A kossuthos diákok a legmobilisabbak - az Autómentes nap résztvevőit köszöntötték

A Városházán gratulált Székesfehérvár polgármestere az Autómentes nap résztvevőinek. A minimotoros felvonulás leglelkesebb ovija a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája lett, a legnagyobb létszámmal a Rákóczi Utcai Óvoda vett részt a programon, míg az iskolások versenyében a legmobilisabb osztály címet a Kossuth Lajos Általános Iskola nyerte el.
2018.10.02. 11:12 |

Székesfehérváron évek óta hagyomány, hogy számos programot szerveznek az Európai Mobilitási Hét keretében. Szeptember 21-én a város óvodásait és iskolásait is bevonták az autómentes nap versenyeibe.

A Gáz utcában kismotoros-futóbiciklis felvonulás volt, melyen hat óvoda közel 400 gyermeke vett részt. A leglelkesebb ovi címet a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája nyerte el, mert a legtávolabbról a legtöbben jöttek az autómentes napra, míg a legnagyobb létszámmal, 144 fővel a Rákóczi Utcai Óvoda csatlakozott a minimotoros felvonuláshoz.

A csapatokat sportszerutalványokkal, emléklappal és egy-egy tortával jutalmazták.

Az általános iskolásokat öt állomásból álló játékos közlekedési vetélkedőre várták. Volt kergebringás tekerés, közlekedési táblák megfejtése, egy másik állomáson pedig azt kellett kitalálniuk a versenyzőknek, hogy mi hiányzik az előttük álló bicikliről a kötelező felszerelések közül. A versenyre négy iskolából érkeztek csapatok. A győztes a Kossuth Lajos Általános Iskola 8.a osztálya lett, amely elnyerte a legmobilisabb osztály címet. A második helyen a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda Örökmozgók csapata, a harmadik helyen a Székesfehérvár Bory Jenő Általános Iskola Bory borsai csapata végzett, míg negyedik lett a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Bringa Sziget csapata. A kategóriagyőztes óvodásokat és az iskolák csapatait a Városháza Dísztermében köszöntötték kedden reggel.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a klímaváltozás, a változó közlekedési kultúra és a környezetvédelmi kérdések komoly kihívások elé állítják a mai fiatalokat, akik sokszor példát mutatnak az idősebb generációknak.

„Ha a mostanihoz hasonló ütemben növekszik az autók száma Székesfehérváron, és szinte mindenki csak gépkocsival szeretne közlekedni, akkor bele fogunk fulladni a saját autóinkba és egyre kevésbé fogunk tudni közlekedni… Azt látom, hogy a fiatalok ezen a téren is példát mutatnak, mert időről időre bebizonyítják, hogy vannak más közlekedési formák a kényelmes és hasznos autón kívül. Néha sokkal izgalmasabb kerekezni, vagy sétálni pár száz métert… ami jót tesz az ember egészségének, illetve ellenszere a káros légszennyezettségnek és a zajterhelésnek.” - fogalmazott a polgármester.

Fehérvári színes

 1. Székesfehérvárról rajtoltak a gördülő történelem fényes csodái

  Több mint százan neveztek a Total Chrono Classic Székesfehérvártól Balatonlelléig meghirdetett túrájára. Szebbnél szebb veteránautókat csodálhatott meg a közönség a Mátyás király körúton, mielőtt a jó hangulatú versenynapra elrajtoltak az őszi napsütésben. Számos fehérvári csapat is vállalkozott a 265 km hosszú, tizenkét ügyességi feladattal tarkított útvonal teljesítésére.

  2019.09.21.
 2. Több mint ötszáz kondérban fő a lecsó - megkezdődött a 15. Lecsófőző Vigasság

  Idén is több mint ötszáz kondérban főznek a résztvevők a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. A 15. születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral is várja a vendégeket.

  2019.09.21.
 3. Több száz remekmű a Székesfehérvári Makett Show-n

  A Székesfehérvári Makett Show-n vasúti-, hajó-, repülő- és harcijármű-maketteket állítottak ki a Székesfehérvári Makettezők Baráti Köre. A gazdag programkínálatot látvány-makettezés, makettbörze is színesítette.

  2019.09.21.
 4. Dupla esküvő a Hiemer-házban - a Vigyázó Kéz Egyesület párjai mondtak igent

  Két volt állami gondozott párt adott össze dr. Cser-Palkovics András a Hiemer-házban. A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület pártfogoltjai számos támogatónak köszönhetően mondhatták ki az igent a házasságkötő teremben, és utazhatott el nászútra is. 

  2019.09.20.
 1. Zenével, tánccal és szűrővizsgálatokkal várta látogatóit Tóvárosi Őszköszöntő

  Pénteken, az Iskola téren gyűlt össze a városrész apraja-nagyja a hagyományos Tóvárosi Őszköszöntő alkalmából, amelyen felléptek az ovisok és általános iskolások, majd koncertek és táncos műsorszámok szórakoztatták a családokat; valamennyi generáció megtalálhatta a kedvére valót. A programon ingyenes egészségügyi szűréseket is végeztek, az estét pedig utcabállal zárták.

  2019.09.20.
 2. A „legkritikusabb tömeg” - óvodások vették birtokba a Gáz utcát

  Az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári programjainak keretében idén is megszervezték az óvodás minimotoros és kerékpáros kisiskolás felvonulást. A Critical Mass mini változatában, a több mint 300 ovis alkotta menet lufikkal felszerelkezve, a Salétrom utcából indulva foglalta el a Gáz utca teljes hosszát.

  2019.09.20.
 3. Meghirdette a város a Kerékpározás Évét - 2020 júniusáig tart a programsorozat

  A város közgyűlésének egyhangú döntésével a 2019 szeptember 20-a és 2020 június 30-a közötti időszak a Kerékpározás Éve lesz Székesfehérváron - jelentette be Mészáros Attila alpolgármester Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett minimotoros és kerékpáros felvonulás rajtja előtt.

  2019.09.20.
 4. Tollpihe Meseíró Klub lesz szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Szeptember 21-én, szombaton 10-12 óráig Tollpihe Meseíró Klub lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában, Benkő Andrea, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője vezetésével. A részvétel díjtalan.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek