A költségvetésről tanácskozott az Érdekegyeztető Fórum

A Városházán ülésezett szerdán a szakszervezeteket képviselő Érdekegyeztető Fórum. Cser-Palkovics András polgármester ismertette a 2019. évi költségvetés tervezetét, melyet pénteken tárgyal a Közgyűlés.
2019.02.13. 18:13 |

Az Érdekegyeztető Fórum a városvezetés, valamint a közszférában dolgozókat képviselő szakszervezetek közötti információáramlást, a szociális partnerek konzultációját biztosítja.

A fórum idei második városházi egyeztetését Cser-Palkovics András polgármester vezette a Városházán. Elhangzott: a költségvetés tervezésének alapvetései közé tartozott a helyi gazdagság további erősödése, a saját bevételek növelése, az alapműködés biztosítása, az ütemezett fejlesztés és a humánerőforrás kiemelt kezelése.

A büdzsé főösszege 66,4 milliárd forint. A tervezet 25,1 milliárdos adóbevétellel számol, amely a minden korábbit meghaladó, csaknem 20 milliárdos iparűzési adóból és további helyi adókból származik úgy, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük Székesfehérváron.

Működtetésre, térségi feladatellátásra 29,8 milliárd forintot terveztek. A 33,3 milliárd forint fejlesztési büdzsé kevesebb, mint 10 százaléka az uniós forrás, mintegy 70 százaléka kormányzati támogatás, a fennmaradó 20 százalék a város saját ereje. Ezen túlmenően több mint 3 milliárdos tartalékkal is számolt a tervezet.

Az intézményrendszer fenntartására 13,3 milliárd forintot fordítanak idén, továbbra is biztosítva a közalkalmazotti kafetériarendszert 241 millió forint értékben.

Több, mint 10 százalékkal nő az egészségügyi és szociális, valamit a kulturális kiadásokra fordított összeg, ez 300-300 millió forintot jelent, további 300 millió forinttal nő az oktatásra jutó önkormányzati forrás – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Hozzátette, bizonyos intézménytípusoknál plusz juttatási lehetőséget, béremelést biztosít a büdzsé. Ez a kulturális területen négy intézményt jelent.

Az Érdekegyeztető Fórum képviselői köszönetüket fejezték ki a város támogatásáért, az intézményi felújításokért, a kafetériarendszer fenntartásáért.

Kérdésre válaszolva a polgámester elmondta: a Polgármesteri Hivatal épületeinek felújítása a tervek szerint csak 2020-ban folytatódhat, ugyanis az 2019-es európai parlamenti és az önkormányzati választások lebonyolítása - a rekonstrukcióval párhuzamosan - kockázatos lenne. Ugyanakkor eredményes kivitelezési közbeszerzés esetén a Bartók Béla tér felújítása az év első felében, míg a Szent István Király Múzeum Rendházának rekonstrukciója az év második felében elkezdődhet.

Közélet

 1. Meghívást kapott Székesfehérvár a Communities in Bloom virágosítási világversenyre

  A tavalyi évben csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, melyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást, melyet őexcellenciája Isabelle Poupart Kanada magyarországi nagykövete, Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere és Bocsi Andrea a "Communities in Bloom" virágos világverseny zsűritagja csütörtökön jelentett be a Városházán.

  2019.05.23.
 2. Hősök napi megemlékezés lesz szombaton délután a Zobori úti keresztnél

  Május 25-én, szombaton 16.30 órától Hősök napi megemlékezést tartanak a Zobori út - Donát út sarkán található Hősök keresztjénél. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték.

  2019.05.23.
 3. Idén is KÉPESEK rá - négy fehérvári óvodaudvar újul meg nyáron

  2019-ben négy fehérvári óvodaudvart újítanak fel a KÉPES Program keretében. A Rákóczi Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Palotavárosi Óvoda és a Szárazréti Óvoda udvaráról elbontják a javíthatatlan és balesetveszélyes játszóeszközöket és újak kerülnek a helyükre.A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári hónapokban, az óvodák működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

  2019.05.22.
 4. Hősök-napi ünnepi püspöki szentmise lesz vasárnap a Don-kanyar Emlékkápolnánál

  Május 26-án, vasárnap, a Hősök napján 15 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrál szentmisét a Don-kanyar Emlékkápolnánál (Pákozd, Mészeg-hegy) az első és a második világháborúban elesett katonákért.

  2019.05.22.

Hetedhét Játékfesztivál

Ünnepi Könyvnapok

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek