A mártírokra emlékeztek a fehérvári zsidóság deportálásának 74. évfordulóján

A székesfehérvári zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában emlékeztek meg vasárnap a 74 esztendővel ezelőtt Fehérvárról és Fejér megyéből deportált mintegy 3 ezer mártírról. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség megemlékezésén az istentiszteletet Darvas István, főrabbi és Zucker Immánuel, főkántor vezette.
2018.06.17. 14:45 |

1944 júniusában csillaggal megjelölt házakban összegyűjtötték a fehérvári zsidóságot, majd a Szabó-téglagyári gyűjtőhelyre vitték őket. Az elhurcoltak alig tíz százaléka tért vissza, a többi hittestvérünk vagy az út során, vagy a haláltáborokban hunytak el. A magyarországi 600 ezer és a fehérvári 3 ezer áldozat traumáját máig nem sikerült kihevernünk.” - hangsúlyozta Neubarth István, Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

Az áldozatok többsége nő és gyerek volt, hiszen a férfiakat - a nagyon idősek kivételével - ebben az időszakban már korábban behívták munkaszolgálatra.” - mint mondta Neubarth István, aki hozzátette: „a deportálás megtörténte óta minden esztendőben, a június 14-hez legközelebb eső vasárnapon tartjuk ezt a megemlékezést. Szeretnénk, ha gyermekeink, unokáink és valamennyi leszármazottunk megismerhetné, hogy mi történt a felmenőikkel, miért csak emlékműveknél róhatjuk le kegyeletünket irántuk, illetőleg próbálják meg ebből levonni a tanulságokat; legfőképpen azt, hogy embereket vallásuk, származásuk miatt - egy őrült eszme nyomán - ne lehessen megkülönböztetni.

Annak reményében emlékezünk, hogy ez a megemlékezés hozzásegítsen bennünket ahhoz, hogy a világban vége legyen az oktalan vérontásoknak. Az üzenet, amit szeretnénk megfogalmazni, annak a reménye, hogy az emberiség tanul a holokauszt tökéletes kudarcából és előbb vagy utóbb megpróbál egy olyan újfajta utat keresni, amelyen nincsenek tömeges mészárlások, nincs erőszakhoz vezető megkülönböztetés és ahol eltérő vélemények vagy hitek mentén is tudnak az emberek úgy együtt élni, hogy nem kívánják a másik halálát.” - emelte ki Darvas István, főrabbi, aki elmondta még, hogy a megemlékezéssel egyrészt vallási kötelességeiknek tesznek eleget, másrészt hálával és tisztelettel gondolnak a túlélőkre, akik - a kiállt megpróbáltatások ellenére is - tovább vitték a zsidó életet.

Minden esztendőben, a június 14-hez legközelebb eső vasárnapon eljövünk ide és megemlékezünk a holokauszt 3 ezer fehérvári áldozatáról. Sajnos, a borzalmak túlélői már nem lehetnek közöttünk, így nekünk, első generációs leszármazottaknak kell átvállalnunk a feladatot, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk.” - mondta emlékező beszédében Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, aki a jelenlévő fiatalok felé fordulva kérte; tegyenek meg mindent azért, hogy környezetükben, közösségeikben mondják el, meséljék el a fehérvári zsidók tragikus történetét.

Nemcsak emlékezni jöttünk, hanem eleget tenni a „Beszéld el fiaidnak!” - szentírási parancsának. Emlékezni és fejet hajtani az ártatlan áldozatok előtt. Nincs olyan, hogy valamit túl régen volt, kiváltképp igaz ez akkor, ha a zsidóság történetére, különösen a mieinkre, a fehérvári zsidókra gondolunk. Az emlékek és az emlékezés mindennél fontosabb, hiszen mára már nem maradt más az elhurcoltakból, a meggyilkoltakból, a nagyra becsült fehérvári és városkörnyéki zsidó polgárokból.

Június 14-e Fehérváron a Mártírok Emléknapja. A kiűzetés és gettókba telepítés után, 74 évvel ezelőtt ezen a napon került sor csaknem 3.000 magyar zsidó ember végső elszállítására, jelentős részük székesfehérvári volt. Az 1941-ben a több mint 2000 tagot számláló fehérvári hitközségből mindösszesen 289-ban maradtak életben az 1946-os összeírás szerint. A holokauszt következtében a zsidó túlélők száma Székesfehérvár lakosságának töredékét, mindössze 0,6 százalékát tette ki. Az emlékezést és a tiszteletet tettekre váltva 1949-ben emelték a mai eseményünknek helyet adó csarnokot itt, a zsidó temető mellett. És itt áll a megújult téren az az emlékmű is, amely a Holokauszt áldozatainak tiszteletére a város Önkormányzatának kezdeményezésére készült a 2014-es Holokauszt Emlékévben. Le kell vonnunk a múlt tanulságait azért, hogy emberéletek értelmetlen kioltása ne történhessen meg soha többé.” - hangsúlyozta emlékező beszédében Dr. Horváth Miklósné, önkormányzati képviselő.

Az emlékezők előbb a  Mártír Emlékcsarnokban elhelyezett emlékműnél, majd a zsidó temetőben lévő munkaszolgálatos és I. világháborús emlékműnél mondták el a kaddist, a zsidóság ősi imáját és helyezték el az emlékezés köveit. A megemlékezésen részt vett Mészáros László, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke és a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöksége és tagjai. Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat című versét Mátics Anna, a IX. Fehérvári Versünnep döntőse mondta el, Bartók Béla „Keserves” és „Bánat” című, hegedűre írt műveit Szremkó Emese, Bánfi Renáta és Bergerné Szőnyi Anna adták elő.

Közélet

 1. Korszerű hulladékválogató, új kukásautók és új hulladékudvar is lesz jövőre

  A csalai hulladékkezelő telepre látogatott Fehérvár polgármestere, hogy köszönetet mondjon a fehérvári hulladékgazdálkodásban dolgozóknak. „E közszolgáltatás nélkül egy nagyváros nem tud működni. Az év mindennapján szállítják, rendszerezik, válogatják a hulladékot." A látogatáskor a jövő évben megvalósuló hulladékgazdálkodási fejlesztésekről is tájékoztatást adott a város polgármestere.

  2018.12.12.
 2. Közösségi élmény és ajándék a rászoruló családok gyermekeinek

  Hatvan gyerek vehetett át ajándékot kedden este a VÁLASZ - Független Civilek Fehérvárért Egyesület karácsonyi adományozó estjén. A rendezvény résztvevői a KÖFÉM Művelődési Házban először egy filmet láthattak, majd élelmiszer-, játék- és ruhacsomagot vehettek át.

  2018.12.11.
 3. Fehérvári Huszárok napja - a limanovai csata évfordulóján emlékeztek a hős huszárokra

  December 11-én, a Fehérvári Huszárok Napján a limanovai csata 104. évfordulójára emlékezett a Fehérvári Huszárok Egyesülete a Városház téren. Idén már 22. alkalommal gyűltek össze a huszárok a Városház téri 10-es huszárok lovasszobránál, ami jövőre lesz nyolcvan éve, hogy hirdeti a fehérvári huszárok hősiességét.

  2018.12.11.
 4. Advent harmadik szombatján is tárt kapukkal várja látogatóit a ciszterci templom

  A harmadik adventi szombaton, december 15-én is, délután 15 órától az esti szentmise kezdetéig, 18 óráig, majd a szentmisét követően este 20 óráig - adventi nyitott templommal várják a látogatókat a Ciszterci templomba, ahol kreatív kézműves foglalkozásokkal készülnek, a betérők megismerkedhetnek a hit, remény, szeretet jelképeivel, lehetőség lesz csendes imádságra, gyertyagyújtásra, illetőleg a gyerekek a templom rejtett kincseinek felkutatásában is részt vehetnek.

  2018.12.11.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek