-
Adni öröm!
Egy tehetséges gitáros és bűvészshow varázsolta el a Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye velencei és mezőfalvi lakóotthonaiban élő gyermekeit és a Szent Kristóf Ház fiataljait a Köfém Művelődési Házban rendezett keddi, magánkezdeményezésből megvalósult jótékonysági eseményen.
2025.12.16. -
Korcsolya és koncert a MET-ben
A 2025-ös évtől a Hydro Fehérvár AV19 ICEHL-mérkőzéseivel, ünnepi jégfestéssel, zenével színesített közönségkorcsolyával és Karácsonyi ICE Discóval búcsúzik a közönségtől a MET Aréna. Január 3-án, szombaton pedig az István, a király koncertváltozatával indul a 2026-os esztendő az Arénában.
2025.12.16. -
Heti Betevő december 21-én
A Fehérvári Heti Betevő december 21-én, vasárnap a Prohászka utca 12. szám előtt várja vendégeit egy tál meleg étellel. A jószívű adományozóknak köszönhetően az ünnepre tartós élelmiszert és tisztálkodószereket tartalmazó csomagot is átadnak.
2025.12.16. -
Kiolvasó, kibeszélő
December 17-én, szerdán 15.30-tól folytatódik Leiner Laura 'Mindig történik VALAMI a Deákban' című regényének kibeszélése a Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utcai épületében. A téma: te mersz segítséget kérni? A szervezők szeretettel várják az érdeklődő tiniket.
2025.12.16.
A helyi termelők és bevásárlóközösségek erősödtek a járvány ideje alatt
Székesfehérváron már nyolc éve működik sikeresen a Jancsárkert Egyesület vásár-, piac- és közösségi tér, és egyre bővül a tavaly augusztusban elindult Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség termelői és vásárlói köre.
A Lo-Káli kutatócsoport és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai kutatást végeztek, amelynek során arra voltak kíváncsiak, mennyiben változtak meg a fogyasztói szokások a pandémia alatt a helyi élelmiszerekkel kapcsolatban, és melyik forma volt a legsikeresebb.
A tudatosvasarlo.hu honlapon megjelent elemzésből kiderül, fontos lett az embereknek a tudatos, egészséges táplálkozás, és az is, hogy közeli, biztonságos helyről érkezzen az élelmiszer.
"A helyi élelmiszer már a koronavírus-járvány előtt egyre keresettebb alternatíva volt, leginkább azért, mert ez a beszerzési mód fenntarthatónak és méltányosnak tűnt azzal, hogy helyi gazdáktól érkeznek a szezonnak megfelelő termények és minőségi termékek." – olvasható az elemzésben. A fenntarthatóság, az egészséges táplálkozás és a helyi termelőkkel való együttműködés vezérelte közel egy évtizede a Jancsárkert termelői piac elindítását is Székesfehérváron. Az alapítók egy olyan „kertben” gondolkodtak, ahol gyümölcs, zöldség, virág terem, alkalmas munkára, kikapcsolódásra, beszélgetésre, finom falatok elfogyasztására, szórakozásra. Az évek során olyan helyi közösség épült fel, amely tartósan és folyamatosan kapcsolatban áll a termelőkkel. A piacnapokhoz kapcsolódóan tematikus programokat is szerveztek az egészségmegőrzés, vagy éppen a gasztronómia témakörében.
A most megjelent elemzés szerint az elmúlt időszakban a beszerzési formák közül a bevásárlóközösség tűnik a legsikeresebbnek: nőtt a vásárlók száma, valamint az egyes vásárlások mennyisége is. A kutatócsoport munkatársai a rövid ellátási láncok sikerének egyik okát a szolidaritásban látják – emelte ki közösségi oldalán a Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség. A 2020 augusztusa óta működő közösség termelői a Jancsárkertben minden héten csütörtökön várják a rendelésre összekészített pakkokkal vásárlóikat. Vallják, az egészségtudatos élet mellett a helyi termékek fogyasztásának elősegítése sok szinten hozzájárul a környezettudatos életvitelhez.