A kossuthos diákok a legmobilisabbak - az Autómentes nap résztvevőit köszöntötték

A Városházán gratulált Székesfehérvár polgármestere az Autómentes nap résztvevőinek. A minimotoros felvonulás leglelkesebb ovija a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája lett, a legnagyobb létszámmal a Rákóczi Utcai Óvoda vett részt a programon, míg az iskolások versenyében a legmobilisabb osztály címet a Kossuth Lajos Általános Iskola nyerte el.
2018.10.02. 11:12 |

Székesfehérváron évek óta hagyomány, hogy számos programot szerveznek az Európai Mobilitási Hét keretében. Szeptember 21-én a város óvodásait és iskolásait is bevonták az autómentes nap versenyeibe.

A Gáz utcában kismotoros-futóbiciklis felvonulás volt, melyen hat óvoda közel 400 gyermeke vett részt. A leglelkesebb ovi címet a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája nyerte el, mert a legtávolabbról a legtöbben jöttek az autómentes napra, míg a legnagyobb létszámmal, 144 fővel a Rákóczi Utcai Óvoda csatlakozott a minimotoros felvonuláshoz.

A csapatokat sportszerutalványokkal, emléklappal és egy-egy tortával jutalmazták.

Az általános iskolásokat öt állomásból álló játékos közlekedési vetélkedőre várták. Volt kergebringás tekerés, közlekedési táblák megfejtése, egy másik állomáson pedig azt kellett kitalálniuk a versenyzőknek, hogy mi hiányzik az előttük álló bicikliről a kötelező felszerelések közül. A versenyre négy iskolából érkeztek csapatok. A győztes a Kossuth Lajos Általános Iskola 8.a osztálya lett, amely elnyerte a legmobilisabb osztály címet. A második helyen a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda Örökmozgók csapata, a harmadik helyen a Székesfehérvár Bory Jenő Általános Iskola Bory borsai csapata végzett, míg negyedik lett a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Bringa Sziget csapata. A kategóriagyőztes óvodásokat és az iskolák csapatait a Városháza Dísztermében köszöntötték kedden reggel.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a klímaváltozás, a változó közlekedési kultúra és a környezetvédelmi kérdések komoly kihívások elé állítják a mai fiatalokat, akik sokszor példát mutatnak az idősebb generációknak.

„Ha a mostanihoz hasonló ütemben növekszik az autók száma Székesfehérváron, és szinte mindenki csak gépkocsival szeretne közlekedni, akkor bele fogunk fulladni a saját autóinkba és egyre kevésbé fogunk tudni közlekedni… Azt látom, hogy a fiatalok ezen a téren is példát mutatnak, mert időről időre bebizonyítják, hogy vannak más közlekedési formák a kényelmes és hasznos autón kívül. Néha sokkal izgalmasabb kerekezni, vagy sétálni pár száz métert… ami jót tesz az ember egészségének, illetve ellenszere a káros légszennyezettségnek és a zajterhelésnek.” - fogalmazott a polgármester.

Fehérvári színes

 1. Fedde Le Grand a zárónapon - teljes a FEZEN programja

  Fedde Le Granddal lett teljes az idei FEZEN program. A világ dj-elitjéhez tartozó holland sztár szombaton táncoltatja a fehérvári közönséget. Fedde Le Granddal egyidőben mintegy 50 név került fel a FEZEN honlapjára, így a július 24-27. között rendezett fesztiválon idén is több mint 120 fellépővel találkozhatunk.

  2019.06.26.
 2. Kezdődik a jelentkezés a XV. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra

  Megkezdődött a regisztráció az idei, XV. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra. Kedden estig a cégek regisztrálhatnak az eseményre, június 25-én, kedden 22.00 órától pedig mindenki számára nyitott a jelentkezés. A szervezők kérik, hogy regisztráció után a főzőhelyet személyesen foglalhatják le!

  2019.06.25.
 3. Panorámabuszos és kisvonatos programok június utolsó hétvégéjén a Tourinformmal

  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programjainkra invitálja az érdeklődőket a Tourinform Iroda. A panorámabusszal gasztrokalandozásra és kultúrkalandra, a kisvonattal pedig  a Bory vár meglátogatására invitálnak.

  2019.06.25.
 4. Tűzugrással és néptánccal ünnepelték Szent Iván éjszakáját a Prohászka ligetben

  Hétfőn este, alkonyatkor tűzugrással, néptánccal és a jeles naphoz kötődő hagyományok felelevenítésével kezdődött a Szent Iván éj Fehérváron, a Prohászka ligetben, ahol fellépett a Kákics Együttes és a Táncol”KODO” Táncegyüttes. A moldvai táncokba a közönség is bekapcsolódhatott, a bátrabbak pedig a tűzugrást is kipróbálhatták.

  2019.06.24.
 1. Szent Iván-éji tűzugrás lesz hétfőn este a Prohászka ligetben

  Június 24-én, hétfőn este Szent Iván-éji tűzugrás kerül megrendezésre a Prohászka ligetben. A 20:30-kor kezdődő eseményen fellép a Kákics Együttes és a Táncol”KODO” Táncegyüttes, akik bemutatják a jeles naphoz kötődő hagyományokat. A részvétel díjtalan.

  2019.06.24.
 2. Látogatók százait fogadta a hetedik Fehérvári Egészségpiac a Jancsárkertben

  Idén is népszerű volt a látogatók körében a Fehérvári Egészségpiac, melyet hetedik alkalommal rendeztek meg a Jancsárkert termelői és biopiacon az egészséges életmód és a korszerű, környezetbarát életvitel népszerűsítésére. A szervezők minden évben igyekeznek újdonságot „becsempészni” a programok közé.

  2019.06.22.
 3. Fúvószene a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekarral a Múzeumok Éjszakáján

  A 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar ebben az esztendőben is fellép a Múzeumok Éjszakáján, a Városház téren, 21:30 órai kezdettel. Idén a pop és rock zenék legnagyobb slágereit hallhatja a közönség az esti koncerten, amely ingyenesen látogatható.

  2019.06.21.
 4. Az Apostol együttes koncertje a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban

  Június 21-én, pénteken az Apostol együttes ad koncertet a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A 19 órakor kezdődő eseményre a belépő 1000 forintba kerül, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.06.21.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek