A menekült gyerekek számára is megkezdődött a nyári szünet

Gyerekzsivallyal telt meg a Jancsár Hotel étterme múlt héten, ugyanis a szálló adott otthont a székesfehérvári Digitális Tudás Általános Iskola évzáró ünnepségének. Ez a magánintézmény az egyike annak a – sajnos kevés – magyar iskolának, ahol általános iskolás korú ukrán anyanyelvű gyerekek tanítását sikerült megszervezni, jelenleg a tanulók többsége menekült.
2022.06.20. 11:25 |

A Jancsár Hotelben már a háború előtt is a VIDEOTON vállalatcsoportban alkalmazásban álló ukrán nemzetiségű munkavállalók éltek, többnyire az ő közvetlen családtagjaikat sikerült február 24-e után a VIDEOTON közreműködésével előbb a székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum Kollégiumában, majd a vállalatcsoport által nem használt egyik irodaépületben kialakított szobákban elhelyezni. Jelenleg 72 főt szállásoltak el.

Az évzárón a Hotel étterme zsúfolásig megtelt az izgatott gyerekekkel, magyar és ukrán szülőkkel, illetve a szálló lakóival. Az ünnepség elején a gyerekek elénekelték a magyar és az ukrán himnuszt, majd a diákok magyar és ukrán nyelvű, végül közös angol műsora után a tanulók az általuk készített rajzokkal köszönték meg az iskola támogatóinak az egész éves segítségnyújtást. A – remélhetőleg csupa jó jegyet tartalmazó – bizonyítványok átadása után az igazgatónő azzal bocsátotta útra a gyerekeket, hogy bíznak a békében, és ezért nem szomorkodnának, ha az ukrán diákokkal nem találkoznának jövőre, de ha mégsem fordul jobbra a helyzet, akkor szeretettel látják őket továbbra is.

A nyár azonban nem múlhat el nyaralás nélkül: a VIDEOTON saját, zánkai üdülőinek egyikében július végétől fogad ukrán családokat. Emellett az ezen kívüli időpontokban az iskola nevelői által szervezett gyerektáborok számára is felajánlásra került a teljes épület.

Emellett a munkaképes és dolgozni tudó ukrán menekülteknek továbbra is állást ajánlunk olyan területekre, amelyeket magyar munkavállalókkal nem tudunk feltölteni. A tavalyihoz képest most kb. 240 fővel többen dolgoznak ukrán munkavállalók a tagvállalatainkban, sok helyen elősegítve a korábban megszokott magas színvonalú vevőkiszolgálást.

Az évzáró ünnepségen részt vett Deák Lajosné önkormányzati képviselő, aki megköszönte a VIDEOTON vállalatcsoport erőfeszítéseit, és elmondta, hogy Székesfehérvár Önkormányzata maga is folyamatosan részt vesz a háború elől hozzánk menekülő kárpátaljai gyerekek és felnőttek lakhatásának, ellátásának és oktatásának megszervezésében. „Az iskolákban is a gyerekek minél gyorsabb beilleszkedésének segítése a cél, illetve adott esetben a magyar nyelv megtanítása, ami fiatal korban és nyelvi környezetben könnyebb is. Kérem, akik tehetik, támogassák a menekülteket továbbra is, hiszen ők tényleg önhibájukon kívül kerültek ebbe a kiszolgáltatott helyzetbe! Reménykedjünk, hogy a háború mihamarabb véget ér!” – fogalmazott Deák Lajosné önkormányzati képviselő.

Közélet

 1. Megnyílt az űrtábor

  Székesfehérváron rendezi meg 2022-es űrtáborát a MANT, azaz a Magyar Asztronautikai Társaság. A július 9-ig tartó, tudományos, szórakoztató programsorozatra az ország miden részéről és határon túlról is érkeztek középiskolások. A hétfői megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket Székesfehérvár városa nevében.

  2022.07.04.
 2. Skill labor Fehérváron

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a Medikus Skill Akadémia nyitónapján szakmai napot tartottak, melynek keretében bemutatták a gyakorlati képzést 21. századi eszközökkel segítő skill labort. Ez egy olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást valósághű körülmények között.

  2022.07.04.
 3. Szimulátorokon műtenek

  Egy nyitónapon mutatták be a fehérvári kórház új Skill Laborját. Az intézményben különböző okos eszközök, bábuk és szimulátorok segítségével tanulhatnak majd a leendő orvosok és ápolók, éles helyzeteket modellezve, biztonságos körülmények közt.

  2022.07.04.
 4. Elismerés a fehérvári mentőknek

  Kitüntették a székesfehérvári mentőállomás legjobb munkatársait. A Resq Székesfehérvár Alapítvány a városunkban dolgozó mentőkért jött létre, az a célja, hogy az egyenruhások nyugodt körülmények között végezhessék munkájukat.

  2022.07.01.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár