A kutatások szerint Székesfehérvár a legboldogabb megyeszékhely

Elkészült Magyarország legfrissebb Boldogságtérképe, amely különböző szempontokat vizsgálva határozza meg, hogy hol a legboldogabbak a magyarok. A felmérés alapján kiderült, hogy Székesfehérvár a legboldogabb megyeszékhely, annak ellenére, hogy Fejér megyében átlagos a "boldogságindex".
2020.05.13. 08:01 |

Idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a 2019 április és a 2020 március 10 közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján.

A mostani vizsgálatban Magyarország 962 településéről összesen 7863, 17-92 éves férfi és nő vett részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására, valamint a karaktererősségek vizsgálatára. 

A végeredményt vizsgálva a kutatók Fejér megye statisztikai adatait elemzik és megállapítják, hogy a hivatalos számok is pozitív irányt mutatnak a legtöbb területen.

A KSH adatai szerint a közép-dunántúli régió más megyéihez képest is népesnek számító, 418 ezer fős Fejér megyében több gyermek született, mint a tavalyi évben annak ellenére, hogy országosan tekintve a születések száma 0,7 százalékkal csökkent.

Fejér megye foglalkoztatási aránya 62,4 százalék, ami az országos (61 százalék) adatnál is jobbnak számít. A munkanélküliségi rátát tekintve pedig hetedik a rangsorban, az országos 3,3 százaléknál közel 1 százalékkal jobban teljesítve. A megye foglalkoztatással kapcsolatos kiemelkedő eredményeire részben magyarázatot adhat a térség rendkívül erős ipari teljesítménye, amelyet az egy főre jutó ipari termelést tekintve csak olyan "nagyágyúk" előznek meg, mint a híres nagyvállalatoknak, valamint több iparvárosnak otthont adó Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye.

Szintén "boldogságra adhat okot", hogy a dobogó harmadik fokán áll Fejér megye 244 444 forint/fő havi nettó átlagkeresettel. A listán csak Budapest és Győr-Moson-Sopron szerepelt jobban az anyagi tényezőt vizsgálva.

Elemzik azt is, hogy Székesfehérváron, Magyarország legboldogabb városában továbbra is kedvezőbb áron juthatunk ingatlanhoz mint a fővárosban. Annak ellenére, hogy a 2019. évi adatok alapján a megyeszékhelyeket vizsgálva negyedik helyen áll Székesfehérvár 367 ezres átlagos négyzetméterárral, továbbra is jelentősen olcsóbban vásárolhatjuk meg új otthonunkat a "boldog városban" mint Budapesten.

Fehérvári színes

 1. Sétáló történetek - a város anekdotáit, meséit, legendáit keresik

  A Sétáló történetek kezdeményezés a város saját történeteinek a gyűjtésére és lejegyzésére biztatja a lakosokat. A projekt az épületeknek, szobroknak, utcáknak azokat az anekdotáit, meséit és legendáit keresi, amelyeket az itt élők őriznek, és amit szívesen tárnak a közösség elé. 

  2020.05.27.
 2. Dohányzás nélkül jobb az élet - plakátpályázat diákoknak

  Az Egészségfejlesztési Iroda plakátkészítésre biztatja a diákokat: a WHO kezdeményezéséhez csatlakoztak a dohányzásmentes világnap alkalmából. Rajzzal, fotóval, kollázzsal is lehet pályázni, a határidő május 29-e.

  2020.05.27.
 3. Városnéző és természetjáró programok Fehérváron a pünkösdi hétvégén

  Játék, vidámság, természetjárás. Színes programokkal várják pünkösd idején a fehérváriakat és a városba érkezőket. A Tourinform iroda városnéző programjait között kisvonatos Bory-vár túra és romantikus belvárosi séta is szerepel. A Sóstó Látógatóközpont szervezésében Ökotúrán vehetnek részt az érdeklődők.

  2020.05.27.
 4. Pünkösdi ökotúrák a Sóstó Természetvédelmi Területen

  A közel két hónapos kényszerszünet után, most újra indulnak programok a Sóstó Látogatóközpontban. A pünkösdi hosszú hétvége mindhárom napján várjuk a szabadba vágyókat Ökotúrára. A könnyű, 2 órás séta során szakvezető mesél Sóstó tavaszi, kora nyári érdekességeiről.

  2020.05.27.
 1. A legvirágosabb balkonokat és kerteket keresik Fehérvárról is

  Indul a Virágos Magyarország verseny – a Magyar Turisztikai Ügynökség május 15. és július 1. között várja azokat az erkélyekről és kertekről készült fotókat, amelyek megmutatják, hogy milyen dísznövények, egynyári- és évelő virágok, fűszernövények szépítik a balkonokat, erkélyeket, kerteket. A legjobb pályázatok benyújtói értékes kertészeti utalványt kapnak.

  2020.05.26.
 2. Hétvezér Galéria - virtuális kiállítás az online rajzórák alkotásaiból

  A tantermen kívüli, digitális oktatás során otthon készített rajzokból, festményekből „nyílt” kiállítása a Hétvezér Általános Iskola diákjainak. Az online rajzórák alkotásai most az iskola Facebook-oldalán nézhetők meg.

  2020.05.26.
 3. 1000 év katonái - országos csapatversenyt hirdetett a Honvédelmi Minisztérium

  1000 év katonái címmel kétfordulós, honvédelmi témájú szellemi csapatvetélkedőt hirdetett a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. Az országos verseny célja, hogy a középiskolások megismerjék a magyar hadtörténelem győztes eseményeit és a megújuló Magyar Honvédséget. A Zrínyi Miklós emléke előtt tisztelgő vetélkedőre szeptember 17-ig nevezhetnek a fiatalok.

  2020.05.26.
 4. Pünkösdkor virágba borul Székesfehérvár Belvárosa

  Sokéves, szép hagyomány Székesfehérváron, hogy pünkösdkor virágdíszbe öltözik a Belváros. Így lesz ez idén is: a virágkötő mesterek látványos kompozíciókkal díszítenek fel egy-egy számukra kijelölt helyszínt. A fehérvári virágos pünkösd idején az összeállításokra szavazni is lehet majd a Székesfehérvár applikáció segítségével.

  2020.05.25.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V