A szertartásjáték alkotócsoportja tisztelgett a Nemzeti Emlékhelyen

Hetedik alkalommal rendeznek Koronázási Szertartásjátékot a Székesfehérvári Királyi Napok keretében, az idén IV. Béla uralkodásának krónikáját viszik színpadra, IV. Béla – Az élet magja címmel augusztus 17-19. között a Nemzeti Emlékhelyen. Az alkotógárda a helyszínen egy szál virággal tisztelgett a magyar királyok emléke előtt.
2019.08.12. 19:29 |

A darab alkotócsoportjának tagjai közösen emlékeztek a magyar királyokra, és tiszteletük jeléül egy-egy szál virágot helyeztek el az Osszáriumnál.

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában idén is a Koronázási Szertartásjáték áll, amelynek idei, hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla életét és uralkodását ismerhetik meg augusztus 17-én, 18-án és 19-én. A IV. Béla – Az élet magja című látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkezett diák is közreműködik majd.

A Koronázási Szertartásjátékok előadásaira jegyek még válthatók.

Hétfőn délután a Koronázási Szertartásjáték közel száz fős alkotócsoportja a Nemzeti Emlékhelyen emlékezett az Árpád-házi királyokra. „Nem múlhat el úgy Koronázási Szertartásjáték, hogy egy szál virággal ne adózzunk azoknak az emléke előtt, akiknek maradványait az Osszárium őrzi.” – fogalmazott Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a darab írója és rendezője. Az igazgató szerint egy a szál virágban benne van a lélek, a szellem és a test kreativitása, fantáziája és munkája, amellyel évről évre megalkotják az előadásokat.
A virágelhelyezésen részt vett Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is, aki szerint a szertatásjáték célja, hogy újjáépítse a lelekekben is a katedrálist, a magyar államiság bölcsőjét. A polgármester megköszönte a csoport tagjainak, hogy részt vesznek ebben a nemes munkában és segítenek méltó módon emlékezni a múltra.

Közélet

 1. Kenyérszentelés és szentmise Szent István király ünnepén a Szent Imre templomban

  Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapján az ünnepi szentmisét 10.30 órától a Bazilika felújítása miatt ezúttal is a Szent Imre templomban celebrálja Spányi Antal, megyés püspök, a főpásztor hagyományosan a szentmise végén áldja meg az új kenyeret és kéri Isten áldását valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2019.08.19.
 2. Augusztus 20 Székesfehérváron - ezek lesznek a Királyi Napok programjai Szent István ünnepén

  A Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján, az Államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Szent István királyra és Magyarország alapítására emlékezünk. Az ünnepi programok már reggel 10 órakor Népművészeti Fesztivállal kezdődnek és egészen este 11 óráig tartanak majd, tökéletes keretbe foglalva a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos programsorozatát.

  2019.08.19.
 3. Kenyérszentelés és ünnepi műsor is lesz augusztus 20-án a Kisfaludi Közösségi Házban

  Augusztus 20-án, kedden a hagyományoknak megfelelően kenyérszentelés lesz a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esemény 15 órakor kezdődik, az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg, ünnepi műsort ad Buch Tibor, amelyre a belépés díjtalan.

  2019.08.19.
 4. Sóstóra látogattak a nemzetközi delegációk tagjai

  A 2019-es Székesfehérvári Királyi Napok alkalmából idén is hat testvér- és partnervárosból érkeztek vendégek. A delegációk Székesfehérváron töltött napjaik alatt látogatást tesznek több Fejér megyei nevezetességnél, részt vesznek a Koronázási Szertartásjátékon.

  2019.08.18.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek