„A mi tisztünk az emlékezés és a tiszteletadás!” - ökumenikus ima doni hősökért

Ökumenikus megemlékezést tartottak szerdán Székesfehérváron a Don-menti csatákban hősi halált halt, eltűnt vagy fogságot szenvedett katonahősök tiszteletére. A Szent Imre-templomban rendezett eseményen Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott beszédet, majd a történelmi egyházak vezetőinek imádságaival folytatódott szertartás és tiszteletadás.
2022.01.12. 21:05 |

A Don-kanyarban 1943. január 12-én, a reggeli órákban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, melyet „urivi áttörés” néven jegyeztek be a magyar hadtörténet fekete könyvébe. A szovjetek megsemmisítő vereséget mértek a 2. magyar hadseregre, amely nagyrészt elpusztult. Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona halt vagy sebesült meg, tűnt el örökre, vagy esett hadifogságba. A magyar társadalom kollektív emlékezetében mély nyomokat hagytak a veszteségek, ezért emlékezünk meg minden évben a doni hősök helytállásáról és hazájukért, nemzetükért tett áldozatvállalásáról.

Jelenleg folyamatban van a katonák tiszteletére emelt pákozdi Don-kanyar Emlékkápolna felújítása, ezért az idei megemlékezést a székesfehérvári Szent Imre-templomban tartották a Székesfehérvári Római Katolikus Egyházmegye, a Székesfehérvári Református Egyházközség, a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség, a 457-es Prohászka Ottokár Cserkészcsapat, valamint a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség szervezésében.

Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke, az esemény moderátora elmondta, hogy idén már 29. alkalommal emlékezünk a magyar hadtörténelem legnagyobb tragédiájára. A 79 évvel ezelőtt történt események során a magyar hadsereg elveszítette technikai eszközeinek egészét, állományának mintegy 70 százalékát. A túlélők közül szinte mindenki megsebesült, fogságba esett vagy fagyási sérülést szenvedett, a visszatérők lelkébe pedig örökre bevésődtek a háború borzalmai. „A mi tisztünk az emlékezés és a tiszteletadás. A hazáért küzdeni és meghalni a legnagyobb dicsőség, amit az utókor soha nem feledhet!” – fogalmazott Berdó Gábor Károly.

Az 457-es Prohászka Ottokár Cserkészcsapat tagjai a Születés templomából származó betlehemi békelánggal gyújtották meg az emlékezés gyertyáját, majd Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott emlékező beszédet. Elhangzott: „A doni katasztrófa a magyar hadtörténelem legszomorúbb, s mégis talán az egyik legnagyobb erőt mutató eseménye. A mögöttünk hagyott 20. század az értelmetlen pusztítás, a bosszú és a rombolás évszázada volt. Azonban még ez a borzasztó időszak is kevés volt ahhoz, hogy a magyar lélekből kiölje a tisztesség, a család és a nemzet iránti elkötelezettséget. A 2. magyar hadsereg doni helytállása ezen értékek megőrzésének ékes példája… Amit mi ma megtehetünk, azt megtesszük. Ápoljuk és őrizzük a hősök emlékét, és nem hagyjuk, hogy áldozatuk valaha is feledésbe merüljön.”
Vargha Tamás megemlékezett Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlósról, az utolsó doni veteránról, aki tavaly hunyt el életének 99. évében.

Az ökumenikus megemlékezés a történelmi egyházak helyi vezetőinek imádságaival folytatódott. Spányi Antal megyés püspök arra emlékeztetett, hogy sokáig beszélni sem volt szabad a doni tragédiáról, és az emlékezést ki akarták törölni az emberekből. „Emlékeznünk kell, mert nem engedhetjük, hogy a katonák áldozata, hősiessége feledésben maradjon! … Amikor emlékezünk rájuk, példaként állítjuk őket új nemzedékek elé, és példát akarunk tanulni tőlük a hazaszeretetre, a kötelesség teljesítésére, a család szeretetére és szolgálatára.” – mondta a megyés püspök.

A Székesfehérvári Református Egyházközség nevében Berze János református lelkész mondott imát a doni hősökért, valamint a hazánkat most is védő katonákért és rendőrökért.

A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség részéről Bencze András evangélikus esperes mondott imát. „Szükségünk van új teremtésre, mert a Don közelében, gyakran még közelebb ma is háborúk dúlnak. Mintha az ember semmit sem tanult volna saját nyomorúságából… Nem fagyhalálra, nem ágyútűzre, nem félelemre és aggódásra teremtettünk, hanem ünnepre!”

Közélet

 1. #WeRemember: Székesfehérvár is csatlakozott a holokauszt emléknaphoz

  A nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából elindított #WeRemember kampányához a székesfehérvári Városházán kívül a Külügyminisztérium és több település is csatlakozott. Január 26-án, szerdán 17 és 21 óra között jelennek meg fényvetítésként a fő üzenetek, a Zsidó Világkongresszus idén folytatódó kezdeményezésében akár Ön is részt vehet.

  2022.01.25.
 2. Az európai és magyar földgáz- és rezsiválságról tartanak előadást ma délután az MCC-ben

  Ahol a politikát köbméterben mérik – földgáz- és rezsiválság Európában? címmel tartanak ismeretterjesztő előadást ma délután 17.00 órától a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában. Az energiaválságról, annak magyarországi vonatkozásairól három szakértő beszél majd. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

  2022.01.25.
 3. „Kiterjesztjük a hűségjutalmak rendszerét az óvodai és bölcsődei dolgozókra!”

  A város szociális dolgozói számára létrehozott hűségjutalom rendszerét idén az óvodai és bölcsődei dolgozókra is kiterjeszti az Önkormányzat – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Körülbelül 170 fő számára jelent ez pluszjuttatást, ami mintegy 50 millió forintot tesz ki a költségvetésben.

  2022.01.24.
 4. Záróvizsgát tettek az első sportgazdaságtan hallgatók

  Az Alba Regia Sportcsarnokban tartották meg azt a végzős gálát, melyen az első sportgazdaságtan hallgatók sikeres záróvizsgáit ünnepelték. Az országban kizárólag Székesfehérváron érhető el a gazdálkodás és menedzsment szakon a sportgazdaságtan specializáció.

  2022.01.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár