A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság vezetősége látogatott a Városházára

A NATO haderőstruktúrájának részeként – a Teljes Műveleti Készenlét elérését követően – a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság a megerősítés és a hátországi műveletek vezetése, illetve a kollektív védelem és a válságkezelés területén lévő feladatokat fogja ellátni.
2022.06.23. 14:32 |

A Hadosztály-parancsnokság vezetői csütörtökön a Városházán találkoztak dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel.

Magyar kezdeményezésre, egy magyar-horvát tárcaközi egyetértési megállapodásnak köszönhetően 2020 márciusában hozták létre a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot Székesfehérváron. A szervezet a Székesfehérváron állomásozó NFIU-tól teljesen különállóan működő egység. Másfél hónappal ezelőtt, 2022. május 3-án az Észak-Atlanti Tanács által Brüsszelben kiadott, aktiválási dokumentumának köszönhetően a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság elérte a Nemzetközi Katonai Parancsnokság státuszt a NATO haderő-struktúrájának részeként. Ennek megszerzése, valamint az állomány bővülése okán látogatott a Városházára Denis Tretinjak vezérőrnagy, a szervezet parancsnoka, Tibor Králik dandártábornok, parancsnokhelyettes, Siposs Ernő Péter dandártábornok, törzsfőnök, valamint Mario Mateljic főtörzszászlós, vezénylőzászlós.

A küldöttséget dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta, akik számos, Székesfehérvárt és a parancsnokságot érintő kérdésről folytattak megbeszélést. Az egyik ilyen terület a hadosztály-parancsnokság állományában szolgáló, külföldi katonák családjainak helyzete. Ahogy a beszélgetés során elhangzott, tervben van egy nemzetközi iskola létrehozásának lehetősége is, ami jelentősen megkönnyítené a katonacsaládok életét: „A városnak az az érdeke, hogy a katonacsaládok Székesfehérváron éljenek, ehhez viszont szükség lesz egy nemzetközi iskolára, amely alkalmas lehet arra, hogy nemzetközileg elismert bizonyítványt adhasson ki. Bízom benne, hogy ezt a célt el tudjuk érni.” – nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette, egy ilyen nemzetközi iskola a magyar katonacsaládoknak is nagy segítséget nyújthat.

A polgármester a találkozón beszámolt az orosz-ukrán háborús helyzet miatt Magyarországra érkezett ukrán menekültek helyzetéről is. Mint elhangzott, a városban a háború előtt is dolgozott közel 1200 fő ukrán munkavállaló, főleg az ipar területén - először az ő rokonaik érkeztek Székesfehérvárra. A menekülteknek a lehető leghamarabb segítséget nyújtott a város és a civil szervezetek. Az itt tartózkodók számára számos munkalehetőség, valamint gyermekeik részére az oktatásba való becsatlakozás is biztosított.

Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka a polgármesterrel folytatott beszélgetés során elmondta, a parancsnokság jelenleg arra készül, hogy elérje a Kezdeti Műveleti Képességet, amit 2023-ban a Teljes Műveleti Képesség elérése követ. A vezérőrnagy beszámolójából kiderült, hogy a parancsnokság állománya növekszik: a közel 200 pozíciójukat (amiből mintegy 80 nemzetközi) folyamatosan töltik fel a nemzetek.

Jelenleg Magyarország és Horvátország mellett Szlovákia is keretnemzetként vesz részt a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságban, Lengyelország, mint részt vevő nemzet segíti a Parancsnokság munkáját. Mindezeken felül Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovénia és Törökország részvételi szándékáról biztosította a Parancsnokságot.

Denis Tretinjak a hadosztály-parancsnokság nevében köszönetet mondott, amiért Székesfehérvár mindig is kiemelt figyelemben részesítette a katonaságot. A bővülő többnemzeti állomány okán a vezérőrnagy felvetette, hogy szívesen rendeznének a várossal egy úgynevezett Nemzetközi estet, ahol a katonák és családjaik bemutatkozhatnának a lakosság számára, bemutatva országaik kultúráját. A vezérőrnagy egyébként maga is itt él, ahogy fogalmazott: „Közel két éve élek Székesfehérváron, és a megérkezésem óta otthon érzem magam. Azt hiszem, ez magáért beszél.”

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár