A legmodernebb robottechnológiával fejleszt Fehérváron a Hanon Systems

A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt.
2018.11.29. 10:10 |

A Hanon Systems Hungary Kft. Alba Üzeme 1991-ben kezdte meg működését Székesfehérváron, ahol jelenleg 1600 szellemi és fizikai munkatárs dolgozik. A székesfehérvári gyárban jelenleg klímakompresszorok, hűtőközeg-továbbító rendszerek, hőszivattyú szelepek, valamint vízszelep- és pumpa termékcsalád gyártása folyik.

36,7 milliárd forint új beruházást hoz Magyarországra a dél-koreai Hanon Systems, amit erős nemzetközi versenyben nyert el Magyarország.

"Ha összevetjük a magyar gazdaság nyolc évvel ezelőtti állapotát és szerkezetét és összevetjük a jelenlegivel, óriási változásokat láthatunk. Nyolc évvel ezelőtt a probléma részei voltunk, mára a megoldássá váltunk azzal, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében a magyar gazdaság növekedési üteme az 5%-ot is megközelítette: ez több mint kétszerese az európai növekedési átlagnak." - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy mindez a stabil beruházási környezetnek és a vállalatok bizalmának köszönhető. Elmondta, hogy az új beruházások között az autóipar játssza a vezető szerepet, az ipari kibocsátás 28%-a az autóiparból származik. "A nagy kérdés, hogy az új autóipari korszakban is sikeresek tudunk-e lenni, a jó hír, hogy jól halad az átállás, egyre másra érkeznek az innovatív autóipai beruházások, így az új korszakban is az európai autógyártás fellegvára maradunk." - tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy a világpiac vezető vállalata, a Hanon System döntött úgy, hogy Magyarországra hozza az újabb beruházását. A vállalat a klímakompresszorok gyártásában a világon a második helyet foglalja el 13%-os részesedésével. Kiemelte, hogy regionális verseny volt a mostani beruházásért, számos Közép-Európai országgal versenyzett Magyarország. A beruházás értéke 36,7 milliárd forint, amihez a kormány 7,5 milliárdos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A beruházás 516 új munkahelyet is teremt.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta. Mint mondta "őszinte nagyrabecsülésemet szeretném kifejezni a teljes vállalat nevében a magyar kormánynak és a fehérvári illetve a pécsi önkormányzatoknak és a jövőben is számítunk a támogatásukra." A magyarországi befektetés fontos állomás lesz a vállalat európai terjeszkedésében - hangsúlyozta.

Magyarország külügyminisztere kérte Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét Vargha Tamást és a város polgármesterét Cser-Palkovics Andrást, hogy tolmácsolja a köszönetet annak a jelenleg 1600 munkavállalónak, akik a Hanon Systems fehérvári gyárában dolgoznak, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna a mostani beruházás.

A koreai tulajdonú Hanon Systems a világ második legnagyobb autóipari klímatechnikai beszállító vállalata, mely világszerte 40 gyártó üzemmel és 4 technológiai központtal rendelkezik. 

Szijjártó Péter szólt Székesfehérvárról, mint a magyar ipar egyik legfontosabb központjáról is, ahol jelentős technológiai fejlesztéseket hajt végre a Hanon System illeszkedve a székesfehérvári munkaerőpiaci helyzethez, ahol nem elsősorban új munkahelyek létrehozása a cél, hanem a meglévő munkahelyek technológiai színvonalát kell növelni.

Sok család biztos megélhetését adja Hanon Systems Hungary Kft. az általa teremtett munkahelyekkel. Mindemellett a nemzetközi nagyvállalat Székesfehérvár Önkormányzatának egyik stratégiai partnere is – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, aki Páva Zsolttal Pécs polgármesterével közösen vett részt a beruházás bejelentésén Budapesten. „Több közös fórumot szerveztünk már az ipar 4.0 kihívásairól, és jelenleg is folyik egy robottechnológiát bemutató labor kialakítása az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Nagyon örülök, hogy a Hanon egy újabb jelentős beruházást valósít meg Székesfehérváron! Az ötezer négyzetméteres csarnok építésével ötven százalékkal bővül a klímakompresszor gyártó üzem kapacitása, és mivel a munkaerő kérdése a „szűk keresztmetszet” Székesfehérvár gazdaságában, így a teljesen robottechnológiát igénylő bővülés különösen fontos számunkra.”

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese beszélget a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője. 

Gazdaság

 1. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 2. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 3. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 4. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek