A gyógynövények nyomában - kiadvány Fejér megye természetes patikájáról

A gyógynövények nyomábancímmel készített gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, a népszerű Herbarius programok gyűjtő és ismertető túráinak a vezetője. Az összeállítás 45 gyógynövényt tartalmaz: az egyes környékbeli helyszíneken található és gyűjthető növények bemutatása mellett a feldolgozásukról, gyógyászati felhasználásukról és a kedvenc lelőhelyekről is olvashatunk.
2020.11.18. 15:42 |

A gyógynövények nyomában – A természet patikája Fejér megyében címmel megjelent Lencsés Rita gyógynövényszakértő első könyve.

A szerző több éve vezeti a Herbarius programok ismeretterjesztő-gyűjtő túráit. A gazdagon illusztrált kötet éppen azokat a vadon termő gyógynövényeket mutatja be, szám szerint 45-öt, amelyekkel a programok során találkozhatnak a résztvevők Fehérvár közelében.

A részletes alaktani leírások mellett a tartósításra, a hatóanyagokra, a külső-belső felhasználásra is kitér a könyv, ezenkívül kultúrtörténeti érdekességeket is megoszt az olvasókkal.

A növények bemutatását gyönyörű fotók kísérik, valamint QR kódok segítségével saját készítésű, az adott témához kapcsolódó videókból további információkhoz juthatunk.

„Újra az érdeklődés középpontjába került az az elfelejtett tudás, mely már az emberiség kezdete óta ismert volt. (…) A természetkedvelő és -járó emberek szívesen gyarapítják házi patikakészletüket túráink alatt gyűjtött gyógynövényekkel egészségmegőrzés vagy éppen problémáik alternatív kezelése céljából. Ezek pontos ismerete és szakszerű gyűjtése elengedhetetlen tudnivaló. A jelenlegi kiadvánnyal szeretnék segíteni eligazodni az olvasóknak, érdeklődőknek a helyi gyógynövényvilágban.” – fogalmaz Lencsés Rita az előszóban.

A kiadvány megírását a Lánczos-Szekfű ösztöndíjalap támogatta. A könyv fotóit Kővári Rudolf és Simon Erika készítették, a háttérgrafika Kopiás Gabriella munkája. A járványhelyzet miatt a könyvet most csak személyes egyeztetés után lehet megrendelni a 30/296-6480-as elérhetőségen.

Fehérvári színes

 1. December 9-ig még lehet jelentkezni a Tollpihe Meseíró Pályázatra

  Folytatódik a Tollpihe Meseíró Pályázat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében. A Fejér megyei általános iskolások december 9-ig, jövő szerdáig küldhetik be a szabadon választott témában készült alkotásaikat. A legügyesebb meseírókat könyvekkel, társasjátékokkal jutalmazzák.

  2020.12.02.
 2. 2020-ban is várja az adományokat a MikulásGyár!

  A koronavírus-járvány sem szabhat gátat a karácsonyi adománygyűjtésnek: a szeretet ünnepéhez közeledve „megnyitotta kapuit” a MikulásGyár. A hagyományos kezdeményezéshez ebben az évben az Auchan Magyarország is csatlakozott, mind a 24 áruházában gyűjtőpontokkal várja az adakozókat december 1. és 20. között.

  2020.12.01.
 3. Elveszett a Mikulás kesztyűje! - ünnepváró bábelőadások az Igézőből szerdától szombatig

  Szerdától szombatig a legkisebbek egy dalos bábelőadással várhatják együtt a Mikulást az Igéző SZABAD-ON csatornáján keresztül. A népszerű Babos Bábos Társulat kedves előadásában egy elveszett pár kesztyű, rakoncátlan krampuszok és egy kisnyúl játsszák a főszerepet: kiderül, vajon a Mikulás el tudja-e vinni ajándékait vasárnap a gyerekeknek. 

  2020.12.01.
 4. „Segít a süti” - civil köszönet a megfeszített munkát végző egészségügyi dolgozóknak

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet három elkötelezett önkéntese az egészségügyben dolgozók emberfeletti munkája elismeréseként rendszeresen sütemény-csomaggal szeretné meglepni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóit, amelyhez várják a csatlakozók adományait. Az édes meglepetésről a Damniczki család gondoskodik.

  2020.12.01.
 1. Idén is a kórház folyosóinak faléra kerülnek a Szent György Alkotótábor képei

  Idén már 23. alkalommal szervezték meg azt a kiállítást a kórházban, melyen a Szent György alkotókör festményeit mutatták be. A tárlat idén, a járványhelyzetre való tekintettel nem látogatható, azonban a képek ezúttal is a kórház szobáinak falaira kerülnek.

  2020.11.30.
 2. Hulladékcsökkentési Hét - virtuális kiállítás és szemléletformáló videó a könyvtártól

  Még a könyveket is lehet újrahasznosítani, így készülnek például a könyvszobrok – a Hulladékcsökkentési Hét apropóján virtuális kiállításra hívja olvasóit a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Az intézmény közösségi oldalán a Ki? Ti & Mi tagjai a vendégek, akik a környezettudatos mindennapokról beszélnek az érdeklődő gyerekeknek. A meghirdetett pályázatra készített újrahasznosított kincsek fotóit december 12-ig várja a könyvtár.

  2020.11.30.
 3. December 11-ig tart a karácsonyi adománygyűjtés a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Karácsonyi adománygyűjtő akciót hirdetett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. Bár az intézmény zárva tart, a támogatásokat a bejáratnál átveszik, és eljuttatják azokat a rászoruló családoknak – elsősorban a Maroshegyen –, együttműködve az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal.

  2020.11.30.
 4. Online vásár és kreatív műhelysorozat a Fehérvári Kézművesek Egyesületével

  Online vásárt indított a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A szervezet honlapján és közösségi oldalán mintegy tucatnyi, a legkülönfélébb mesterségeket űző kézműves kínálja portékáit, használati és dísztárgyait az ünnepekre. 

  2020.11.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20