A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.
2018.02.12. 13:13 |

A KSH adatai szerint nagyjából 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban az országban, de alapul véve azt, hogy a magyarországi roboteladások 39 százalékkal nőttek, ma a tízezret is meghaladhatja ezeknek száma.

Dr. habil. Györök György dékán mutatta be azokat a robot gfajtákat, amik a világ legmodernebb ipari technológiáját képviselik. Mint mondta meggyőződése, hogy "az egyetem, a város és az ipar összefogásának esszenciális megnyilvánulása" az új robottechnológiai labor megvalósítása. Az egyetem az infrastruktúrát és a szellemi hátteret biztosítja, a város a hely kialakításához járul hozzá mintegy 56 millió forinttal, a Hanon Systems Hungary pedig két világszínvonalú robot biztosításával támogatja az új robottechnológiai labor létrehozását.

Lehetőségük lesz a diákoknak a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

Egy olyan specializációt választhatnak 2018 szeptemberétől a mechatronika és gépészmérnök szakos hallgatók, amivel komoly robottechnológiai ismereteket szerezhetnek. 2019-től robottechnikai szakmérnök képzést szeretne indítani Székesfehérváron az egyetem és később egy robottechnikai tanszéket hoznak majd létre.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a gazdasági szereplők nem csak beszélnek arról, hogy mire lenne szüksége az iparnak, hanem tesznek is érte, akárcsak a város önkormányzata, hiszen a helyi gazdaság teljesítményéből fakadó helyi adókból származó bevételekből van lehetősége Fehérvárnak támogatni a város felsőoktatását. „Sokszor és sok helyen téma, hogy hogyan lehet a fiatalokat megszólítani, ami különösen fontos a felsőoktatási jelentkezési határidő vége felé. Közös erővel próbáljuk rávenni a fiatalokat, hogy van már olyan felsőoktatás Fehérváron, amiért érdemes itthon maradni és máshonnan idejönni. A városban a robottechnológia nem a jövő, hanem a jelen és a világ vezető technológiái rohamosan teret hódítanak a fehérvári cégeknél és a szeptembertől a felsőoktatásban is megjelenik.” A felnőttképzéssel kapcsolatban a város polgármestere elmondta, hogy felelősséggel tartozunk azért a sok ezer emberért is, akik jelenleg is a város ipari üzemeiben dolgoznak, hogy szaktudásukkal megfeleljenek az új technológiáknak ezáltal pedig versenyképesek maradjanak a munkaerőpiacon.

Ezek a fajta robotok – melyekből mindhárom elérhető lesz az Alba Regia Műszaki Karon - szinte teljesen lefedik a piac nagy részét.

Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített. Beszélt arról, hogy úgy kerülnek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára. A fehérvári ipar szerencsére nagyon erős és ez azt is jelenti, hogy nagyon kicsi a munkanélküliség, ami a növekedés gátja is lehet egyben. Erre a kihívásra is válasz a robottechnológia, így 2-3 éven belül a Hanon is nagy beruházást tervez megvalósítani, aminek egy része közel 250 ipari robot munkába állítása is, amihez szakemberek is szükségesek. Szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának – emelte ki a vállalat ügyvezetője.

2018. február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán 5 alapszakon 177 duális képzési hellyel várják a leendő hallgatókat.

Dr. Tick József, az egyetem regionális fejlesztési ügyekért felelős rektorhelyettese nagyra értékelte Székesfehérvár Önkormányzatának felelős gondolkodását, mellyel gondozza a térség felsőoktatását, növelve a város megtartó és vonzerejét a fiatalok számára. „Az egyetem nagyon sok kompetenciával, módszerrel rendelkezik, de a Fehérváron tapasztalt, az Önkormányzat részéről a közösség felé irányuló, és mindig az előremutató technológiákba történő invesztálás nélkül nincs fejlődés. Nagyon kevés helyen tapasztalunk ilyen felelős, pozitív hozzáállást!...Székesfehérvár ebben a tekintetben zászlóshajója az országnak.” 

Gazdaság

 1. Vízhűtéses ablakot fejlesztettek a székesfehérvári Jüllich Glas szakemberei

  Új gyártástechnológiát fejlesztett ki a székesfehérvári Jüllich Glas Holding. A vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával, hűtésre alkalmas, energetikailag racionalizált, környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre.

  2018.11.07.
 2. Innováció a házépítésben - Fehérváron is megkezdődött az Európai Szakképzési Hét

  A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola idén is csatlakozott az Európai Szakképzési Hét programjaihoz, melynek ünnepélyes megnyitójára is az intézményben került sor, hétfőn Az iskola az Innováció a házépítésben című hétfői szakmai konferenciájára meghívta a Noah-ház ötletgazdáját Blaskovich Ákost, aki találmányát, a rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát lakóházat mutatta be és a Wilo Magyarország Kft szakembereit is, akik egy világújdonságról, az okos szivattyúról beszéltek az érdeklődő fiataloknak.

  2018.11.05.
 3. Rózsás Mónika lett az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője

  Az Alföldi Tej Kft. taggyűlése Rózsás Mónikát választotta meg a cég ügyvezető igazgatójának. Rózsás Mónika 2008-tól dolgozik az Alföldi Tej Kft.-nél, 2013-ig gazdasági igazgatóként, majd 2013-tól ügyvezető igazgatóhelyettesként.

  2018.10.27.
 4. Édesanya workshopot szerveznek az Öreghegyi Közösségi Házban

  Országos „Édesanya workshopot” szervez szombaton 33 helyszínen a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Házba várják az érdeklődőket, akik praktikus ötleteket kapnak azzal kapcsolatban, hogy édesanyaként hogyan állják meg helyüket a munka világában.

  2018.10.25.
 1. Több mint ezer álláslehetőséggel várta látogatóit a IV. FMH állásbörze

  Negyedik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és a munkavállalókat a Fejér Megyei Hírlap és az Önkormányzat hétfőn, Székesfehérváron. Az Alba Regia Sportcsarnokban a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői mellett megtalálhatók voltak, a fegyveres testületek és a Katasztrófavédelem szervei is, akik toborzóval és életpályamodellel csábították az érdeklődőket.

  2018.10.15.
 2. Arconic(OK)osan - a pályaválasztásban is segít a szakmai verseny

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg hétfőn az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban. Az idén a székesfehérvári középiskolák diákjai mellett veszprémből is érkeztek fiatalok.

  2018.10.15.
 3. A fehérvári gazdaságért - szakmai konzultációt indít az önkormányzat

  A napokban valamennyi Székesfehérváron bejegyzett vállalat és vállalkozás megkapja azt az elektronikus levelet, amelyben a város önkormányzata együttgondolkodásra hívja a gazdasági szereplőket. Kedden délután dr. Cser-Palkovics András polgármester személyesen kérte a vállalkozásokat, hogy a város honlapján keresztül küldjék el véleményüket, javaslataikat, ötleteiket az önkormányzatnak. A gazdasági konzultáció oldalon a város költségvetéséről, adópolitikájáról és a városfejlesztési stratégiáról is találnak információkat.

  2018.10.09.
 4. Gyorsan alakul át a munka világa - digitális felzárkóztatási program az Alba Innovárban

  Az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” nyitórendezvényére került sor kedden a Hotel Magyar Királyban. Olyan érdekes témákról volt szó, mint a robotizáció és a negyedik ipari forradalom, vagyis az a gyors társadalmi-technológia változás, amely napjainkban zajlik.

  2018.10.09.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek