„A lélekáradás festője” – Jónák Tamás életműkiállítása nyílik Székesfehérváron

Jónák Tamás festőművész életműkiállítása nyílik szeptember 22-én, pénteken a Szent István Király Múzeum – Csók István Képtárban. A Szentendrén élő művész táblaképei mellett a mitológiai témájú hatalmas méretű vásznai is láthatóak lesznek a fehérvári tárlaton, amelynek megnyitóján az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dobri Dániel 1. Vonósnégyesét is megszólaltatja.
2023.09.14. 20:34 |
„A lélekáradás festője” – Jónák Tamás életműkiállítása nyílik Székesfehérváron

A képzőművészet iránt érdeklődők figyelme Székesfehérvárra összpontosul, hiszen augusztus eleje óta újabb és újabb izgalmas kiállítások nyílnak meg a múzeumi terekben. A látogatható tárlatok száma egy minden ízében kortárs tárlattal bővül: szeptember 22-én, pénteken nyílik Jónák Tamás festőművész életműkiállítása a Csók István Képtárban. Az alkotó az európai kultúrkörből, a görög mitológiából meríti elsősorban témáit.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester örömét fejezte ki, hogy ez az esemény több kulturális intézmény együttműködésével jöhetett létre. A Szent István Király Múzeum és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy régóta dédelgetett álma válhat most valóra: kortársban kortárs szól majd. A Csók István Képtár a kortárs magyar képzőművészet zarándokhelye, hiszen a ’60-as, ’70-es években egy olyan kortárs, modern művészeti gyűjtemény született a városban, amely feltette Székesfehérvárt a magyar múzeumi térképre.

Székesfehérváron minden mindennel összekapcsolódik. Így van ez a kortárs képzőművészettel és a kortárs zenével. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak fontos, hogy a zenei életbe bekapcsoljunk más művészeti ágakat – mondta a sajtótájékoztatón Dobri Dániel. A zenekar kortárs művészeti vezetője hozzátette, Jónák Tamás személyében olyan művészről van szó, akire egyszerre jellemző a hagyományhoz való kötődés, valamint a progresszió, a színek használata. Ez jellemző arra a kortárszenei esztétikára is, amit képviselünk a zenekarral. A kiállítás megnyitóján Kodály Zoltán 2. vonósnégyese és Dobri Dániel 1. Vonósnégyese hangzik majd el.

Wehner Tibor művészettörténész több mint három évtizede követi a visszavonultan, magányosan alkotó Jónák Tamás festőművész munkásságát. Mint mondta, az alkotó saját festői utat jár, amely a magyar művészetben is jelentős, erőteljes expresszionista festészeti áramlattal állítható párhuzamba. Tradicionális táblaképeket fest, sajátos, önálló nyelvezetet dolgozott ki. A ’80-as, ’90-es években kisméretű, nagyon erőteljes, az expresszionistákra jellemző festékfelhordással készített képeket, majd az ezredforduló óta egy kicsit oldódott ez, a festői keménység líraibbá vált. Önarcképeket, tájképeket is fest, de a legjelentősebbek a mitológiai témájú alkotásai, amelyek megjelenése együtt járt a képmértek növelésével. A Csók képtárban a már-már Csontváryt idéző, hatalmas méretű vásznai is láthatóak lesznek.

Nagy örömünkre szolgált e kiállítás megszervezése, hiszen a kortárs művészetek pártfogása fontos tevékenysége a Nemzeti Múzeum Kft-nek – mondta Horti Gábor. Az általános igazgató hozzátette, az együttműködés Székesfehérvár városával, a Szent István Király Múzeummal a tavalyi évben indult, és most egy újabb állomásához ért azzal, hogy egy visszavonultan élő kortárs művészt bemutassanak a nagyközönségnek.