A hekk a sláger idén is a strandokon

 Bár nem hazai, mégis a hekk a legkedveltebb a strandokon. Lehet ugyan keszeget, vagy épp pontyot is kapni, legtöbben mégis a szálkamentes fajtát kedvelik. A hekk az Atlanti-óceán európai partjai mentén, Észak-Skandináviától és Izlandtól egészen Észak-Afrikáig honos. A büfét üzemeltetők azt mondják, bár nincs jobb a magyar halaknál, mégis könnyebb a hekkel bánni és nem utolsó sorban ezt szeretjük a legtöbben...
2011.06.13. 20:05 |
  Bár nem hazai, mégis a hekk a legkedveltebb a strandokon. Lehet ugyan keszeget, vagy épp pontyot is kapni, legtöbben mégis a szálkamentes fajtát kedvelik. A hekk az Atlanti-óceán európai partjai mentén, Észak-Skandináviától és Izlandtól egészen Észak-Afrikáig honos.A büfét üzemeltetők azt mondják, bár nincs jobb a magyar halaknál, mégis könnyebb a hekkel bánni.
Bár a keszeg hazai halfaj, csak az igazi ínyencek keresik – mondja Novák Tibor büfén tulajdonos. A büfét üzemeltetők egyébként elégedettek a hosszú hétvégi forgalommal. Mint mondják, szombaton kevesen fordultak meg náluk, de a pünkösdi hétvége végére azért megteltek a strandok. És ha nehezen is, de azért lehet találni a hekken kívül magyar halfajtákat is, pontyot, harcsát és keszeget is az étlapokon.
 
 A hekk a tőkehal félék csoportjába tartozó, világtengerekben nagy rajokban úszó, apró halakkal táplálkozó ragadozó hal. Magyarországra Argentínából és Chiléből érkezik a legtöbb hekk összepréselt nagy tömbökben, és leginkább fagyasztott állapotban. Előfordul az is, hogy Norvégiából kapunk alapanyagot, amely ízletesebb, még fehérebb és omlósabb olyannyira, hogy ezt a fajtát halászlének vagy rántott halnak vétek elkészíteni, mert elveszti sajátos finom ízét. Ezekre használjuk csak az argentin és chilei típusokat.
 

Magyarország