A harminchét éve történt szárazréti vonattragédia áldozataira emlékeztek

A 37 esztendeje történt szárazréti baleset áldozataira emlékeztek a Farkasvermi úti vasúti átjáró melletti emlékműnél hétfőn, a tragédia időpontjában, dél előtt öt perccel. 1982. szeptember 9-én tizenhat ember halt meg, amikor a feketehegy-szárazréti vasúti átjáróban a 37-es helyijáratos autóbusz összeütközött a Komárom felől érkező vonattal. Az áldozatok között nyolc gyermek is volt.
2019.09.09. 13:51 |

Az emlékezők, hozzátartozók virágokkal, koszorúkkal emlékeztek a baleset helyszínén felállított emlékműnél.

Az áldozatok között sokan a Vörösmarty Mihály Általános Iskolába jártak. Kétyi József, akinek 29 éves felesége vesztette életét a balesetben, az áldozatok emlékére minden esztendőben megemlékezést szervez. Elmondta, hogy a hitből merít erőt ahhoz, hogy együtt tudjon élni a tragédiával.

„Nagyon nehéz, súlyos keresztet rótt ránk az Atyaisten, harminchét éve hordjuk a vállunkon.

A szívünkben emlékeznünk kell és ezt a keresztet tartsuk jó magasra, hogy így is felhívjuk a figyelmet arra, hogy ebben a kis országban ne történhessen többé ilyen súlyos tragédia.” - mondta Kétyi József.

„Nagyon sokan laknak még ma is Feketehegy-Szárazréten azok a hozzátartozók, akik elszenvedték ezt a tragédiát.

2000-ben ezért úgy döntöttünk, hogy emléket állítunk.

Nemcsak a pozitív, a negatív események gondozása, ápolása is hozzátartozik a mindennapjainkhoz, így a szárazréti vasúti szerencsétlenség áldozatairól is, minden esztendőben, abban az időpontban, amikor megtörtént az esemény, megemlékezünk.” - hangsúlyozta Szigli István, önkormányzati képviselő.

A szárazréti áldozatokon kívül megemlékeztek a mohorai, a pörbölyi és a második siófoki szerencsétlenségek áldozatairól is.

Az eseményen részt vettek a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és feketehegyi tagintézményének vezetői, így Makainé Vida Bettina, Ludmanné Katalin és Vértes Mónika, óvodavezető is.

Közélet

 1. Civilek hívására szülők és önkéntesek festették újra a Tóvárosi Tagóvoda kerítését

  Az iGenerációért Egyesület kezdeményezésére szülők és önkéntesek festették újra a Tóvárosi Tagóvoda kerítését a második önkéntes napon. A vasárnapi önkéntes akción - melynek keretében több száz méter kerítést festettek le - Tóváros önkormányzati képviselője is részt vett. Hétfőn százötven óvodás örülhet az új világoskék kerítésnek, amit az ötven önkéntes hétvégi munkája tesz lehetővé.

  2019.09.22.
 2. Polgármesteri Emlékéremmel köszöntötték dr. Mayer Gizellát a XV. Senior Orvos Találkozón

  Tizenötödik alkalommal szerveztek Senior Orvos Találkozót, amelynek a MOL Aréna Sóstó adott otthont. A senior orvosokat Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, majd Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át dr. Mayer Gizella gyermekorvos kardiológusnak, aki 1963 óta dolgozik a fehérvári kórházban. A találkozón adták át a Szent Márton Emlékérmeket is. Az idei évben tizennyolc orvos vehette át szakmai munkájának elismeréseként a díjat.

  2019.09.21.
 3. Egész napos rendezvénysorozattal hívták fel a figyelmet az Alzheimer-kórra Fehérváron

  Magyarországon közel 250 ezer ember él Alzheimerrel és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szombaton, az Alzheimer világnapján „Adj esélyt az éveidnek" mottóval egész napos rendezvénysorozatra várták az érdeklődőket Fehérvár Belvárosában, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer és a demencia terjedésének veszélyére.

  2019.09.21.
 4. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek