A fehérvári VT ES Kft. 3D nyomtatott alkatrészek segítségével támogatja a vírus elleni küzdelmet

A VIDEOTON tagvállalata, a székesfehérvári VT ES Kft. 2016-ban kezdte meg együttműködését egy SLA 3D nyomtatók fejlesztésére és gyártására szakosodott vállalattal. A maszk átalakításához elengedhetetlen 3D nyomtatott elemek – szájsebészetben is használt – biokompatibilis gyanta felhasználásával készülnek. 
2020.05.11. 17:02 |

Az együttműködésnek köszönhetően több mint 2 éven keresztül gyártott partnerének nyomtatókat, míg napjainkban a termék szerviz tevékenységéhez kapcsolódó feladatokat látja el. A 3D nyomtatás segítségével történő orvosi felhasználású eszközök előállítása nem új keletű ötlet, így a COVID-19 járvány hazai megjelenésekor adta magát, hogy a VT ES KFt. is megkeresse azt az alkalmazási területet, ahol a vírus elleni küzdelem szolgálatába állíthatja ezt az egyre szélesebb körben elterjedő alkatrészgyártási megoldást.

Komoly mérnöki elemzői munkát követően jelenleg két féle műszaki megoldáshoz készülnek a nyomtatott alkatrészek. Az egyik egy ismert sportszer áruház által forgalmazott búvármaszkok orvosi védőmaszkká történő alakítását segíti elő. A maszk átalakításához elengedhetetlen 3D nyomtatott elemek – szájsebészetben is használt – biokompatibilis gyanta felhasználásával készülnek. A búvármaszk orvosi célra történő használatához 2 darab 3D nyomtatott alkatrészre van szükség, amelyek egyike a szájnál lévő szelepet iktatja ki, míg a másik, az úgynevezett adapter, amelyet a maszk tetejére lehet illeszteni, és az ebbe csatlakoztatható 2 darab HME szűrő segítségével akadályozza meg a vírusok 99,9+%-ának az emberi szervezetbe történő bejutását.

Az így átalakított maszkból- 1-1 kísérleti darab gyártása és tesztelése után- 10 db különböző méretűt már meg is kapott a Fejér Megyei Szent György Kórház intenzív osztálya. A terv 40 darab kisméretű és 60 darab nagyméretű maszk elkészítése.

A másik műszaki megoldással egyszerűbb légző maszkot lehet venturi maszkká alakítani, amely lehetővé teszi a megfelelő arányú oxigén-levegő keverék biztosítását, légzőkészülék nélkül. Ehhez -egy online elérhető alap dizájn felhasználásának segítségével - mindösszesen csak egy szelepet kell nyomtatni, ugyanabból a gyantából, amelyet az előzőekben bemutatott megoldásnál is használnak. Az ezzel a megoldással készített maszkokból 10 darabot kapott a FMK intenzív osztálya.

Ezen felül a Dél Pesti Centrum Kórház is kifejezte érdeklődését a VIDEOTON HOLDING ZRt. vezetőségénél a termékek iránt. Eddig 10 darab - az egyszerűbb maszkokhoz szükséges venturi szelep mintát szállított számukra a VT ES Kft. A VIDEOTON természetesen mindkét alkalmazást ingyen biztosítja az egészségügyi intézmények számára.

Gazdaság

 1. Négy új üzemcsarnokkal bővült az Alba Ipari Zóna

  Újabb négy épülettel bővült az Alba Ipari Zóna, és további három beruházás kezdődött el az elmúlt időszakban – hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet a Printer Service Kft. csarnokában tartottak. 

  2020.05.28.
 2. Online élő tanácsadást tart a bértámogatásról a kamara

  Június 3-án szerdán és június 9-én kedden 10 és 11 óra között online élő tanácsadást tart a bértámogatás igénybe vételéről a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2020.05.25.
 3. Mintegy 3800 fehérvári munkahelyet véd meg az állami bértámogatás a DENSO-nál

  Mintegy 3800 ember munkahelyének megőrzését segíti a székesfehérvári DENSO-nál a Kormány munkahelyvédelmi bértámogatási programja, az erről szóló okiratot pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át. A miniszter ismertette a Gazdaságvédelmi Akcióterv eddigi eredményeit is, amelynek kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme és új munkahelyek teremtése.

  2020.05.22.
 4. Így változtak eddig Fehérvár ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

  A járvány az ingatlanpiacot is befolyásolja, ami alól hazánk egyetlen települése sem képez kivételt. Mivel még a koronavírus hatásai most jelennek meg az ingatlanpiacon, ezért egyelőre nagy változások nem mentek végbe. Székesfehérváron viszont az már most látszik, hogy az áremelkedés kezd mérséklődni, illetve a panellakásoknál már némi áresés is felfedezhető - irja az ingatlannet.hu legfrissebb jelentése.

  2020.05.21.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V