A Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozói ismerkedtek a királyi várossal

A Városháza Dísztermében köszöntötték a Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló vendégeket, akik egynapos kirándulásra érkeztek Székesfehérvárra, hogy megismerkedjenek a város látnivalóival és kulturális értékeivel. A vendégek felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is.
2017.10.12. 12:51 |
Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló diplomáciai kör érkezett Székesfehérvárra csütörtökön Szijjártó-Nagy Szilvia asszony vezetésével, aki elmondta, hogy Gödöllő, Balaton-felvidék és Eger után keresték fel a nemzet történelmi fővárosát. „Célunk, hogy megmutassuk Magyarország kincseit a nagykövetek hozzátartozóinak és ezeken a kirándulásokon minél több értéket és történelmi helyet ismertethessünk meg a vendégekkel. Bízunk benne, hogy a látnivalók elnyerik majd tetszésüket, visszatérnek majd a kirándulások helyszíneire családjukkal, barátaikkal és elviszik az ország jó hírét vendégszeretetben és történelmi-, kulturális élményekben egyaránt.” – mondta el a látogatásról Szijjártó-Nagy Szilvia, aki arról is beszélt a diplomaták hozzátartozóinak a Városháza Dísztermében, hogy a koronázó város szimbolizálja az ország gazdag történelmi múltját. Szólt a koronázó bazilika történetéről is, kiemelve, hogy korának legnagyobb bazilikája volt a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilika. A Városházán Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket és tartott rövid tájékoztatót a város történelmi múltjáról, valamint gazdasági adottságairól, sport- és kulturális életéről. Kiemelte, hogy Székesfehérváron rendkívül alacsony a munkanélküliségi ráta és ma már a legnagyobb kihívás, hogy az ipar rendelkezésére bocsássa a jól képzett munkaerőt. Szólt arról is, hogy a Vörösmarty Színház és a Szent István Király Múzeum révén magas színvonalú színházi előadások és kiállítások várják a közönséget. Elmondta, hogy Székesfehérvár pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a projekt további fontos beruházásokat hozhat a kultúra terén.  A prezentáció után levetítették a vendégeknek a város értékeit kiemelő Tele élettel kampányfilmet is.
A vendégek a Városháza után felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is. A fehérvárra látogató diplomáciai körben jelen volt többek között az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Kuvait Állam, a Thaiföldi Királyság, az Indiai Köztársaság és a Norvég Királyság nagyköveteinek felesége is.

Közélet

 1. Nyers disznóhús és nitrátos kútvíz okozta a legsúlyosabb megbetegedést tavaly

  A népegészségügyi szakemberek tavaly közel 10 ezer ellenőrzést folytattak le Fejér megyében különböző szakterületeken, laboratóriumi mérésekkel egybekötve. Élelmiszer miatt kevesebben betegedtek meg, mint 2016-ban, azonban sajnos ivóvízzel kapcsolatos súlyos megbetegedés is előfordult. Egy 3 hónapos csecsemő kapott kékkórt és majdnem belehalt abba, hogy tápszerét nem vezetékes vízzel, hanem saját udvari kútból származó nitrátos vízzel készítették el.

  2018.01.16.
 2. Nyílt nap az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Nyílt napot tartottak hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, melyen a szakokkal és az egyetemi élettel is megismerkedhettek a fiatalok. A karon duális alapképzésben műszaki menedzser, mérnökinformatikus, földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök szakokra lehet jelentkezni, mesterképzésen pedig mechatronikai mérnök szak indul.

  2018.01.15.
 3. Püspöki gyászmise lesz hétfőn Dr. Szilárdfy Zoltán művészettörténész, áldozópapért

  Dr. Szilárdfy Zoltán, művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegye áldozópapja, életének 80. évében, hosszú, türelmetlenül viselt szenvedés után elhunyt. (Zoltán atya saját megfogalmazása.) A gyászmisét a Székesegyházban, január 15-én, hétfőn este 18 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. 

  2018.01.15.
 4. Hét díjra várják a fehérváriak javaslatait február 1-ig!

  A Penna Regia, a Sipos Gyula, a város oktatásáért, ifjúságáért, sportjáért, egészségügyéért, valamint közbiztonságáért díjakra írt ki felhívást Székesfehérvár Önkormányzata. A javaslatokat valamennyi kitüntetésre február 1-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz személyesen, vagy postai úton. Az egyes kitüntetésekkel kapcsolatos tájékoztatók, valamint az ajánlások megírásával és leadásával kapcsolatos részleteket a cikkben olvashatja!

  2018.01.15.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek