A közös műteremből indult minden – 30 éves a Székesfehérvári Művészek Társasága

Ezen a héten folytatódik a Székesfehérvári Művészek Társaságának Tavasz a műtermekben/szükségből erény programja. Az idén januárban Pro Cultura-díjjal kitüntetett Társaság a Pelikán Galéria nyitásáig különleges és exkluzív programsorozatot indított. Erről a friss kezdeményezésről, az elmúlt időszak nehézségeiről, a múltról, jelenről és jövőről is hallhatnak az ÖKK podcast legfrissebb epizódjában. 
2023.03.20. 19:31 |
A közös műteremből indult minden – 30 éves a Székesfehérvári Művészek Társasága

A társaság művészei közül néhányan (azok közül, akiknek van saját műhelyük vagy műtermük, és abba a művész és kellékei mellé még pár ember is befér) megnyitották ajtajukat a közönségnek.

Egy-egy alkalommal öt-hat vendég érkezhet, akik egy rövid bevezető, irányított beszélgetés után maguk is kérdezhetnek; akár kézbe vehetnek szerszámokat, anyagokat. Március 23-án, csütörtökön, valamint március 25-én, szombaton 17 és 19 óra között Mosberger Róbert képzőművész Mórra várja a művészkedvelőket.

A Székesfehérvári Művészek Társaságának két prominens művészével, Végvári Beatrix-szel és Ecsedi Máriával – akik egyben az alapító csapat tagjai is voltak – felidézzük az 1992-es alakulás előtti időszakot. Ekkor a fehérvári művészek, irodalmárok, költők és alkotók a Vörösmarty téren találkoztak. Smohay kalapos egykori műtermében, az úgynevezett Közös műteremben, amelyet az amatőr festő halála után a város közöségére hagyott, minden hétfőn összejöttek a kulturális élet szereplői. Történetünk innen indul, és érkezik majd el a mába. A képzőművészet mellett szó lesz a tevékeny programszervezésről, az alkotói folyamatokról, mesterekről és tanítványokról, valamint arról, hogyan vált a Társaság a város egyik jelentős kulturális műhelyévé.