A Fekete Sas Patikamúzeumban és a Czóbel-kiállításban folytatódik a héten a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október utolsó hetében két előadással várja az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum. Október 26-án, szerdán a Fekete Sas Patikamúzeumban a fájdalom elleni harcról, míg október 27-én, csütörtökön a Városi Képtár – Deák Galériában Czóbel és a nagybányai neósok kapcsolatáról lesz szó.
2022.10.24. 07:00 |
A Fekete Sas Patikamúzeumban és a Czóbel-kiállításban folytatódik a héten a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október 26-án, szerdán a fájdalom elleni harcról tart előadást Szima Viktória (MNL Fejér Megyei Levéltára) a Fekete Sas Patikamúzeumban.

Amióta csak fájdalom létezik, azóta igyekszik azt az ember csillapítani. Sokáig nem volt igazán hatásos, kevéssé veszélyes módszer a műtéti beavatkozásokkal járó szenvedés enyhítésére. Már az ókortól ismertek voltak különféle érzéstelenítő módszerek, de az igazi áttörést a 19. század hozta meg az orvostudomány számára. A gyógyászati módszerek fejlődésének erről az érdekes fejezetéről szól a 16 órakor kezdődő előadás.

A Párizs levegőjét hozta Czóbel Béla festőművész hét évtizedes életművét bemutató kiállításhoz kapcsolódik Czóbel és a nagybányai neósok címmel Jurecskó László művészettörténész előadása, amely október 27-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben.