A létfontosságú helyi szolgáltatások működésének megőrzése a tét

"A következő hónapok mindannyiunkat nagy kihívás elé állítanak, de az önkormányzatunk, és általában az önkormányzatok számára most az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a létfontosságú helyi szolgáltatások működését." - fogalmazott közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere. dr. Cser-Palkovics András azokról a konkrétumokról is szólt, amelyek az energia-árrobbanás okozta válsághelyzet kezelése miatt szükségesek és amelyekről a pénteki közgyűlés tárgyal majd.
2022.11.15. 10:46 |
A létfontosságú helyi szolgáltatások működésének megőrzése a tét

Tisztelt Fehérváriak!

"Ahogyan már augusztus 20-i beszédemben jeleztem, október elején kifejtettem, majd a közgyűlési döntésekkel formába is öntöttük, sajnos igen nehéz hónapok elé nézünk, ami azt jelenti, hogy az energiaválságban minden lehetséges eszközzel biztosítanunk kell az önkormányzatunk, az intézményeink és a közszolgáltatások fennmaradását. A pénteki közgyűlés több konkrétumról is dönt majd, ezekről az intézkedésekről szeretném most tájékoztatni Önöket:

Ahogy augusztusban ígértem Önöknek, megállapodtunk a több településen is sikeres programot működtető CYEB-el, így rövidesen indulhat a lakossági LED-csereprogram Fehérváron! A részletekről igyekszem még ma tájékoztatást adni, ugyanis a regisztrációs időszak hamarosan indul, a célunk, hogy minél több fehérvári háztartás jusson ingyenesen energiatakarékos, környezetbarát LED-es izzókhoz.

A vállalkozásokat 2020 és ’22 között mintegy 5 milliárd forintos adókönnyítéssel segítettük. Emellett a pandémia során igyekeztünk minden lehetséges eszközzel segíteni a leginkább rászoruló polgárainkat és vállalkozásokat. A mostani helyzetben azonban a teljesen elszabadult energiaárak és azok következményei miatt a közgyűlés kénytelen lesz növelni az önkormányzati bevételeket. Több terület immár sajnos tarthatatlanul veszteséges, a bekerülési költségek és a bevétel közötti különbözetet az idei évig tudta a város kifizetni, tovább nem. A következő intézkedések sora sem fogja nullszaldósra hozni az értintett területeket, nem is ez a cél, csupán a veszteség arányát szükséges csökkenteni, a terheket megosztani.

A rendkívül kiélezett anyagi helyzet ellenére azonban a fehérvári magánszemélyekre továbbra sem vetünk helyi adót ‼️ Minden eszközzel azon vagyunk, hogy a lehető legkevésbé terheljük a polgárokat.

A közgyűlésnek emelnie szükséges a vállalkozásokat terhelő építményadót. Ez nem könnyű lépés, de ez a bevétel is szükséges a gazdaság számára is kiemelkedően fontos alapszolgáltatások működtetéséhez. Szeretném leszögezni, hogy Székesfehérvár a legnagyobb vásárlóerejű, egyik legerősebb gazdaságú megyei jogú város (köszönhetően elsősorban a gyáriparnak), azonban a helyi, vállalkozásokat érintő adóterhek jelenleg a megyei jogú városok közül bőven az alsó harmadban vannak. A helyi gazdaság idén is jól teljesít szerencsére, az idei adóbevételek is jól alakulnak, de még ezek sem tudják fedezni a drasztikusan emelkedő rezsiköltségeket.

A helyi iparűzési adó tekintetében segítjük a kisvállalkozásokat: számukra egyszerűsítjük a HIPA bevallását, amely intézkedésünk összesen 200 millió forintot fog a kisvállalkozásoknál hagyni.

Mivel a helyi buszos közlekedés bekerülési költsége (kb. 3 milliárd Ft.) immár háromszorosa a bevételnek (kb. 1 milliárd Ft.), a közgyűlésnek csökkenteni kell a csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatszámokat. A menetrendi változások 2023. január 9-től fognak életbe lépni, a pontos mentrendet a következő hetekben természetesen minden lehetséges felületen közölni fogjuk. A változás nem érinti az iskolai járatokat, valamint a munkanapok csúcsidőszakának járatait sem. A várható megtakarítás mintegy 260 millió forint.

A rendkívül kedvezményes, 280 forintos diák havibérletek óriási sikert hoztak, közel négyszer annyi fogy belőlük havonta, mint korábban, tehát jövőre is fenntartjuk (!) ezt az árat az online vásárolt diákbérletek esetében, a papíralapúaknál is mindössze 340 forint lesz a diákbérletek ára. Ezúton is kérek és biztatok mindenkit, hogy ha csak teheti, az online verziókat válassza, így a legtakarékosabb mindenki számára!

- A jegyárakat és a bérletek árát sem emeljük

- A közterület-használati díjakat is sajnos emelni szükséges, 10%-kal.

- A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény működési költségeit eddig több mint 80%-ban az önkormányzat állta, vagyis az ellátási díjak a költségek kevesebb, mint ötödét fedezték, mivel az ellátási díjakon 2013 óta nem emelt a város. Ezt az arányt a mostani árak mellett lehetetlen fenntartani, így a magasabb jövedelmű ellátottak számára az ellátási díjat emelni kell, az alacsonyabb nyugdíjú ellátottak számára fenntartjuk a mostani díjakat, a szociális otthonok fenntartási költségeinek túlnyomó részét pedig ezután is az önkormányzat fogja fedezni.

Javasolni fogom azonban a közgyűlésnek, hogy a Frim Jakab Szakosított Otthon és a Kríziskezelő Központ térítési díjain jövőre se emeljünk, hiszen az ezekben az intézményekben ellátottak a közösségünk legelesettebb, legnehezebben stabil jövedelemhez jutó tagjai.

A bölcsődei, óvodai és iskolai közétkeztetést biztosító cégek anyagi helyzete sajnos szintén tarthatatlanná vált, a korábbi árak már nem fenntarthatók, több cég is jelezte, hogy a vagy legalább valamelyest növeli a bevételeit, vagy el kell álljon a szerződéstől. A köznevelési intézményekben való étkeztetés stabil biztosítása érdekében muszáj tehát legalább az infláció mértékével arányosan növelni az étkeztetés díjait. A családok jelentős részének nem, vagy csak kedvezményes díjat kell fizetnie a közétkeztetésért. Ezek a szabályok természetesen nem változnak‼️

Az egyre növekvő költségek ellenére sem szeretnénk azonban bölcsődei gondozási napidíjat bevezetni, bár ez egyre elterjedtebb gyakorlat más városokban.

A következő hónapok mindannyiunkat nagy kihívás elé állítanak, de az önkormányzatunk, és általában az önkormányzatok számára most az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a létfontosságú helyi szolgáltatások működését. Ez néhány esetben csak úgy fog menni, ha mérsékeljük a város veszteségeit egyes szektorokban, mert a kialakult világgazdasági helyzet egyszerűen nem enged mást. A pénteki közgyűlést követően természetesen részletes tájékoztatást adunk majd a végleges döntésekről a város felületein!"

Közélet

 1. Köszönet a segítőknek

  Ünnepélyes keretek között adták át a Csengőszó-díjat a Titkok Házában. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését idén Sztrida Noémi, a Hydro Extrusion Hungary Kft. munkatársa vehette át, aki az elmúlt két évben tevékenyen részt vett négy nagyszabású esemény megszervezésében, a közös együttműködésen felül adománygyűjtést szervezett a cég családi napján, valamint részt vett a csomagok osztásában, szervezte a kollegák részvételét az eseményekre.

  2022.12.03.
 2. Ökumenikus jótékonyság

  Színvonalas ünnepi műsorral várták a résztvevőket idén is az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A nagyszabású esemény bevételét – közel 800 ezer forintot - két anyaországon túli magyar közösség, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon (Kárpátalja) és a Gyulafehérvári Református Egyházközség (Erdély) javára ajánlották fel.

  2022.12.02.
 3. Kora tavasszal átadják a déli összekötőt

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utakat összekötő út kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 4. Már kaphatók a jövő évi matricák

  Már kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. megújult honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

  2022.12.02.