A Florália hétvégéje jön – újdonságok is lesznek a tavaszköszöntő ünnepen

A Gorsium Régészeti Park lesz idén is a Florália április 28-án és 29-én. Mindkét nap 11 órától felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást gladiátorjáték követi az „Arénában”. A tavaszköszöntő ünnepen színházi előadás, római kori esküvő, ókori témájú játékok, kézműves vásár és a légiósok csatája is színesítik a programot.
2018.04.23. 11:38 |
A programok részleteiről ITT tájékozódhat! 

Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban ez igazi ókori fesztivállá fejlődött. A római kori kultúrát a Szent István Király Múzeum munkatársai és hagyományőrző csapatok ismertetik meg a közönséggel. Segítségükkel a látogatók betekintést nyernek az ókor világába, megismerik viseletüket, szokásaikat: csaták, fegyverbemutatók és animátorokkal irányított interaktív foglalkozások várják a családokat.

Idén egy új gladiátorcsapat is bemutatkozik, ők gyermekgladiátor-iskolát is működtetnek majd, ahol a vállalkozó szellemű fiatalok nemcsak kiképzést kapnak, hanem meg is mérkőzhetnek egymással.

Az idei rendezvénnyel kapcsolatban Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy a város arra tesz most már több éve kísérletet, hogy minél izgalmasabb legyen a tavaszköszöntő ünnep Gorsiumban. „Hosszú évek hagyományáról beszélünk, de miután Székesfehérvár Önkormányzata átvette a Szent István Király Múzeumot, újra előálltunk azzal, hogy újra színre vigyük a Floráliát, hiszen van színházi része is a rendezvénynek.” - emelte ki Brájer Éva, aki szólt arról is, hogy kicsiktől nagyokig mindenkit vár a Gorsium. Hozzátette, hogy az elmúlt években komoly közönségszámot vonzott a Florália, remélhetőleg így lesz majd idén is.Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy rendkívüli sikert ért el az elmúlt években a Florália, 2016-ban 6100 körül volt a nézőszám, 2017-ben pedig már 10 ezer fölé emelkedett a látogatószám. Felidézte, hogy jeles történelmi eseményt elevenít fel a rendezvény.

A Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az „Arénában”.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte: számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tízéves évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem feljött Pannóniába, és ellátogatott Gorsiumba – ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián. Alig érkezik meg a császár, máris az életére törnek: az idei Floralia újdonsága az a kalandjáték, amelynek résztvevői a park teljes területét bejárva nyomoznak a merénylő után, aki nem ünnepelni érkezett Gorsiumba, hanem ártó szándékkal ármánykodik a császár körül. A gyanúsított megtalálásához és leleplezéséhez a résztvevők logikájára és megfigyelőképességére éppúgy szükség lesz, mint a kézügyességükre.

A kalandjátékon túl a múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal és foglalkozásokkal várják a gyermekeket, a táci gyerekek pedig az ókori gyermekjátékokba vezetik be az érdeklődőket.

A kézműves foglalkozásokon többek között ékszereket, babér- és virágkoszorút, mozaikképet és bőrsarut lehet készíteni, aki pedig szeretne rómaivá válni, lehetősége nyílik beöltözni egy fotó erejéig: a Látogatóközpontban működő greenbox-fotózás évek óta óriási sikert arat. Bár a Floralia idején két napot tölthetünk az ókorban, azért a 21. századtól sem szakadunk el: a régészetben alkalmazott egyik modern technológiával, a quadrocopterrel is meg lehet ismerkedni. Ugyancsak a 21. századból érkezik a Látogatóközpontba az a kinect-játék, amelyben megelevenedik egy római amfora: a történet főhősei az esemény látogatói lehetnek.

A nagyszabású eseménysorozat elmaradhatatlan és népszerű része a színházi előadás – a görög-római jellegű színháztérben ezúttal a Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát viszi színre Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa. 

A Florália keretein belül idén is nagy hangsúlyt kap a színház, a tartalomról idén is Matuz János, a Vörösmarty Színház intendánsa gondoskodik, aki kiemelte, hogy a Gorsium, mint helyszín és játéktér különleges szakralitást hordoz magában és lelki élményt nyújt a színészeknek. A rendező megköszönte a közös munkát alkotótársainak, Ferenczy-Nagy Boglárkának és Hámori Jánosnak, akik az előadások zenei részéért felelősek.

A Floralia idején négyszer is látható színházi produkció a tavalyi Békétlenek című alvilági komédia történetét folytatja: az Alvilágban pórul járt Dionüszosz visszatér az Olümposzra, hogy nemes bosszút készítsen elő elszenvedett sérelmeiért.

A vidám produkció főszerepeit Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészei alakítják, a további szerepekben a Szabad Színház művészei – Törsök Márta,Szabó Miklós Bence és Kovács Máté –, valamint fehérvári diákszínjátszók – Nyári Ádám, Darkó Dániel, Körmendi Kristóf, Badi Rebeka, Jenei Márton, Ferenczy-Nagy Bogi és a Megadance Székesfehérvári Táncszínház tagjai láthatók. A darabban fontos szerepet kap a zene, amelyet idén is Ferenczy-Nagy Bogi, a 2017-es Fehérvár Hangja és Hámori János trombitaművész jegyez, és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játszik élőben. A jelmezeket Budainé Hajdú Mónika tervezte, a produkció koreográfusa Rovó Tamás.

A programok mellett kellemes és hasznos időtöltést kínál a régészeti park, amelynek területén naponta kétszer vezetés is indul.

Az 1958 óta folyó ásatás erődfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, fórumot, templomokat, középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és szentélyeit tárta fel – a leletekből állandó kiállításon adnak ízelítőt a közönségnek. A színház hátterét is adó új erődfal a hozzá kapcsolódó tornyokkal kilátóként is szolgál, ennek tetején végigsétálva madártávlatból is felfedezhető Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének egykori székhelye.

A különjárat menetrendje: Április 28–29., szombat vasárnap: Indulás Székesfehérvárról: 9.30, 11.00 Indulás vissza Tácról: 14.30, 18.00

Benkő Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa elmondta, hogy már 9 órakor megnyílnak a kapuk. Az előre megváltott belépőkkel sorban állás nélkül lehet bejutni Gorsiumba, ahol idén egyébként kétszer annyi pénztár működik majd, mint az elmúlt években.

A Floraliára elővételben belépőt vásárlók részére különjárati autóbusz indul Székesfehérvárról, a Csapó utcából. A különjárati buszjegy ára: 500 Ft/fő oda-vissza, a jegy ugyancsak a Múzeum Fő utcai épületében vásárolható meg. 

Kultúra

 1. Népművészeti programok, moziélménnyel - csütörtökön kezdődik a sorozat

  Fejér megye népzenei- és néptánchagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a sorozat, amely 2021. június 24-én, csütörtökön Kisfaludon kezdődik, és a következő hetekben Fejér megye több pontjára is eljut majd a Fonódás Kulturális Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően. Kiállítás, ismeretterjesztő előadás, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig minden helyszínen mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi „házhoz viszi” a filmeket.

  2021.06.16.
 2. Made in Italy - ingyenes előadással indul a kertmozi-szezon

  Az előttünk álló hétvégén tartja szezonnyitó elődását a fehérvári Barátság mozi kertmozija: június 19-én, szombaton 20.30 órakor a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban a Made in Italy című angol-olasz vígjátékot láthatja a közönség James D’Arcy rendezésében, Liam Neeson, Micheál Richardson, Gian Marco Tavani és Lindsay Duncana főszereplésével, a belépés ingyenes.

  2021.06.16.
 3. Emlékhelyek napja 2021 - új emlékérmet mutatnak be Székesfehérváron

  Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az emlékhelyek napja országos programsorozatot. Székesfehérváron, az idei Emlékhelyek Napja nyitóhelyszínén mutatja be a Magyar Nemzeti Bank az emlékhelyek-érmesorozat legújabb darabját, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot ábrázoló emlékérmét.

  2021.06.16.
 4. Tánclabor - kurzus a Székesfehérvári Balett Színház művészeivel

  A Székesfehérvári Balett Színház 2021. június 21. és 26. között tánckurzusra várja az – akár amatőr, akár a tánccal korábban már foglalkozott – érdeklődőket, akik a társulat kiváló táncművészeitől, táncoktatóitól, balettmestereitől különböző táncstílusokat és -technikákat sajátíthatnak el. A résztvevők az „örömtánc” révén az egyes foglalkozások alatt egy rövid, ám intenzív időre kiszakadhatnak a mindennapi élet forgatagából.

  2021.06.16.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka