A Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozói ismerkedtek a királyi várossal

A Városháza Dísztermében köszöntötték a Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló vendégeket, akik egynapos kirándulásra érkeztek Székesfehérvárra, hogy megismerkedjenek a város látnivalóival és kulturális értékeivel. A vendégek felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is.
2017.10.12. 12:51 |
Magyarországra akkreditált nagykövetek hozzátartozóiból álló diplomáciai kör érkezett Székesfehérvárra csütörtökön Szijjártó-Nagy Szilvia asszony vezetésével, aki elmondta, hogy Gödöllő, Balaton-felvidék és Eger után keresték fel a nemzet történelmi fővárosát. „Célunk, hogy megmutassuk Magyarország kincseit a nagykövetek hozzátartozóinak és ezeken a kirándulásokon minél több értéket és történelmi helyet ismertethessünk meg a vendégekkel. Bízunk benne, hogy a látnivalók elnyerik majd tetszésüket, visszatérnek majd a kirándulások helyszíneire családjukkal, barátaikkal és elviszik az ország jó hírét vendégszeretetben és történelmi-, kulturális élményekben egyaránt.” – mondta el a látogatásról Szijjártó-Nagy Szilvia, aki arról is beszélt a diplomaták hozzátartozóinak a Városháza Dísztermében, hogy a koronázó város szimbolizálja az ország gazdag történelmi múltját. Szólt a koronázó bazilika történetéről is, kiemelve, hogy korának legnagyobb bazilikája volt a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilika. A Városházán Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket és tartott rövid tájékoztatót a város történelmi múltjáról, valamint gazdasági adottságairól, sport- és kulturális életéről. Kiemelte, hogy Székesfehérváron rendkívül alacsony a munkanélküliségi ráta és ma már a legnagyobb kihívás, hogy az ipar rendelkezésére bocsássa a jól képzett munkaerőt. Szólt arról is, hogy a Vörösmarty Színház és a Szent István Király Múzeum révén magas színvonalú színházi előadások és kiállítások várják a közönséget. Elmondta, hogy Székesfehérvár pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a projekt további fontos beruházásokat hozhat a kultúra terén.  A prezentáció után levetítették a vendégeknek a város értékeit kiemelő Tele élettel kampányfilmet is.
A vendégek a Városháza után felkeresték többek között a Nemzeti Emlékhelyet, a Ciszter templomot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és megtekintették az Aba-Novák kiállítást is. A fehérvárra látogató diplomáciai körben jelen volt többek között az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Kuvait Állam, a Thaiföldi Királyság, az Indiai Köztársaság és a Norvég Királyság nagyköveteinek felesége is.

Közélet

 1. Ikarus buszokat adnak át pénteken a Belvárosban

  Ikarus autóbuszok átadására kerül sor március 23-án, pénteken 15 órától Székesfehérvár Belvárosában, a Honvédelmi Minisztérium szervezésében. A programhoz kapcsolódóan délelőtt és az esti órákban időszakos forgalomkorlátozásokra kell számítani több útszakaszon – mindenki türelmét kérik. 

  2018.03.21.
 2. Kiállítás, díjátadó és konferencia a Fejér Megyei Klímastratégia jegyében

  A „Megyei Klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása Fejér Megyében" című programhoz kapcsolódó záró konferenciára, valamint a projekt keretében óvodások, általános,- és középiskolások számára a Fejér Megyei Önkormányzat által meghirdetett klímavédelmi rajz-, fotó- és logópályázat díjátadó ünnepségére telt meg szerdán délelőtt a Megyeháza Díszterme. A beküldött rajz-, fotó- és logópályázat pályamunkáiból kiállítás is nyílt, amely a Megyeháza aulájában tekinthető meg, április 4-ig.

  2018.03.21.
 3. Rekviem a Don hőseiért - kötetbemutató lesz a Felsővárosi Közösségi Házban

  Március 24-én, szombaton mutatják be a „Rekviem a Don hőseiért” című könyvet a Felsővárosi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő eseményen a művet Bobory Zoltán, szerkesztő-szerző mutatja be, közreműködnek P. Maklári Éva költő, előadóművész és Cserta Gábor (gitár, ének).

  2018.03.21.
 4. Árpád-ház program - 1,6 milliárd programokra és a fehérvári múzeum felújítására

  A kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja az Árpád-ház program első ütemében megvalósuló tudományos-szakmai alprogramokat, emellett további, mintegy 400 millió forint támogatást biztosít a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának előkészítésére - közölte az Emmi kultúráért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

  2018.03.20.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek