A mézpergetés és a szőlőpréselés az Első Fejér Megyei Interaktív Termelői Vásáron

Szeptember 9-én első alkalommal rendezik meg a Fejér Megyei Interaktív Termelői Piacot, ahol a termelők, gazdák bemutatják, hogyan készülnek az egészséges élelmiszerek, hogyan élnek az állatok, milyenek a zöldséges kertek. Bemutatják majd a mézpergetést, a rétestészta nyújtását, a szőlő préselését, a lekvárfőzést és a sajtkészítést is.
2017.09.02. 11:44 |
A mézpergetés és a szőlőpréselés az Első Fejér Megyei Interaktív Termelői Vásáron

A Balatoni úti Jancsár piacon kívül Orondpusztán lehet megnézni a teheneket, kecskéket, a sajtkészítés folyamatát, a Pátka melletti gazdaságban a mangalicákat, szürkemarhákat, bivalyokat, Móron a Hétkúti Ökofarmon a bio zöldségtermesztést a fóliasátrakban és a szabadföldön. Természetesen mindegyik helyen vásárolni is lehet majd.

Az I. Fejér Megyei Interaktív Piacot szeptember 9-én délelőtt 10 órakor Dr. Schmidt Andrea, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezetője és Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse nyitja meg. A színpadon egymást követik a látványos produkciók, a bemutatók között népzenészek lépnek fel. Ezzel párhuzamosan várják a látogatókat, érdeklődőket a vidéki helyszíneken is.

"Fontos, hogy a helyi termékek minél rövidebb úton jussanak el a fogyasztókhoz, ez a kezdeményezés példamutató ebből a szempontból is. Azért dolgozunk, hogy minél több gazda, vállalkozó sikeresen fejlessze tevékenységét." - fogalmazott Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse, aki reményét fejezte ki, hogy minél többen látogatnak majd el a jövő szombati rendezvényre.
Schultz György, a Jancsárkert  Piac és Közösség egyesület elnöke elmondta, hogy egyedülálló kezdeményezés az interaktív piac, hiszen minden árus a maga módján mutatja be, hogyan készíti a termékét. Gazdaságokat is felkereshetnek az érdeklődők, akik helyben láthatják az állattartás, növénytermesztés titkait.Az interaktív piac egyik résztvevője, Dorner Szilvia elmondta, hogy a Balatonboglári Dorner Pincészet szeptember 9-én szüreti hangulatot teremtve szeretné bevonni a látogatókat a szőlőfeldolgozás, illetve a borkészítés rejtelmeibe. Királyleányka szőlőt fognak préselni, a gyerekek megkóstolhatják a mustot, a nagyobbaknak borral kedveskednek.  A Dorner Pincészet hét hektáron gazdálkodik, saját szőlőből készítik a borokat, a választékban királyleányka, irsai olivér, rajnai rizling, merlot rozé és cabernet savignon - merlot cuvé is szerepel.