A Fehérvárcsurgói víztározó mentette meg Székesfehérvárt az árvíztől

 Székesfehérváron a Gaja vízhozama elérte az eddig mért legnagyobb értéket, 29 m3/s-ot, melynek hatására a parttal egyező vízszint alakult ki. A vízügy Székesfehérvár védelme érdekében a Fehérvárcsurgói víztározóban soha nem látott magas vízszintet tartott. A tározó vízszintjét terveink szerint maximum a 700 cm-es értékig tudják emelni. Az eddigi legmagasabb vízszint 500cm volt. A tározóba érkező vízhozam tegnap estére 13 m3/s-ra csökkent.
2010.05.20. 08:46 |
 A Székesfehérváron áthaladó Gaja-patakon a város felett épült meg a Fehérvárcsurgói tározó az 1970-es években. A többcélú tározó (árvízcsúcs-csökkentő, ipari és ivóvízkivételi, vízminőségjavító Nádor higítóvíz, mezőgazdasági) csak részben épült ki, a völgyzárógát és a zsilipek teljesen, azonban a tározó szigetelése csak a 300 cm-es vízszintig (karsztos kőzet).
 
 A hétvégi rendkívüli csapadéktevékenység hatására a tározóba beérkező Gaja-patak vízhozama 39 m3/s-os érték fölé is emelkedett, így a vízszint rohamosan nőtt. A tározón eddig mért legnagyobb 500 cm-es vízállást gyorsan megdőlt. A móri halastavi gátszakadások hatására a tározó alatti szakaszon egy erőteljes árhullám indult el, melynek hatására Székesfehérváron a vízhozam elérte az eddig mért legnagyobb értéket, 29 m3/s-ot, melynek hatására a parttal egyező vízszint alakult ki, így a tározó apasztó eresztését nem lehetett megkezdeni.
 
 Így alakulhatott ki 2010. május 19-én reggelre a 640 cm-es vízállás (11 millió m3) a tározóban. A vízszintemelkedés mellett a helyzetet tovább rontotta a 80-100 km/h sebességű szél, aminek következtében a tározó parti részén folyamatos erózió alakult ki. A vízszint ilyen magassági tartományban már egyéb létesítményeket is veszélyeztetett. Erre példa a tározó Ny-i oldalán húzódó szilárd burkolatú út, amely mára hosszú szakaszon aláüregelődött, beomlott. A vízszint csökkenése után mind a partot, mind az idegen tulajdonban lévő utat helyre kell majd állítani.
 
 A vízügy Székesfehérvár védelme érdekében kényszerült a magas vízszint tartására a tározóban. A tározó vízszintjét terveink szerint maximum a 700 cm-es értékig tudják emelni. A tározóba érkező vízhozam tegnap estére 13 m3/s-ra csökkent, így az emelkedés intenzitása remélhetőleg lassulni fog. Mivel a tározó önálló vízkárelhárítási egységet képez, így az Igazgatóság vezetője III. fokú készültséget rendelt el a tározóra, így folyamatos éjjel-nappali figyelő-jelentő szolgálatot tartunk a Veszprém megyéből átvezényelt segédőrök segítségével.
 
 

Közélet

 1. Számos vizsgálattal várta látogatóit az V. Egészségnap a Köfém Művelődési Házban

  Ötödik alkalommal rendeztek városrészi szűrőnapot a KÖFÉM Művelődési Házban szombaton. Az Egészségnapon számos alapvizsgálatot végeztethettek el a résztvevők gyorsan és ingyenesen.

  2019.10.19.
 2. Székesfehérváron tartja vezetőképző összejövetelét a Nemzeti Ifjúsági Tanács

  Pénteken kezdődött és vasárnapig tart a Nemzeti Ifjúsági Tanács őszi vezetőképző összejövetele, melyet immár második alkalommal tartanak Székesfehérváron. A programsorozat elsődleges célja az ifjúsági vezetők új generációinak képzése, felkészítése a rájuk váró feladatokra.

  2019.10.18.
 3. Személyes, bátor és igaz - az október 23-i műsort próbálják a széchenyis diákok

  Jól haladnak az október 23-i ünnepre készülő Kőnél keményebbek című utcaszínházi produkció próbái, amelyben a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola mintegy 60 diákja szerepel. A Matuz János által írt és rendezett műsor a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál, melyet jövő héten szerdán délután láthatunk a Városház téren.

  2019.10.18.
 4. Kegyeleti napok - temetői intézkedések Székesfehérváron

  Az önkormányzati temetőkben nyugvó szeretteikről megemlékezőket ebben az esztendőben is számos ingyenes szolgáltatással segíti a Székesfehérvár Városgondnoksága. A sírhelyek rendbe tételéhez kőzúzalékot biztosítanak október 24-én mind a kilenc önkormányzati temetőben. A sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu címen is ellenőrizhető.

  2019.10.18.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek