A fehérvári VT ES Kft. 3D nyomtatott alkatrészek segítségével támogatja a vírus elleni küzdelmet

A VIDEOTON tagvállalata, a székesfehérvári VT ES Kft. 2016-ban kezdte meg együttműködését egy SLA 3D nyomtatók fejlesztésére és gyártására szakosodott vállalattal. A maszk átalakításához elengedhetetlen 3D nyomtatott elemek – szájsebészetben is használt – biokompatibilis gyanta felhasználásával készülnek. 
2020.05.11. 17:02 |

Az együttműködésnek köszönhetően több mint 2 éven keresztül gyártott partnerének nyomtatókat, míg napjainkban a termék szerviz tevékenységéhez kapcsolódó feladatokat látja el. A 3D nyomtatás segítségével történő orvosi felhasználású eszközök előállítása nem új keletű ötlet, így a COVID-19 járvány hazai megjelenésekor adta magát, hogy a VT ES KFt. is megkeresse azt az alkalmazási területet, ahol a vírus elleni küzdelem szolgálatába állíthatja ezt az egyre szélesebb körben elterjedő alkatrészgyártási megoldást.

Komoly mérnöki elemzői munkát követően jelenleg két féle műszaki megoldáshoz készülnek a nyomtatott alkatrészek. Az egyik egy ismert sportszer áruház által forgalmazott búvármaszkok orvosi védőmaszkká történő alakítását segíti elő. A maszk átalakításához elengedhetetlen 3D nyomtatott elemek – szájsebészetben is használt – biokompatibilis gyanta felhasználásával készülnek. A búvármaszk orvosi célra történő használatához 2 darab 3D nyomtatott alkatrészre van szükség, amelyek egyike a szájnál lévő szelepet iktatja ki, míg a másik, az úgynevezett adapter, amelyet a maszk tetejére lehet illeszteni, és az ebbe csatlakoztatható 2 darab HME szűrő segítségével akadályozza meg a vírusok 99,9+%-ának az emberi szervezetbe történő bejutását.

Az így átalakított maszkból- 1-1 kísérleti darab gyártása és tesztelése után- 10 db különböző méretűt már meg is kapott a Fejér Megyei Szent György Kórház intenzív osztálya. A terv 40 darab kisméretű és 60 darab nagyméretű maszk elkészítése.

A másik műszaki megoldással egyszerűbb légző maszkot lehet venturi maszkká alakítani, amely lehetővé teszi a megfelelő arányú oxigén-levegő keverék biztosítását, légzőkészülék nélkül. Ehhez -egy online elérhető alap dizájn felhasználásának segítségével - mindösszesen csak egy szelepet kell nyomtatni, ugyanabból a gyantából, amelyet az előzőekben bemutatott megoldásnál is használnak. Az ezzel a megoldással készített maszkokból 10 darabot kapott a FMK intenzív osztálya.

Ezen felül a Dél Pesti Centrum Kórház is kifejezte érdeklődését a VIDEOTON HOLDING ZRt. vezetőségénél a termékek iránt. Eddig 10 darab - az egyszerűbb maszkokhoz szükséges venturi szelep mintát szállított számukra a VT ES Kft. A VIDEOTON természetesen mindkét alkalmazást ingyen biztosítja az egészségügyi intézmények számára.

Gazdaság

 1. Az Év Honlapja lett a Sóstó Látogatóközpont weboldala

  A www.sostoszekesfehervar.hu oldallal pályázott a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett ’Az Év Honlapja 2020’ címre a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., és a legrangosabb hazai online marketingkommunikációs pályázat ítészeinek döntése alapján Turizmus kategóriában el is nyerte ezt a címet.

  2021.01.21.
 2. Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém

  Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.

  2021.01.21.
 3. Fehérvári turizmus 2020-ban - itt vannak az első adatok a koronavírus hatásairól

  Mintegy 73.793 vendégéjszakát regisztráltak Székesfehérvár kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban. Mint a legtöbb magyar városban, úgy Fehérváron is erősen érződik a turizmusban a koronavírus hatása, a forgalom az előző évhez képest 47%-os volt.

  2021.01.19.
 4. Ifjúsági Tudományos Verseny - száz többletpont jár a dobogósoknak

  Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordulóra 140 projektötlet érkezett. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban részesülnek, a dobogós helyezettek pedig 100 plusz pontot is kapnak a felsőoktatási felvételin.

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár