A Fehérvárcsurgói víztározó mentette meg Székesfehérvárt az árvíztől

 Székesfehérváron a Gaja vízhozama elérte az eddig mért legnagyobb értéket, 29 m3/s-ot, melynek hatására a parttal egyező vízszint alakult ki. A vízügy Székesfehérvár védelme érdekében a Fehérvárcsurgói víztározóban soha nem látott magas vízszintet tartott. A tározó vízszintjét terveink szerint maximum a 700 cm-es értékig tudják emelni. Az eddigi legmagasabb vízszint 500cm volt. A tározóba érkező vízhozam tegnap estére 13 m3/s-ra csökkent.
2010.05.20. 08:46 |
 A Székesfehérváron áthaladó Gaja-patakon a város felett épült meg a Fehérvárcsurgói tározó az 1970-es években. A többcélú tározó (árvízcsúcs-csökkentő, ipari és ivóvízkivételi, vízminőségjavító Nádor higítóvíz, mezőgazdasági) csak részben épült ki, a völgyzárógát és a zsilipek teljesen, azonban a tározó szigetelése csak a 300 cm-es vízszintig (karsztos kőzet).
 
 A hétvégi rendkívüli csapadéktevékenység hatására a tározóba beérkező Gaja-patak vízhozama 39 m3/s-os érték fölé is emelkedett, így a vízszint rohamosan nőtt. A tározón eddig mért legnagyobb 500 cm-es vízállást gyorsan megdőlt. A móri halastavi gátszakadások hatására a tározó alatti szakaszon egy erőteljes árhullám indult el, melynek hatására Székesfehérváron a vízhozam elérte az eddig mért legnagyobb értéket, 29 m3/s-ot, melynek hatására a parttal egyező vízszint alakult ki, így a tározó apasztó eresztését nem lehetett megkezdeni.
 
 Így alakulhatott ki 2010. május 19-én reggelre a 640 cm-es vízállás (11 millió m3) a tározóban. A vízszintemelkedés mellett a helyzetet tovább rontotta a 80-100 km/h sebességű szél, aminek következtében a tározó parti részén folyamatos erózió alakult ki. A vízszint ilyen magassági tartományban már egyéb létesítményeket is veszélyeztetett. Erre példa a tározó Ny-i oldalán húzódó szilárd burkolatú út, amely mára hosszú szakaszon aláüregelődött, beomlott. A vízszint csökkenése után mind a partot, mind az idegen tulajdonban lévő utat helyre kell majd állítani.
 
 A vízügy Székesfehérvár védelme érdekében kényszerült a magas vízszint tartására a tározóban. A tározó vízszintjét terveink szerint maximum a 700 cm-es értékig tudják emelni. A tározóba érkező vízhozam tegnap estére 13 m3/s-ra csökkent, így az emelkedés intenzitása remélhetőleg lassulni fog. Mivel a tározó önálló vízkárelhárítási egységet képez, így az Igazgatóság vezetője III. fokú készültséget rendelt el a tározóra, így folyamatos éjjel-nappali figyelő-jelentő szolgálatot tartunk a Veszprém megyéből átvezényelt segédőrök segítségével.
 
 

Közélet

 1. Évértékelés a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ tanácskozásán

  Hagyományos, éves, gyermekvédelmi szakmai tanácskozásukra gyűltek össze a fehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai egységeinek szakemberei kedden délután a Hiemer-házban. Az eseményen részt vettek az alapellátásban és a szociális alapszolgáltatásban résztvevő intézmények képviselői, a jelzőrendszer tagjai, valamint a Kormányhivatal gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberei is.

  2019.02.19.
 2. Hatpöttyös és Ezredéves együttműködés - megújult a tálalókonyha is

  Megújult a tálalókonyha az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI Ezredéves tagiskolájában. Az idei tanévtől a Hatpöttyös Nonprofit Közhasznú Kft. vette át a diákok étkeztetését és jelentős felújítások történtek a konyhában. A vállalkozásnál munkahelyi gyakorlatot is töltenek az iskola 11., illetve 12. évfolyamos tanulói.

  2019.02.19.
 3. Február 28-ig lehet jelentkezni az Alba Regia Ösztöndíjpályázatra

  Ismét meghirdette a fehérvári diákok tanulmányi előmenetelét segítő ösztöndíj pályázatait Székesfehérvár Önkormányzata. Az Alba Regia Középiskolai Ösztöndíj Pályázatra, az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázatra és az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanács Ösztöndíj Pályázatra február 28-ig várják a jelentkezéseket.

  2019.02.19.
 4. Ápolók ünnepe a Szent György Kórházban - Siák Gabriella az Év ápolója

  Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első országos főápolónőjének szobránál tisztelegtek hétfőn, Székesfehérváron, a Magyar Ápolók Napján. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi auditóriumában átadták az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat, amelyeket Siák Gabriella, diplomás ápoló és Takáts Anikó, vezető asszisztens kaptak. „Tiszteletbeli ápoló” lett Dr. Kozma Péter Tamás, ortopédus főorvos.

  2019.02.18.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek