Ígéretes és nagyon nehéz szezon előtt áll a Fehérvári Enthroners

A Fehérvár Enthroners amerikai futball csapatra jelentős és nehéz év vár. Bajnokként helyt kell állnia itthon, de június 3-tól kezdődik a nagy menetelés a csapat számára. Első magyar együttesként akkor kezdik meg sorozatukat Európa élvonalában, az Europen League of Football elitligában, ami szeptember 3-ig tart majd.
2023.03.19. 18:44 |
Ígéretes és nagyon nehéz szezon előtt áll a Fehérvári Enthroners

Június 3-án a Berlin Thunder (otthon), 10-én a Frankfurt Galaxy (o), 17-én a Leipzig Kings (idegenben), 24-én a Wroclav Panthers (i), július 2-én a Vienna Vikings (o), 6-án a Berlin Thunder (i), 23-án a Prague Lions (o), 30-án a Frankfurt Galaxy (i), augusztus 12-én a Leipzig Kings (o), 19-én a Prague Lions (i), 26-án a Vienna Vikings (i), szeptember 3-án a Wroclay Panthers (o) ellen lépnek pályára.

A magyar játékosok már elkezdték a munkát, de a külföldiek, a frissen igazolt „import” játékosok az ELF speciális szabályai miatt csak áprilisban csatlakozhatnak a csapathoz.

Pál Tibor Kornéllal, az egyesület elnökével beszélgettünk az előttük álló kimagasló bajnoki évről.

Berobbantak Európa élvonalába, idén már az Európa Liga (ELF) résztvevői lesznek. Júniusban, júliusban sok mérkőzés vár a csapatra a kontinens legjobbjai ellen. Nagy kihívás lesz ez?

Igen, ez hatalmas kihívás, és nagyon hirtelen jött ez a lehetőség. A háttérmunkában már érezzük ezt. De nyáron a pályán is kiderül, mit jelent Európa legjobb csapatai ellen játszani. 

Februárban elkezdték a felkészülést. Milyen szakaszai lesznek ennek, mennyi felkészülési meccset játszik a csapat és kik ellen?

Jelenleg még az erőnléti edzések tartanak, áprilisban az összes edző megérkezésével áttérünk a technikai, taktikai részekre is. Lesz egy pár napos mini edzőtábor, amikor már a légiós játékosok is csatlakozhatnak az edzésekhez. Jelenleg nincs lepontosítva egy edzőmérkőzés sem. A bécsi vikingek lennének helyileg a legközelebb, de velük megmérkőzünk a bajnokságban is, ezért nyilván nem tudunk ellenük felkészülési mérkőzést játszani. A szintén osztrák Tirol Raiders is megkeresett minket, de oda el kellene utazni, ott aludni, amit jelenleg nem tudunk vállalni.  

A nagy feladathoz kellően erős csapat kell. Kikkel erősítették meg a csapatot?

Feltöltődött az edzői kar, Jaime Hill, mint vezető edző és a védelem feje maradt a csapatnál, de nagyon jó háttérrel rendelkező edzőket hoztunk még a szakmai munka javítására. Szinte mind rendelkeznek amerikai egyetemi foci múlttal, de van, aki NFL (amerikai profi liga) háttérrel is büszkélkedhet. A második lépés pedig a játékoskeret feltöltése volt. Mind játéktudásban mind mélységben erősíteni kellett a gárdát. Érkezik négy nagyon jó amerikai játékos, és 6 európai is. Igyekeztünk a legégetőbb posztokra olyanokat hozni, akik már játszottak az ELF-ben és szerencsére jó páran meghatározók is voltak előző csapataikban. Ezen kívül nagyon jó hazai játékosok is csatlakoztak a kerethez szinte minden poszton, ezzel még erősebbé váltunk, mert a magyar játékosokra is komoly terhelés, fontos szerep vár.

Véget ért az átigazolási időszak, kész a csapat?

A kezdésre készen állunk, szinte maximálisan sikerült kihasználni a lehetőségeinket, jó keret állt össze. Több poszton is komoly képességű játékosok harcolnak a kezdő helyekért. De ha baj van, lehetőség lesz igazolásra is, reméljük a sérülések elkerülnek minket és nem lesz rá szükség.

Az ELF meccsekig lesznek bajnoki mérkőzéseik?

Az ELF keret nem lép pályára, akik oda neveztünk, azok nem szerepelhetnek más bajnokságban a szabályok szerint. A csapatnak azonban lesznek az osztrák bajnokság DIV1 osztályában mérkőzései, itt igyekszünk felépíteni olyan játékosokat, akik reményeink szerint az ELF-ben is pályára léphetnek, ha eljön az idejük. Ezek a mérkőzések áprilisban kezdődnek az első hazai találkozó április 22-én lesz. 

Milyen célokat tűztek ki a 2023-as évre?

A legfontosabb célunk, hogy nagyon sokan lássák a találkozóinkat, és sikerüljön olyan teljesítménnyel kirukkolnunk, ami meggyőz mindenkit, hogy érdemes Székesfehérvárra amerikai foci mérkőzésre járni. Igyekszünk a pályán és a pálya melletti körítésekkel is meggyőzni az embereket, hogy azokon a napokon, amikor az ELF ellátogat városunkba, a First Fieldre, akkor azok a sportág igazi ünnepnapjai lesznek! Ez az idei év legfontosabb célja, és reméljük, hogy ezzel párhuzamosan a pályán is olyan teljesítményt tudunk nyújtani, amit kevesen várnak el tőlünk ebben az új közegben. Nem gondoljuk, hogy az első évünk diadalmenet lehet, de szeretnénk mindenkit megszorongatni, és minél több skalpot begyűjteni. Ennél konkrétabb elvárás nincsen jelenleg, de a következő 5 évben lépésről lépésre igyekszünk majd előre lépni.