A geotermikus energiát népszerűsítették Székesfehérváron

Székesfehérvárra érkezett az az országos fórumsorozat, melynek keretében a geotermikus energia alkalmazását népszerűsíti a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. A kedvező természeti adottságainak köszönhetően Magyarországon kiemelt jelentősége van a geotermiának, amely hosszú távra jelenthet kiszámítható energiaforrást.
2023.02.13. 19:15 |
A geotermikus energiát népszerűsítették Székesfehérváron

Március 1-jétől új, az eddiginél lényegesen rugalmasabb és gyorsabb szabályozás lép életbe a beruházások megkönnyítésére.

Az SZTFH által indított geortermikus országjárás célja, hogy minél több önkormányzatnak, piaci szereplőnek bemutassák a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket, és felhívják a figyelmet a március 1-jével hatályba lépő új szabályozásra. A sorozat negyedik állomásaként Székesfehérváron, a Városháza Dísztermében rendeztek szakmai fórumot.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, Fehérvár az ország meghatározó gazdasági központjainak egyike, vezető iparvállalatok sorát adja a nemzetgazdaságnak. Az ipar jellemzője a heterogenitás, az ipar 4.0 és a robotizáció térnyerése. A helyi gazdaságnak a humán erőforráson és az alapanyagon kívül rengeteg energiára van szüksége, és az elmúlt egy évben megtudtuk, hogy mit jelent kiszolgáltatottnak lenni az energiabiztonság tekintetében. Éppen ezért fontos a nemzet, a régió és Székesfehérvár számára is, hogy az energiaellátás minél diverzifikáltabb, ezáltal biztonságosabb is legyen. Fontos, hogy a föld mélyén található hőt energiává alakíthassuk, felhasználhatóvá tegyük az ipar, az önkormányzatok és nem utolsó sorban a lakosság számára – mondta Lehrner Zsolt.

Az orosz–ukrán háborús konfliktus következtében kialakult energiaválság súlyos terhet ró a vállalkozásokra, az önkormányzatokra, a piaci szereplőkre egyaránt. A geotermia alternatív energiaforrást jelenthet Magyarország számára, hiszen hazánk adottságai nemzetközi szinten is kiemelkedőek. Az Európai Unióban az első öt ország között vagyunk ezen a téren, viszont jelenleg is komoly kihasználatlan hőpiaci kapacitásaink vannak – fogalmazott Gonda Bence, az SZTFH stratégiai elnökhelyettese.

A szakember hozzátette: március 1-jétől új, egyértelmű, kiszámítható és rugalmas szabályozás lép életbe, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony ügyintézést, egyúttal kiszámítható beruházások indítását ösztönzi országszerte. Piaci szakértők szerint, amennyiben Magyarországon meg tud valósulni a geotermikus energia széles körű használata, akkor az 2030-ig akár másfél milliárd köbméternyi földgázt is kiváltana, ez pedig nagymértékben szolgálná hazánk energiaszuverenitását.

A kormányrendeleti szintű új szabályozást éppen ma tárgyalja a kormány Stratégiai és Családügyi Kabinetje, a részletszabályok véleményezése még ezután következik – fogalmazott Dr. Káldi Zoltán országos bányakapitány. Hozzátette, a módosításra azért volt szükség, mert az eddigi, rendkívül hosszadalmas és bonyolult koncessziós eljárás tarthatatlanná vált.

A geotermikus országjáró fórumsorozat további nagyvárosokban folytatódik.