A Fehérvárcsurgói víztározó mentette meg Székesfehérvárt az árvíztől

 Székesfehérváron a Gaja vízhozama elérte az eddig mért legnagyobb értéket, 29 m3/s-ot, melynek hatására a parttal egyező vízszint alakult ki. A vízügy Székesfehérvár védelme érdekében a Fehérvárcsurgói víztározóban soha nem látott magas vízszintet tartott. A tározó vízszintjét terveink szerint maximum a 700 cm-es értékig tudják emelni. Az eddigi legmagasabb vízszint 500cm volt. A tározóba érkező vízhozam tegnap estére 13 m3/s-ra csökkent.
2010.05.20. 08:46 |
 A Székesfehérváron áthaladó Gaja-patakon a város felett épült meg a Fehérvárcsurgói tározó az 1970-es években. A többcélú tározó (árvízcsúcs-csökkentő, ipari és ivóvízkivételi, vízminőségjavító Nádor higítóvíz, mezőgazdasági) csak részben épült ki, a völgyzárógát és a zsilipek teljesen, azonban a tározó szigetelése csak a 300 cm-es vízszintig (karsztos kőzet).
 
 A hétvégi rendkívüli csapadéktevékenység hatására a tározóba beérkező Gaja-patak vízhozama 39 m3/s-os érték fölé is emelkedett, így a vízszint rohamosan nőtt. A tározón eddig mért legnagyobb 500 cm-es vízállást gyorsan megdőlt. A móri halastavi gátszakadások hatására a tározó alatti szakaszon egy erőteljes árhullám indult el, melynek hatására Székesfehérváron a vízhozam elérte az eddig mért legnagyobb értéket, 29 m3/s-ot, melynek hatására a parttal egyező vízszint alakult ki, így a tározó apasztó eresztését nem lehetett megkezdeni.
 
 Így alakulhatott ki 2010. május 19-én reggelre a 640 cm-es vízállás (11 millió m3) a tározóban. A vízszintemelkedés mellett a helyzetet tovább rontotta a 80-100 km/h sebességű szél, aminek következtében a tározó parti részén folyamatos erózió alakult ki. A vízszint ilyen magassági tartományban már egyéb létesítményeket is veszélyeztetett. Erre példa a tározó Ny-i oldalán húzódó szilárd burkolatú út, amely mára hosszú szakaszon aláüregelődött, beomlott. A vízszint csökkenése után mind a partot, mind az idegen tulajdonban lévő utat helyre kell majd állítani.
 
 A vízügy Székesfehérvár védelme érdekében kényszerült a magas vízszint tartására a tározóban. A tározó vízszintjét terveink szerint maximum a 700 cm-es értékig tudják emelni. A tározóba érkező vízhozam tegnap estére 13 m3/s-ra csökkent, így az emelkedés intenzitása remélhetőleg lassulni fog. Mivel a tározó önálló vízkárelhárítási egységet képez, így az Igazgatóság vezetője III. fokú készültséget rendelt el a tározóra, így folyamatos éjjel-nappali figyelő-jelentő szolgálatot tartunk a Veszprém megyéből átvezényelt segédőrök segítségével.
 
 

Közélet

 1. Húsvétvasárnap - ünnepi püspöki szentmise Urunk feltámadásának napján

  Húsvétvasárnap ünnepének délelőttjén Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban. „Krisztus húsvéti feltámadása arra hív meg bennünket, hogy újjászülessünk, krisztusi emberként szülessünk újjá, új erkölcsi tartással, új gondolkodásmóddal.” - emelte ki ünnepi homíliájában a főpásztor.

  2019.04.21.
 2. Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, mise és feltámadási körmenet a belvárosban

  Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. Az ünnepi éjszakán egy fiatal felnőtt vette fel a keresztség és a bérmálás szentségét. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt! Halleluja!"

  2019.04.20.
 3. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 4. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek