A legmodernebb robottechnológiával fejleszt Fehérváron a Hanon Systems

A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt.
2018.11.29. 10:10 |

A Hanon Systems Hungary Kft. Alba Üzeme 1991-ben kezdte meg működését Székesfehérváron, ahol jelenleg 1600 szellemi és fizikai munkatárs dolgozik. A székesfehérvári gyárban jelenleg klímakompresszorok, hűtőközeg-továbbító rendszerek, hőszivattyú szelepek, valamint vízszelep- és pumpa termékcsalád gyártása folyik.

36,7 milliárd forint új beruházást hoz Magyarországra a dél-koreai Hanon Systems, amit erős nemzetközi versenyben nyert el Magyarország.

"Ha összevetjük a magyar gazdaság nyolc évvel ezelőtti állapotát és szerkezetét és összevetjük a jelenlegivel, óriási változásokat láthatunk. Nyolc évvel ezelőtt a probléma részei voltunk, mára a megoldássá váltunk azzal, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében a magyar gazdaság növekedési üteme az 5%-ot is megközelítette: ez több mint kétszerese az európai növekedési átlagnak." - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy mindez a stabil beruházási környezetnek és a vállalatok bizalmának köszönhető. Elmondta, hogy az új beruházások között az autóipar játssza a vezető szerepet, az ipari kibocsátás 28%-a az autóiparból származik. "A nagy kérdés, hogy az új autóipari korszakban is sikeresek tudunk-e lenni, a jó hír, hogy jól halad az átállás, egyre másra érkeznek az innovatív autóipai beruházások, így az új korszakban is az európai autógyártás fellegvára maradunk." - tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy a világpiac vezető vállalata, a Hanon System döntött úgy, hogy Magyarországra hozza az újabb beruházását. A vállalat a klímakompresszorok gyártásában a világon a második helyet foglalja el 13%-os részesedésével. Kiemelte, hogy regionális verseny volt a mostani beruházásért, számos Közép-Európai országgal versenyzett Magyarország. A beruházás értéke 36,7 milliárd forint, amihez a kormány 7,5 milliárdos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A beruházás 516 új munkahelyet is teremt.

Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese elmondta, hogy autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állítanak elő. A cégvezető a termelési helyszínek kiválasztását a kedvező magyarországi tapasztalatokkal, a kiváló munkaerővel és a fejlett infrastruktúrával indokolta. Mint mondta "őszinte nagyrabecsülésemet szeretném kifejezni a teljes vállalat nevében a magyar kormánynak és a fehérvári illetve a pécsi önkormányzatoknak és a jövőben is számítunk a támogatásukra." A magyarországi befektetés fontos állomás lesz a vállalat európai terjeszkedésében - hangsúlyozta.

Magyarország külügyminisztere kérte Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét Vargha Tamást és a város polgármesterét Cser-Palkovics Andrást, hogy tolmácsolja a köszönetet annak a jelenleg 1600 munkavállalónak, akik a Hanon Systems fehérvári gyárában dolgoznak, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna a mostani beruházás.

A koreai tulajdonú Hanon Systems a világ második legnagyobb autóipari klímatechnikai beszállító vállalata, mely világszerte 40 gyártó üzemmel és 4 technológiai központtal rendelkezik. 

Szijjártó Péter szólt Székesfehérvárról, mint a magyar ipar egyik legfontosabb központjáról is, ahol jelentős technológiai fejlesztéseket hajt végre a Hanon System illeszkedve a székesfehérvári munkaerőpiaci helyzethez, ahol nem elsősorban új munkahelyek létrehozása a cél, hanem a meglévő munkahelyek technológiai színvonalát kell növelni.

Sok család biztos megélhetését adja Hanon Systems Hungary Kft. az általa teremtett munkahelyekkel. Mindemellett a nemzetközi nagyvállalat Székesfehérvár Önkormányzatának egyik stratégiai partnere is – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, aki Páva Zsolttal Pécs polgármesterével közösen vett részt a beruházás bejelentésén Budapesten. „Több közös fórumot szerveztünk már az ipar 4.0 kihívásairól, és jelenleg is folyik egy robottechnológiát bemutató labor kialakítása az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Nagyon örülök, hogy a Hanon egy újabb jelentős beruházást valósít meg Székesfehérváron! Az ötezer négyzetméteres csarnok építésével ötven százalékkal bővül a klímakompresszor gyártó üzem kapacitása, és mivel a munkaerő kérdése a „szűk keresztmetszet” Székesfehérvár gazdaságában, így a teljesen robottechnológiát igénylő bővülés különösen fontos számunkra.”

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Min Szung, a Hanon Systems elnökhelyettese beszélget a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A dél-koreai Hanon Systems a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, 16 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt, klímakompresszorok gyártásában a világpiac második legjelentősebb szereplője. 

Gazdaság

 1. Gazdasági Körkép 2018. - közel 15%-al nőttek az éves átlagbérek egy év alatt

  A legfontosabb társadalmi partnerek és vállalkozók jelenlétében mutatták be szerdán a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei gazdasági értéktárát, a Gazdasági Körkép 2018 kiadványát. A Gazdasági Évzáró rendezvényen átadták az Etikus Vállalat Díjat és az Etikus Vállalkozó Díjat is. 

  2018.12.12.
 2. Továbbra is erős a kereslet a fehérvári lakáspiacon

  Székesfehérváron idén 39 nap alatt el lehetett adni a lakótelepi lakásokat, szemben a 2017-es 51 napos értékesítési idővel. A fehérvári 40 négyzetméternél kisebb panelek átlagos négyzetméterára 444 ezer forint, míg a 40-80 négyzetmétereseké jóval alacsonyabb, 367 ezer forintot tett ki. Az ottani téglaépítésű lakások mindössze 4, illetve 7 százalékkal drágábbak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

  2018.12.12.
 3. Ötletből vállalkozás - december 13-án folytatódik a workshop sorozat

  Ötletből vállalkozás címmel olyan workshop sorozatot indult, amellyel megmutatják, hogyan lehet egy kósza ötletből kiindulva megvizsgálni, hogy az ötletből felépíthető-e egy piacképes termék. A következő alkalom december 13-án 17 órától lesz a Konnektor Irodában.

  2018.12.11.
 4. Már 27 partnercég közül választhatnak a duális hallgatók a fehérvári Corvinuson

  A duális képzésben együttműködő 27 cég képviselőinek mondtak köszönetet hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. Az egyetem már 3 alapszakot és 2 mesterszakot kínál Székesfehérváron, ahová több mint 100 hallgató iratkozott be a 2018/2019-es tanévre.

  2018.12.10.
 1. Szincsák Attila kapta a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  "A harmóniában rejlik a sikeres együttműködés" – mondta Szincsák Attila, a DENSO gazdasági és kereskedelmi igazgatója, miután átvette az elismerést a Hiemer-házban, ahol a város gazdasági életében meghatározó cégek, vállalkozások vezetői, illetve képviselői számára rendeztek ma évzáró találkozót a Hiemer-házban. Hagyományosan ezen az eseményen adják át minden évben a “Székesfehérvár Gazdaságáért” díjat.

  2018.12.05.
 2. Átadták a UPC új fehérvári üzletét az Alba Plázában

  Pénteken adták át a UPC Magyarország Kft. új székesfehérvári üzletét az Alba Plazában. A megnyitón a Falakon át program keretében nagyképernyős televíziókészüléket adtak a kórház gyermekosztályának. Két készüléket ajánlott még fel a cég, amiket az a gyermekek nevelésével foglalkozó intézmény kap, melyre december 18-ig a legtöbb ügyfél szavaz az új üzletben.

  2018.11.30.
 3. Tíz éves fennállását ünnepli az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum

  Az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum tíz éve várja barátságos környezetben, modern ellátással, tapasztalt szakemberekkel a gyógyulni vágyó betegeket. Dr. Madácsy László és kollégái a belgyógyászat és a gasztroenterológia terén indították el járóbeteg szakrendelésüket egy évtizede és már ekkor elkezdtek kapszula endoszkópos vizsgálatokat is végezni.

  2018.11.30.
 4. A legmodernebb robottechnológiával fejleszt Fehérváron a Hanon Systems

  A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt.

  2018.11.29.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek