A költségvetésről tanácskozott az Érdekegyeztető Fórum

A Városházán ülésezett szerdán a szakszervezeteket képviselő Érdekegyeztető Fórum. Cser-Palkovics András polgármester ismertette a 2019. évi költségvetés tervezetét, melyet pénteken tárgyal a Közgyűlés.
2019.02.13. 18:13 |

Az Érdekegyeztető Fórum a városvezetés, valamint a közszférában dolgozókat képviselő szakszervezetek közötti információáramlást, a szociális partnerek konzultációját biztosítja.

A fórum idei második városházi egyeztetését Cser-Palkovics András polgármester vezette a Városházán. Elhangzott: a költségvetés tervezésének alapvetései közé tartozott a helyi gazdagság további erősödése, a saját bevételek növelése, az alapműködés biztosítása, az ütemezett fejlesztés és a humánerőforrás kiemelt kezelése.

A büdzsé főösszege 66,4 milliárd forint. A tervezet 25,1 milliárdos adóbevétellel számol, amely a minden korábbit meghaladó, csaknem 20 milliárdos iparűzési adóból és további helyi adókból származik úgy, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük Székesfehérváron.

Működtetésre, térségi feladatellátásra 29,8 milliárd forintot terveztek. A 33,3 milliárd forint fejlesztési büdzsé kevesebb, mint 10 százaléka az uniós forrás, mintegy 70 százaléka kormányzati támogatás, a fennmaradó 20 százalék a város saját ereje. Ezen túlmenően több mint 3 milliárdos tartalékkal is számolt a tervezet.

Az intézményrendszer fenntartására 13,3 milliárd forintot fordítanak idén, továbbra is biztosítva a közalkalmazotti kafetériarendszert 241 millió forint értékben.

Több, mint 10 százalékkal nő az egészségügyi és szociális, valamit a kulturális kiadásokra fordított összeg, ez 300-300 millió forintot jelent, további 300 millió forinttal nő az oktatásra jutó önkormányzati forrás – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Hozzátette, bizonyos intézménytípusoknál plusz juttatási lehetőséget, béremelést biztosít a büdzsé. Ez a kulturális területen négy intézményt jelent.

Az Érdekegyeztető Fórum képviselői köszönetüket fejezték ki a város támogatásáért, az intézményi felújításokért, a kafetériarendszer fenntartásáért.

Kérdésre válaszolva a polgámester elmondta: a Polgármesteri Hivatal épületeinek felújítása a tervek szerint csak 2020-ban folytatódhat, ugyanis az 2019-es európai parlamenti és az önkormányzati választások lebonyolítása - a rekonstrukcióval párhuzamosan - kockázatos lenne. Ugyanakkor eredményes kivitelezési közbeszerzés esetén a Bartók Béla tér felújítása az év első felében, míg a Szent István Király Múzeum Rendházának rekonstrukciója az év második felében elkezdődhet.

Közélet

 1. A Katonai Emlékpark Titkai - tájékozodási versenyre várják a családokat Pákozdon

  Március 23-án, szombaton 10-16 óra között a Pákozdi Katonai Emlékparkban ingyenes, regisztrációhoz kötött tájékozódási versenyen megismerhető a magyar hadtörténelem 170 éve. Nevezni több kategóriában lehet: felnőttek, családok és diákok a tájékozódási futás szabályai szerint térképpel felkeresik a jelzett pontokat, ahol kvízkérdések vagy feladatok várják őket. A táv 5 km. Jelentkezni lehet az esemény regisztrációs oldalán.

  2019.03.20.
 2. "Hétköznapi hősök" díj - ma még szavazhatunk Lengyel Zsófira

  2019. március 23-án adja át a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a "Hétköznapi hősök" díjat, amit olyan magánszemélyeknek adományoznak, akik sokat tettek a fogyatékossággal élőkért, illetve akik önkéntes munkájukkal segítettek. A jelölések közül a zsűri a székesfehérvári Lengyel Zsófit is beválasztotta azon hat ember közé, akikre az egyesület Facebook oldalán lehet szavazni március 20-án éjfélig.

  2019.03.20.
 3. Új generáció új perspektívákkal - zárult a Modell Európai Parlament fehérvári ülése

  A kedd esti záróprogrammal véget ért a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése Székesfehérváron. Múlt csütörtök óta csaknem száz, az ország számos pontjáól érkezett középiskolás modellezte az Európai Parlament működését bizottsági és plenáris üléseken, vitákon. A Városháza Dísztermében rendezett záró esten többek között külföldi tanulmányutakkal, nemzetközi továbbjutással és képzési lehetőséggel jutalmazták a legkiválóbban szerepelt diákokat.

  2019.03.19.
 4. Az éltető víz - Muráncsik Beáta előadása a Fekete Sas Patikamúzeumban

  Március 22-én, pénteken 16 órakor a Víz Világnapja alkalmából Muráncsik Beáta „Az éltető víz” című előadására várják az érdeklődőket a Fekete Sas Patikamúzeumba. A belépés díjtalan.

  2019.03.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek