A legmodernebb robottechnológiával fejleszt Fehérváron a Hanon Systems

A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt.
2018.11.29. 10:10 |

A Hanon Systems Hungary Kft. Alba Üzeme 1991-ben kezdte meg működését Székesfehérváron, ahol jelenleg 1600 szellemi és fizikai munkatárs dolgozik. A székesfehérvári gyárban jelenleg klímakompresszorok, hűtőközeg-továbbító rendszerek, hőszivattyú szelepek, valamint vízszelep- és pumpa termékcsalád gyártása folyik.

36,7 milliárd forint új beruházást hoz Magyarországra a dél-koreai Hanon Systems, amit erős nemzetközi versenyben nyert el Magyarország.

"Ha összevetjük a magyar gazdaság nyolc évvel ezelőtti állapotát és szerkezetét és összevetjük a jelenlegivel, óriási változásokat láthatunk. Nyolc évvel ezelőtt a probléma részei voltunk, mára a megoldássá váltunk azzal, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében a magyar gazdaság növekedési üteme az 5%-ot is megközelítette: ez több mint kétszerese az európai növekedési átlagnak." - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy mindez a stabil beruházási környezetnek és a vállalatok bizalmának köszönhető. Elmondta, hogy az új beruházások között az autóipar játssza a vezető szerepet, az ipari kibocsátás 28%-a az autóiparból származik. "A nagy kérdés, hogy az új autóipari korszakban is sikeresek tudunk-e lenni, a jó hír, hogy jól halad az átállás, egyre másra érkeznek az innovatív autóipai beruházások, így az új korszakban is az európai autógyártás fellegvára maradunk." - tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy a világpiac vezető vállalata, a Hanon System döntött úgy, hogy Magyarországra hozza az újabb beruházását. A vállalat a klímakompresszorok gyártásában a világon a második helyet foglalja el 13%-os részesedésével. Kiemelte, hogy regionális verseny volt a mostani beruházásért, számos Közép-Európai országgal versenyzett Magyarország. A beruházás értéke 36,7 milliárd forint, amihez a kormány 7,5 milliárdos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A beruházás 516 új munkahelyet is teremt.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta. Mint mondta "őszinte nagyrabecsülésemet szeretném kifejezni a teljes vállalat nevében a magyar kormánynak és a fehérvári illetve a pécsi önkormányzatoknak és a jövőben is számítunk a támogatásukra." A magyarországi befektetés fontos állomás lesz a vállalat európai terjeszkedésében - hangsúlyozta.

Magyarország külügyminisztere kérte Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét Vargha Tamást és a város polgármesterét Cser-Palkovics Andrást, hogy tolmácsolja a köszönetet annak a jelenleg 1600 munkavállalónak, akik a Hanon Systems fehérvári gyárában dolgoznak, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna a mostani beruházás.

A koreai tulajdonú Hanon Systems a világ második legnagyobb autóipari klímatechnikai beszállító vállalata, mely világszerte 40 gyártó üzemmel és 4 technológiai központtal rendelkezik. 

Szijjártó Péter szólt Székesfehérvárról, mint a magyar ipar egyik legfontosabb központjáról is, ahol jelentős technológiai fejlesztéseket hajt végre a Hanon System illeszkedve a székesfehérvári munkaerőpiaci helyzethez, ahol nem elsősorban új munkahelyek létrehozása a cél, hanem a meglévő munkahelyek technológiai színvonalát kell növelni.

Sok család biztos megélhetését adja Hanon Systems Hungary Kft. az általa teremtett munkahelyekkel. Mindemellett a nemzetközi nagyvállalat Székesfehérvár Önkormányzatának egyik stratégiai partnere is – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, aki Páva Zsolttal Pécs polgármesterével közösen vett részt a beruházás bejelentésén Budapesten. „Több közös fórumot szerveztünk már az ipar 4.0 kihívásairól, és jelenleg is folyik egy robottechnológiát bemutató labor kialakítása az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Nagyon örülök, hogy a Hanon egy újabb jelentős beruházást valósít meg Székesfehérváron! Az ötezer négyzetméteres csarnok építésével ötven százalékkal bővül a klímakompresszor gyártó üzem kapacitása, és mivel a munkaerő kérdése a „szűk keresztmetszet” Székesfehérvár gazdaságában, így a teljesen robottechnológiát igénylő bővülés különösen fontos számunkra.”

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese beszélget a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője. 

Gazdaság

 1. Székesfehérváron is duális tanműhelyt adott át a Grundfos

  A szivattyúkat gyártó dán Grundfos tatabányai és székesfehérvári gyárában a duális képzésben használható tanműhelyt, oktatólabort és virtuális valóságot alkalmazó szobát adott át szerdán, 170 millió forintos beruházással.

  2019.02.20.
 2. Székesfehérvári startup sikere a Design Terminálon

  A fehérvári Konnektor Iroda alapítója, Szabó Dávid tavaly indított egy startup vállalkozást a szintén fehérvári Bíró Zsolttal közösen és máris sikerült bekerülniük a Design Terminal mentoring programjába. A 4 hónapos program alatt sokat tanultak és dolgoztak, a Demo Dayen átvehették "A legtöbbet fejlődött csapat" díját is.

  2019.02.07.
 3. Székesfehérváron ismertették az OECD friss országtanulmányát

  Székesfehérváron ismertette az OECD legfrissebb országtanulmányát Álvaro Pereira, a szervezet országtanulmányi részlegének igazgatója. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss elemzése kiegyensúlyozottnak és erőteljesnek nevezi a gazdasági növekedést, köszönhetően a bérnövekedés által hajtott erős belföldi keresletnek, illetve a kiemelkedő beruházási aktivitásnak.

  2019.01.31.
 4. Húszmilliárd forintos helyiadó-bevétel a város gazdaságának köszönhetően

  A fehérvári gazdaság teljesítménye 2018-ban rekordösszegű helyi adóbevételt tett lehetővé, melyért köszönet illeti a vállalkozásokat, vállalatokat és Fehérvár valamennyi munkavállalóját. A Közgyűlés többségi döntése alapján ezért 2019-ben sem kell a székesfehérvári magánszemélyeknek helyi adót fizetniük.

  2019.01.30.
 1. Március 10-ig várják a jelöléseket a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra

  Az idei esztendőben is várja a javaslatokat a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért. Azok a helyi vállalkozások, cégek részesülhetnek az elismerésben, melyek szem előtt tartják a felelősségteljes piaci magatartást. A jelöléseket március 10-ig várják a fogyvedalap@gmail.com címen.

  2019.01.24.
 2. Fiatalok jelentkezését várják a WorldSkills-re - 60 országból érkeznek

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat szakmájukban a fiatal szakemberek bajnokságán, a WorldSkills Kazan 2019 versenyen.

  2019.01.16.
 3. Újabb támogatás a Vasvárinak - több mint 5 millió forint a műszaki pályaorientációra

  Idén is 5 millió 600 ezer forinttal támogatja az Arconic Alapítvány a Vasvári Pál Gimnáziumot a STEM program keretében, amelynek célja, hogy a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé irányítsa a diákok érdeklődését. A tanulók betekintést kaphatnak az adott terület tevékenységeibe, hétköznapjaiba is.

  2019.01.15.
 4. Felnőttképzési tanfolyam is indult az Alba Innovár Digitális Élményközpontban

  Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek