A Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozói ismerkedtek a királyi várossal

A Városháza Dísztermében köszöntötték a Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló vendégeket, akik egynapos kirándulásra érkeztek Székesfehérvárra, hogy megismerkedjenek a város látnivalóival és kulturális értékeivel. A vendégek felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is.
2017.10.12. 12:51 |
Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló diplomáciai kör érkezett Székesfehérvárra csütörtökön Szijjártó-Nagy Szilvia asszony vezetésével, aki elmondta, hogy Gödöllő, Balaton-felvidék és Eger után keresték fel a nemzet történelmi fővárosát. „Célunk, hogy megmutassuk Magyarország kincseit a nagykövetek hozzátartozóinak és ezeken a kirándulásokon minél több értéket és történelmi helyet ismertethessünk meg a vendégekkel. Bízunk benne, hogy a látnivalók elnyerik majd tetszésüket, visszatérnek majd a kirándulások helyszíneire családjukkal, barátaikkal és elviszik az ország jó hírét vendégszeretetben és történelmi-, kulturális élményekben egyaránt.” – mondta el a látogatásról Szijjártó-Nagy Szilvia, aki arról is beszélt a diplomaták hozzátartozóinak a Városháza Dísztermében, hogy a koronázó város szimbolizálja az ország gazdag történelmi múltját. Szólt a koronázó bazilika történetéről is, kiemelve, hogy korának legnagyobb bazilikája volt a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilika. A Városházán Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket és tartott rövid tájékoztatót a város történelmi múltjáról, valamint gazdasági adottságairól, sport- és kulturális életéről. Kiemelte, hogy Székesfehérváron rendkívül alacsony a munkanélküliségi ráta és ma már a legnagyobb kihívás, hogy az ipar rendelkezésére bocsássa a jól képzett munkaerőt. Szólt arról is, hogy a Vörösmarty Színház és a Szent István Király Múzeum révén magas színvonalú színházi előadások és kiállítások várják a közönséget. Elmondta, hogy Székesfehérvár pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a projekt további fontos beruházásokat hozhat a kultúra terén.  A prezentáció után levetítették a vendégeknek a város értékeit kiemelő Tele élettel kampányfilmet is.
A vendégek a Városháza után felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is. A fehérvárra látogató diplomáciai körben jelen volt többek között az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Kuvait Állam, a Thaiföldi Királyság, az Indiai Köztársaság és a Norvég Királyság nagyköveteinek felesége is.

Közélet

 1. Óvodákat követően beteg gyerekeket segítettek Fehérvár legjobb sportolói

  A „Gólokkal az óvodákért, a város legjobb sportolóival" jótékonysági akció eseményén a Fehérvár AV19, a Fehérvár Enthroners és az Alba Fehérvár játékosai által felajánlott dedikált mezek 230 ezer forintért, míg az Alba Plaza és a Mol-Vidi FC által licitre bocsájtott labda 70 ezer forintért kelt el, így összesen 300 ezer forinttal támogatták a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztályát. Az adományokat csütörtökön adták át az Alba Plazaban.

  2018.07.19.
 2. A közlekedőket és autóikat is megáldják Szent Kristóf napján Székesfehérváron

  Július 25-én, szerdán szeretettel várja az egyházmegye híveit a maroshegyi templom búcsúnapi programjaira a Szent Kristóf Plébánia. (Batthyány u. 4.) 17:30 órakor a templom énekkara ad ünnepi műsort, 18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd a vásártéren a járművek megáldása. A búcsú napja közös agapéval zárul a közösségi házban.

  2018.07.19.
 3. A 90 esztendős Rozsics Lajosné, Marika nénit köszöntötték

  A 90 esztendős Rozsics Lajosné Marika nénit köszöntötte otthonában Mészáros Attila alpolgármester. Marika néni a Felvidékről származik. Ifjú, kisgyermekes anyaként élelmezésszervezési feladatokat látott el a székesfehérvári diákotthonban, majd a mezőgazdasági főiskola gazdasági igazgatója lett, innen ment nyugdíjba.

  2018.07.19.
 4. Egyetemként működik augusztustól a Kodolányi János Főiskola

  Augusztus elsejétől Kodolányi János Egyetem néven folytatja tevékenységét a Kodolányi János Főiskola. Székesfehérváron a művészeti oktatásra koncentrálnak majd - írja a főiskola közleményében. Az intézményben az elmúlt 25 tanévben mintegy 25 ezer hallgató végzett.

  2018.07.18.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek