A Fehérvár Enthroners játékosai tartottak bemutató órát az István Király Általános Iskolában

Házhoz ment az amerikai futball - az István Király Általános Iskolában péntek délelőtt több testnevelés órán is a Fehérváron is igen népszerű sportággal találkozhattak a gyerekek. A HFL-ben szereplő Fehérvár Enthroners három játékosa tartott bemutatót, játékos formában ismerkedhettek az alapokkal a tanulók.
2018.11.30. 10:21 |

Az István Király Általános Iskolában egész délelőtt specieális testnevelés órák zajlottak. Az osztályoknak a Fehérvár Enthroners három játékosa, Papp Péter, Antonio Roane és Jebrai Regan tartott bemutatót, ami valójában interaktív ismerkedés volt a tojáslabdás focival.

"Elsődleges célunk a népszerűsítés, hogy az általános iskolások tudomást szerezzenek a sportgáról. Az a tapasztalatunk, hogy az idősebb korosztály, a gimnazisták már kivétel nélkül ismerik az amerikai futballt, a kicsiknél ellenben még gyerekcipőben jár a dolog. Láttak egy filmet vagy sorozatot  tévében, esetleg nem is tudják a különbséget a rögbi és az amerikai foci között. Az alapvető dolgokat tisztázzuk velük a foglalkozás elején, utána beszélünk a sportág hazai és fehérvári helyzetéről. Ezután pedig egy testnevelés óra keretében lehetőségük van megismerkedni a labdával, annak sajátosságaival" -mondta Papp Péter, aki amellett, hogy az Enthroners játékosa, az U14-es korosztályos csapat edzője is.

A rövid bemutatkozás során a gyerekek megtudták, hány csapat van Magyarországon, milyenek a körülmények és miért kiemelkedő az, ami a fehérvári klub infrastruktúráját jellemzi. A szöveges kezdetet aztán gyakorlatok követték, először bemelegítés sok futással, majd előkerült a fűzős tojáslabda is. A pontos átadásokat, elkapásokat gyakorolhatták a gyerekek, akiknek az amerikai légiósok dobálták a labdát. Lelkesedésben nem volt hiány, éppen ezt a célt szolgálja a népszerűsítő sorozat, hiszen az amerikai futballt nem lehet elég korán kezdeni.

"Minél korábban érdemes elkezdeni. A mi sportágunkat persze nem lehet az utcáról beesve űzni, felszerelés, mozgáskoordináció, fizikai alapok kellenek ahhoz, hogy valaki játszhassa. Ezek nem adottak, ezért nagyon fontos kis korban megkezdeni a játékosok felkészítését. Ilyenkor még a játékos gyakorlatokon van a hangsúly, mindent labdával végzünk, hogy már kezdettől az legyen a középpontban. Megtanulják elkapni, futni vele, gurulni, vetődni érte. Megtanulnak játszani, és mire tizenöt, tizenhat éves korukban feleszerlést adunk a fitalokra, mér rendelkeznek az alapokkal, amikre építkezhetnek" - ismertette az utánpótlásképzés vázltatát Papp Péter.

A bemutatón elhangzott, hogy a Fehérvár Enthronersnél tapasztalható körülmények magyar viszonylatban kiemelkedőek, sőt, nem túlzó elvárás, hogy európai szinten is felzárkózzon a csapat az élmezőnyhöz. Az utánpótlásban ellenben problémát jelent, hogy nehéz jó edzőket találni, a szakmai stáb kialakítása a gyerekeknél, de a felnőtteknél is időigényesebb, mint a jó játékosok megszerzése.

Sport

 1. Sárkányhajó-verseny lesz általános,- és középiskolások számára a Csónakázó-tavon

  A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Vitál Club Sportegyesület június 5-én és június 12-én, szerdai napokon sárkányhajó-versenyt szervez általános,- és középiskolások számára a fehérvári Csónakázó-tavon. Jelentkezni lehet a vitalclub@vitalclub.hu e-mail címen, a Vitál Club Sportáruházban (Királysor 60.) vagy a Csónakázó-tavon Szipola Antalnál létszám, korcsoport és javasolt időpont megjelölésével.

  2019.05.22.
 2. Jól sikerült versenyek vannak Czipó Vivien mögött

  A darts sportág egyik legnagyobb magyarországi tehetsége, a tizennyolc éves iszkaszentgyörgyi Czipó Vivien több nemzetközi viadalon is bizonyította képességeit az elmúlt hetekben. Dániában, majd Lengyelországban is értékes világranglista pontokat és helyezéseket gyűjtött.

  2019.05.22.
 3. Május 24-én, pénteken lesz a Fehérvári Diáktanács sportnapja, 23-án a selejtezők

  A Székesfehérvári Diáktanács idén is megrendezi a városi diák sportnapot május 23-24-én, csütörtökön (selejtezők) és pénteken a Bregyó-közi Sportcentrumban. Általános és középiskolás csapatok jelentkezését várják kispályás foci (5+1 fős csapatok), streetball (3 fő), tollaslabda, asztalitenisz, frizbi és strandröplabda (6 fő) sportágakban. Jelentkezni lehet a diaktanacs@pmhiv.szekesfehervar.hu e-mail címen.

  2019.05.22.
 4. Előkelő helyezéseket szereztek a Rotpunkt nehézségi mászói a BigWall Magyar Kupán

  Szombaton Budapesten BigWall Magyar kupafordulóra került sor falmászás nehézségi kategóriában. A fehérvári Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai közül Forgács Eszter ifi és nyílt női kategóriában is negyedik lett, utóbbiban Zsilák Kinga bronzérmet szerzett. A gyerekek között Juhász Tamara ezüstérmes, míg a serdülőknél Pajor Vince bronzérmes lett.

  2019.05.21.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak