A Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozói ismerkedtek a királyi várossal

A Városháza Dísztermében köszöntötték a Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló vendégeket, akik egynapos kirándulásra érkeztek Székesfehérvárra, hogy megismerkedjenek a város látnivalóival és kulturális értékeivel. A vendégek felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is.
2017.10.12. 12:51 |
Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló diplomáciai kör érkezett Székesfehérvárra csütörtökön Szijjártó-Nagy Szilvia asszony vezetésével, aki elmondta, hogy Gödöllő, Balaton-felvidék és Eger után keresték fel a nemzet történelmi fővárosát. „Célunk, hogy megmutassuk Magyarország kincseit a nagykövetek hozzátartozóinak és ezeken a kirándulásokon minél több értéket és történelmi helyet ismertethessünk meg a vendégekkel. Bízunk benne, hogy a látnivalók elnyerik majd tetszésüket, visszatérnek majd a kirándulások helyszíneire családjukkal, barátaikkal és elviszik az ország jó hírét vendégszeretetben és történelmi-, kulturális élményekben egyaránt.” – mondta el a látogatásról Szijjártó-Nagy Szilvia, aki arról is beszélt a diplomaták hozzátartozóinak a Városháza Dísztermében, hogy a koronázó város szimbolizálja az ország gazdag történelmi múltját. Szólt a koronázó bazilika történetéről is, kiemelve, hogy korának legnagyobb bazilikája volt a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilika. A Városházán Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket és tartott rövid tájékoztatót a város történelmi múltjáról, valamint gazdasági adottságairól, sport- és kulturális életéről. Kiemelte, hogy Székesfehérváron rendkívül alacsony a munkanélküliségi ráta és ma már a legnagyobb kihívás, hogy az ipar rendelkezésére bocsássa a jól képzett munkaerőt. Szólt arról is, hogy a Vörösmarty Színház és a Szent István Király Múzeum révén magas színvonalú színházi előadások és kiállítások várják a közönséget. Elmondta, hogy Székesfehérvár pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a projekt további fontos beruházásokat hozhat a kultúra terén.  A prezentáció után levetítették a vendégeknek a város értékeit kiemelő Tele élettel kampányfilmet is.
A vendégek a Városháza után felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is. A fehérvárra látogató diplomáciai körben jelen volt többek között az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Kuvait Állam, a Thaiföldi Királyság, az Indiai Köztársaság és a Norvég Királyság nagyköveteinek felesége is.

Közélet

 1. Két hétig lehet még szavazni a Príma-díj jelöltjeire

  November 11-én lesz a Fejér Megyei Príma Díjátadó Gála a Magyar Királyban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete 12. alkalommal adja át a Fejér Megyei Príma-díjakat. Az elismeréseket olyan személyeknek ítélik oda, akik saját területükön maradandót alkottak. A jelöltekre a város honlapján lehet szavazni!

  2017.10.24.
 2. Örökségünk a szabadság vágya – az 56-os forradalomra emlékeztek a színházban

  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek hétfőn este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvanegy évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei elismeréseket is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján.

  2017.10.23.
 3. Néma főhajtás '56 hőseinek emléke előtt Székesfehérváron

  A nemzeti ünnep tiszteletére néma koszorúzással hajtottak fejet az '56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél. Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata mellett a rendvédelmi szervezetek, egyházak, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat a templom falán elhelyezett, Nagy Benedek által készített feszület alatt.

  2017.10.23.
 4. 1956 - Székesfehérváron is a diákok tüntetésével kezdődött a forradalom

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumtól kapott képekkel betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2017.10.23.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek