-
Medve Matek Fehérváron
Mintegy ezren vettek részt ma a Királyok parkjában rendezett Medve Szabadtéri Matekversenyen. Az általános iskolás és középiskolás diákok mellett vállalkozó kedvű felnőttek háromfős csapatokban neveztek, hogy egy mozgalmas, fejtörőkben gazdag délutánt töltsenek együtt a szabadban.
2024.04.26. -
Nyílt nap az Apiterápiás Házban
Nyílt napra várják az érdeklődőket a székesfehérvári Apiterápiás Házban április 27-én, szombaton 10.00 és 16.00 óra között. Kipróbálhatjuk a kaptárlevegő jótékony hatásait, lesz több előadás, ismerkedés a méhek világával és számos egyéb érdekesség.
2024.04.26. -
A fonal bűvöletében
Negyedik állomásához érkezik a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett Textiludvar – Textilkert című rendezvénysorozat. Április 27-én, szombaton 10.00 és 18.00 óra között lesz az újabb szakmai program A fonal bűvöletében címmel a Kézművesek Házában.
2024.04.26. -
Városismereti séta a Belvárosban
Ódon házak titkai címmel szervez különleges városismereti sétát a Tourinform Iroda április 27-én, szombaton 10.00 óra kezdettel. A programot Kulcsár Mariann vezeti, a részvételhez előzetes regisztrációt kérnek.
2024.04.26.
A helyi termelők és bevásárlóközösségek erősödtek a járvány ideje alatt
Székesfehérváron már nyolc éve működik sikeresen a Jancsárkert Egyesület vásár-, piac- és közösségi tér, és egyre bővül a tavaly augusztusban elindult Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség termelői és vásárlói köre.
A Lo-Káli kutatócsoport és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai kutatást végeztek, amelynek során arra voltak kíváncsiak, mennyiben változtak meg a fogyasztói szokások a pandémia alatt a helyi élelmiszerekkel kapcsolatban, és melyik forma volt a legsikeresebb.
A tudatosvasarlo.hu honlapon megjelent elemzésből kiderül, fontos lett az embereknek a tudatos, egészséges táplálkozás, és az is, hogy közeli, biztonságos helyről érkezzen az élelmiszer.
"A helyi élelmiszer már a koronavírus-járvány előtt egyre keresettebb alternatíva volt, leginkább azért, mert ez a beszerzési mód fenntarthatónak és méltányosnak tűnt azzal, hogy helyi gazdáktól érkeznek a szezonnak megfelelő termények és minőségi termékek." – olvasható az elemzésben. A fenntarthatóság, az egészséges táplálkozás és a helyi termelőkkel való együttműködés vezérelte közel egy évtizede a Jancsárkert termelői piac elindítását is Székesfehérváron. Az alapítók egy olyan „kertben” gondolkodtak, ahol gyümölcs, zöldség, virág terem, alkalmas munkára, kikapcsolódásra, beszélgetésre, finom falatok elfogyasztására, szórakozásra. Az évek során olyan helyi közösség épült fel, amely tartósan és folyamatosan kapcsolatban áll a termelőkkel. A piacnapokhoz kapcsolódóan tematikus programokat is szerveztek az egészségmegőrzés, vagy éppen a gasztronómia témakörében.
A most megjelent elemzés szerint az elmúlt időszakban a beszerzési formák közül a bevásárlóközösség tűnik a legsikeresebbnek: nőtt a vásárlók száma, valamint az egyes vásárlások mennyisége is. A kutatócsoport munkatársai a rövid ellátási láncok sikerének egyik okát a szolidaritásban látják – emelte ki közösségi oldalán a Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség. A 2020 augusztusa óta működő közösség termelői a Jancsárkertben minden héten csütörtökön várják a rendelésre összekészített pakkokkal vásárlóikat. Vallják, az egészségtudatos élet mellett a helyi termékek fogyasztásának elősegítése sok szinten hozzájárul a környezettudatos életvitelhez.