A magyar honvédelem napját ünnepeljük május 21-én

Székesfehérvár, a komoly történelmi és katonai hagyományokkal rendelkező város több mint 20 éve a magyar honvédelem napjához kötődően köszöni meg a helyőrségben szolgáló katonák áldozatos munkáját. Az idei évben, a veszélyhelyzethez igazodva, a város polgármestere közösségi oldalán köszönti a katonákat.
2020.05.21. 14:23 |

Szent István városa évtizedek óta ünnepi műsorral mond köszönetet a helyőrségben szolgáló honvédek áldozatos munkájáért.

A kialakult járványügyi helyzetben azonban az idei év rendhagyóan alakult. „A Honvédelem napján különleges tisztelettel fordulunk azok felé, akik életüket a Haza szolgálatába állították! Székesfehérvár köszönti katonáit!” írja Facebook-oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Május 21. 1992 óta a magyar honvédelem napja, amely annak állít emléket, hogy a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.  Ezen a napon szerencsére nemcsak a múlt jeles eseményeire, a hont védőkre emlékezhetünk, hiszen Székesfehérvár ma is katonaváros, katonafőváros: a Magyar Honvédség Parancsnokságának székhelye.  A katonák a haza védelme mellett jelentős szerepet vállaltak a veszélyhelyzet kezelésében. Az önkormányzat és a város minden lehetőséget megpróbál megadni ahhoz, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonák és családjaik otthon érezzék magukat.

A honvédség és a társadalom közötti kapcsolat elmélyítésére alakult meg 25 évvel ezelőtt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete. A város polgárai és katonái hamar ráéreztek a kapcsolatok ápolásának előnyeire, így számos ötlettel és konkrét munkával segítették és támogatják azt, hogy a kapcsolat folyamatosan épüljön a bizalom erősödjön.

Magyarország

 1. Hamarosan nyithatnak a színházak, a mozik és a fürdők

  A színházak, mozik, fürdők, múzeumok újra látogathatók lesznek a veszélyhelyzet megszüntetése után. Erről június 16-án szavaz az országgyűlés, ezt követően pár napon belül lép majd életbe a járványügyi készültség. Az önkormányzatoknak 200 milliárdos kedvezményes hitelkeret nyílik - hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

  2020.06.04.
 2. Székesfehérváron is megkondultak a harangok délután fél ötkor

  Székesfehérváron is megkondultak a harangok délután fél 5-kor a Nemzeti összetartozás napján, Trianon százéves évfordulóján. Száz éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.

  2020.06.04.
 3. Mától engedélyezik a kiscsoportos konzultációkat az iskolákban

  A digitális tanrend a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad és a tanév hossza sem változik, azonban június 2-től engedélyezett az iskolákban a tanulók és pedagógusok oktatási célú találkozása.

  2020.06.02.
 4. Csütörtöktől visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre

  Május 28-tól visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre. A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelet szerint a "szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett", amennyiben a rendezvény szervezője biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket.

  2020.05.28.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V