A jelen hangjai csendültek fel az Alba Regia Szimfonikusok Partitúra koncertjén

Magyaros ritmusok, játékos dallamok csendültek fel, és egy dal erejéig megjelent egy tamburás öregúr is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (ARSO) PartiTúra koncertjén. Az ifjúsági hangversenysorozat idei évadának harmadik előadásán a diákok kortárs zeneszerzőkkel, azok műveivel ismerkedhettek meg.
2023.01.23. 16:17 |
A jelen hangjai csendültek fel az Alba Regia Szimfonikusok Partitúra koncertjén

A kortárs zene került a fókuszba az ARSO PartiTúra ifjúsági hangversenysorozata idei évadának harmadik koncertjén.

A programon a kortárs magyar zene sokszínűségével ismerkedhetett meg a közönség. A koncert Weiner Leo Divertimento művével indult, majd Fekete Gyula Divertimento darabjának első tételével folytatódott. A hallgatóság felfedezhette a magyar népzenéből, magyar nótákból kölcsönzött dallamokat és ritmusokat. A zeneszerzés titkába a koncert házigazdája, a szerzőként is alkotó Dobri Dániel, a zenekar kortárs művészeti vezetője avatta be a gyerekeket, miszerint a magyaros zene egyik hozzávalója a magyar nyelvből átvett  nyújtott és éles ritmus.

Az idén 100 éve született Ligeti György fúvósötösre írt művében Bartók zenéje is felbukkant. A fuvola/piccolo, oboa, vadászkürt, fagott és klarinét alkotta quintett a hangszerek játékosságát mutatta be a különleges dallamvilágon keresztül. A koncert második felében három magyar nyelvű dal születésének körülményeiről hallhatott a közönség.  Arany János Tamburás öregúr című versére Sáry László, Tóth Krisztina Altatójára Balogh Máté írt zenét, majd a műsort Dobri Dániel szerzeménye zárta, amely Nemes Nagy Ágnes Chansonok 1 című versére született. A dalokat a Juhász Bence karmester vezette zenekar kíséretében, Kéringer László énekművész tolmácsolásában hallhatta a közönség, amely nagy tapssal köszönte meg az élményekben gazdag koncertet.