnek azt a kérdeztem neki, hogy mennyiben látja másnak e játékot itt a kontinensen, mint az őshazában?

Egészen más. Az amerikai kontinensen sokkal gyorsabb a játék, a gyerekek 4 évesen már futballoznak, Európában jó, ha 12-14 évesen kezdik ezt a sportot. Folyamatosan fejlődik az európai futball, de messze van még az amerikai csúcsfocitól.

Milyennek értékeli csapatát és az idei szezont?

Büszke vagyok a fiúkra, 18 mérkőzésből 18-at megnyertek, 3 kupát hódítottak el, ehhez nem kell különösebb magyarázat! Magyarországon ilyen sorozatot egy szezonon belül amerikai futball csapat még nem csinált, ki kell élvezni ezt a sikert, de készülni kell a jövő évre, mert egészen más súlycsoportba kerül majd a csapat

Tóth Nándor a csapatkapitány szerint:

Bár a szezonban mindent megnyertünk, mi nyerhető, de természetesen mindig van feljebb! Az Európai Szuperliga az a szint, ahol minden játékos, aki komolyan gondolja ezt a gyönyörű sportot szeretné megmérettetni magát! Örülök, hogy nekem ez Székesfehérváron megadatik, eddigi sportkarrierem abszolút csúcsa ez, és már alig várom, hogy 2023 júniusában újra magamra ölthessem az Enthroners mezét, immáron Magyarországot, a hazámat és Székesfehérvárt is képviselve!