A magyar Golgotára emlékeztek a Corpus Hungaricum szobornál

Koszorúzással tisztelegtek az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt a Corpus Hungaricum szobornál, ahol dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatásigazgatási rektor-helyettese. mondott ünnepi beszédet. A rendezvényen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak közreműködésével elevenítették fel a „magyar Golgota” gyászos napjait.

2017.10.06. 14:34 |
A hagyományokat folytatva Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közös koszorúzást szervezett a Nemzeti Gyásznapon. A Corpus Hungarikum szobornál a történelmi zászlók bevonulását követően a Himnusz hangjai csendültek fel, majd dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatásigazgatási rektor-helyettese. mondott ünnepi beszédet. „A Nemzeti Gyásznapon a magyar szabadságért vértanúhalált halt hősök emléke előtt fejet hajtva emlékezünk. Azért gyűltünk ma össze, hogy emlékezzünk azokra, akik végigharcolták a magyar szabadságharcot, annak véres csatáit és ütközeteit s egy zászló alatt, egy haza fiainak vallva magukat, holott soraikban nemcsak magyarok, hanem szerbek, horvátok, örmények és németek is voltak; mindannyian az aradi vesztőhelyen adták vissza lelküket a Teremtőnek. Rájuk emlékezünk, az aradi tizenhármakra, és velük együtt arra a több száz áldozatra, akiket Bécs megtorló gépezete, a Magyarországon és Erdélyben működő 18 haditörvényszék a vesztőhelyre küldött.” – fogalmazott beszédében dr. Vizi László Tamás.
A beszédet követően a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai elevenítették fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint az azt követő megtorlás időszakát. A megemlékező műsor után Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és Vargha Tamás honvédelmi miniszter-helyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is koszorút helyezett el a szobornál. A Fejér Megyei Önkormányzat nevében Balogh Gergely tanácsnok és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője emlékezett. Tiszteletüket rótták le továbbá a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Válasz Egyesület, a Baloldali Frakció, a város felsőoktatási intézményei, a Vitézi Rend és az Academia Humana Alapítvány képviselői. Az ünnepség végén a résztvevők az emlékezés virágait helyezték el.

Közélet

 1. #WeRemember: Székesfehérvár is csatlakozott a holokauszt emléknaphoz

  Székesfehérvár is csatlakozott a Zsidó Világkongresszus által indított #WeRemember elnevezésű kampányhoz, melynek során középületeket világítanak ki szlogenjével. A Városháza szerdán este öltötte magára a #WeRemember feliratot.

  2022.01.26.
 2. Vitára késztették az újakat a régiek a Szóval győzni mentornapján

  Két foglalkozás várt a Szóval győzni döntőseire a keddi mentornapon. Az elsőn az előző verseny finalistáitól kaptak feladatokat az idei bajnokjelöltek: három témáról vitatkoztak egymással a résztvevők. A másodikon pedig Azurák Csaba riporter, műsorvezető várta a diákokat, ő többek között arról beszélt nekik: hogyan tudnak majd jó interjút adni a döntőben?

  2022.01.26.
 3. Régészeti geofizikai vizsgálat indul csütörtökön a palotavárosi Központi Parkban

  Vizsgálódó szakemberekre lehetnek figyelmesek csütörtökön Palotavárosban, a Központi Park területén elhaladók. Régészeti geofizikai vizsgálatok kezdődnek ugyanis a területen a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával. A felszínen használható műszerekkel roncsolásmentesen vizsgálhatók a talaj felső 2-3 méteres rétegének fizikai hatásai, ugyanakkor újabb információkat szerezhetnek a föld alatt esetleg megőrződött épületmaradványokról.

  2022.01.26.
 4. Átvette a Magyar Mentésügyért Emlékérem plakettjét Székesfehérvár polgármestere

  Székesfehérvár polgármestere szerdán átvette a Magyar Mentésügyért Emlékérem plakettjét, mellyel a város Önkormányzatának mondtak köszönetet a mentőszolgálat munkájának támogatásáért. Az elismerést dr. Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója és Reszegi Imre vezető mentőtiszt adták át dr. Cser-Palkovics Andrásnak a Városházán.

  2022.01.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár