A mártírokra emlékeztek a fehérvári zsidóság deportálásának 74. évfordulóján

A székesfehérvári zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában emlékeztek meg vasárnap a 74 esztendővel ezelőtt Fehérvárról és Fejér megyéből deportált mintegy 3 ezer mártírról. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség megemlékezésén az istentiszteletet Darvas István, főrabbi és Zucker Immánuel, főkántor vezette.
2018.06.17. 14:45 |

1944 júniusában csillaggal megjelölt házakban összegyűjtötték a fehérvári zsidóságot, majd a Szabó-téglagyári gyűjtőhelyre vitték őket. Az elhurcoltak alig tíz százaléka tért vissza, a többi hittestvérünk vagy az út során, vagy a haláltáborokban hunytak el. A magyarországi 600 ezer és a fehérvári 3 ezer áldozat traumáját máig nem sikerült kihevernünk.” - hangsúlyozta Neubarth István, Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

Az áldozatok többsége nő és gyerek volt, hiszen a férfiakat - a nagyon idősek kivételével - ebben az időszakban már korábban behívták munkaszolgálatra.” - mint mondta Neubarth István, aki hozzátette: „a deportálás megtörténte óta minden esztendőben, a június 14-hez legközelebb eső vasárnapon tartjuk ezt a megemlékezést. Szeretnénk, ha gyermekeink, unokáink és valamennyi leszármazottunk megismerhetné, hogy mi történt a felmenőikkel, miért csak emlékműveknél róhatjuk le kegyeletünket irántuk, illetőleg próbálják meg ebből levonni a tanulságokat; legfőképpen azt, hogy embereket vallásuk, származásuk miatt - egy őrült eszme nyomán - ne lehessen megkülönböztetni.

Annak reményében emlékezünk, hogy ez a megemlékezés hozzásegítsen bennünket ahhoz, hogy a világban vége legyen az oktalan vérontásoknak. Az üzenet, amit szeretnénk megfogalmazni, annak a reménye, hogy az emberiség tanul a holokauszt tökéletes kudarcából és előbb vagy utóbb megpróbál egy olyan újfajta utat keresni, amelyen nincsenek tömeges mészárlások, nincs erőszakhoz vezető megkülönböztetés és ahol eltérő vélemények vagy hitek mentén is tudnak az emberek úgy együtt élni, hogy nem kívánják a másik halálát.” - emelte ki Darvas István, főrabbi, aki elmondta még, hogy a megemlékezéssel egyrészt vallási kötelességeiknek tesznek eleget, másrészt hálával és tisztelettel gondolnak a túlélőkre, akik - a kiállt megpróbáltatások ellenére is - tovább vitték a zsidó életet.

Minden esztendőben, a június 14-hez legközelebb eső vasárnapon eljövünk ide és megemlékezünk a holokauszt 3 ezer fehérvári áldozatáról. Sajnos, a borzalmak túlélői már nem lehetnek közöttünk, így nekünk, első generációs leszármazottaknak kell átvállalnunk a feladatot, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk.” - mondta emlékező beszédében Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, aki a jelenlévő fiatalok felé fordulva kérte; tegyenek meg mindent azért, hogy környezetükben, közösségeikben mondják el, meséljék el a fehérvári zsidók tragikus történetét.

Nemcsak emlékezni jöttünk, hanem eleget tenni a „Beszéld el fiaidnak!” - szentírási parancsának. Emlékezni és fejet hajtani az ártatlan áldozatok előtt. Nincs olyan, hogy valamit túl régen volt, kiváltképp igaz ez akkor, ha a zsidóság történetére, különösen a mieinkre, a fehérvári zsidókra gondolunk. Az emlékek és az emlékezés mindennél fontosabb, hiszen mára már nem maradt más az elhurcoltakból, a meggyilkoltakból, a nagyra becsült fehérvári és városkörnyéki zsidó polgárokból.

Június 14-e Fehérváron a Mártírok Emléknapja. A kiűzetés és gettókba telepítés után, 74 évvel ezelőtt ezen a napon került sor csaknem 3.000 magyar zsidó ember végső elszállítására, jelentős részük székesfehérvári volt. Az 1941-ben a több mint 2000 tagot számláló fehérvári hitközségből mindösszesen 289-ban maradtak életben az 1946-os összeírás szerint. A holokauszt következtében a zsidó túlélők száma Székesfehérvár lakosságának töredékét, mindössze 0,6 százalékát tette ki. Az emlékezést és a tiszteletet tettekre váltva 1949-ben emelték a mai eseményünknek helyet adó csarnokot itt, a zsidó temető mellett. És itt áll a megújult téren az az emlékmű is, amely a Holokauszt áldozatainak tiszteletére a város Önkormányzatának kezdeményezésére készült a 2014-es Holokauszt Emlékévben. Le kell vonnunk a múlt tanulságait azért, hogy emberéletek értelmetlen kioltása ne történhessen meg soha többé.” - hangsúlyozta emlékező beszédében Dr. Horváth Miklósné, önkormányzati képviselő.

Az emlékezők előbb a  Mártír Emlékcsarnokban elhelyezett emlékműnél, majd a zsidó temetőben lévő munkaszolgálatos és I. világháborús emlékműnél mondták el a kaddist, a zsidóság ősi imáját és helyezték el az emlékezés köveit. A megemlékezésen részt vett Mészáros László, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke és a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöksége és tagjai. Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat című versét Mátics Anna, a IX. Fehérvári Versünnep döntőse mondta el, Bartók Béla „Keserves” és „Bánat” című, hegedűre írt műveit Szremkó Emese, Bánfi Renáta és Bergerné Szőnyi Anna adták elő.

Közélet

 1. Idén is KÉPESEK rá - négy fehérvári óvodaudvar újul meg nyáron

  2019-ben négy fehérvári óvodaudvart újítanak fel a KÉPES Program keretében. A Rákóczi Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Palotavárosi Óvoda és a Szárazréti Óvoda udvaráról elbontják a javíthatatlan és balesetveszélyes játszóeszközöket és újak kerülnek a helyükre.A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári hónapokban, az óvodák működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

  2019.05.22.
 2. Hősök-napi ünnepi püspöki szentmise lesz vasárnap a Don-kanyar Emlékkápolnánál

  Május 26-án, vasárnap, a Hősök napján 15 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrál szentmisét a Don-kanyar Emlékkápolnánál (Pákozd, Mészeg-hegy) az első és a második világháborúban elesett katonákért.

  2019.05.22.
 3. Gálaesttel köszöntötték Fehérvár katonáit a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

  „Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat hétfőn este a Vörösmarty Színházban, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából. Az eseményen átadták a Gyuricza Emlékgyűrűt és Sipos Gyula-díjat is. A gálán a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes „A magyar huszár” műsorát láthatták a résztvevők.

  2019.05.20.
 4. Térzenével és alaki bemutatókkal ünnepeltek fehérvár katonái

  A Helyőrségi Zenekar térzenéjével, alaki- és katonai testnevelési bemutatóval ünnepelte Székesfehérvár hétfőn a Magyar Honvédelem napját. Kihirdették a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezete, valamint a Honvéd Szondi György Sportegyesület által hetedik alkalommal meghirdetett verseny eredményét is.

  2019.05.20.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek