A Fehérvár Enthroners játékosai tartottak bemutató órát az István Király Általános Iskolában

Házhoz ment az amerikai futball - az István Király Általános Iskolában péntek délelőtt több testnevelés órán is a Fehérváron is igen népszerű sportággal találkozhattak a gyerekek. A HFL-ben szereplő Fehérvár Enthroners három játékosa tartott bemutatót, játékos formában ismerkedhettek az alapokkal a tanulók.
2018.11.30. 10:21 |

Az István Király Általános Iskolában egész délelőtt specieális testnevelés órák zajlottak. Az osztályoknak a Fehérvár Enthroners három játékosa, Papp Péter, Antonio Roane és Jebrai Regan tartott bemutatót, ami valójában interaktív ismerkedés volt a tojáslabdás focival.

"Elsődleges célunk a népszerűsítés, hogy az általános iskolások tudomást szerezzenek a sportgáról. Az a tapasztalatunk, hogy az idősebb korosztály, a gimnazisták már kivétel nélkül ismerik az amerikai futballt, a kicsiknél ellenben még gyerekcipőben jár a dolog. Láttak egy filmet vagy sorozatot  tévében, esetleg nem is tudják a különbséget a rögbi és az amerikai foci között. Az alapvető dolgokat tisztázzuk velük a foglalkozás elején, utána beszélünk a sportág hazai és fehérvári helyzetéről. Ezután pedig egy testnevelés óra keretében lehetőségük van megismerkedni a labdával, annak sajátosságaival" -mondta Papp Péter, aki amellett, hogy az Enthroners játékosa, az U14-es korosztályos csapat edzője is.

A rövid bemutatkozás során a gyerekek megtudták, hány csapat van Magyarországon, milyenek a körülmények és miért kiemelkedő az, ami a fehérvári klub infrastruktúráját jellemzi. A szöveges kezdetet aztán gyakorlatok követték, először bemelegítés sok futással, majd előkerült a fűzős tojáslabda is. A pontos átadásokat, elkapásokat gyakorolhatták a gyerekek, akiknek az amerikai légiósok dobálták a labdát. Lelkesedésben nem volt hiány, éppen ezt a célt szolgálja a népszerűsítő sorozat, hiszen az amerikai futballt nem lehet elég korán kezdeni.

"Minél korábban érdemes elkezdeni. A mi sportágunkat persze nem lehet az utcáról beesve űzni, felszerelés, mozgáskoordináció, fizikai alapok kellenek ahhoz, hogy valaki játszhassa. Ezek nem adottak, ezért nagyon fontos kis korban megkezdeni a játékosok felkészítését. Ilyenkor még a játékos gyakorlatokon van a hangsúly, mindent labdával végzünk, hogy már kezdettől az legyen a középpontban. Megtanulják elkapni, futni vele, gurulni, vetődni érte. Megtanulnak játszani, és mire tizenöt, tizenhat éves korukban feleszerlést adunk a fitalokra, mér rendelkeznek az alapokkal, amikre építkezhetnek" - ismertette az utánpótlásképzés vázltatát Papp Péter.

A bemutatón elhangzott, hogy a Fehérvár Enthronersnél tapasztalható körülmények magyar viszonylatban kiemelkedőek, sőt, nem túlzó elvárás, hogy európai szinten is felzárkózzon a csapat az élmezőnyhöz. Az utánpótlásban ellenben problémát jelent, hogy nehéz jó edzőket találni, a szakmai stáb kialakítása a gyerekeknél, de a felnőtteknél is időigényesebb, mint a jó játékosok megszerzése.

Sport

 1. Szerződést bontott az Alba Fehérvár Dzunics Braniszlavval

  Nem maradt következmény nélkül az újabb vereség és a fehérvári kosarasok idei halványabb produkciója. Az Alba Fehérvár vezetősége a szombat esti, Paks elleni vereséget követően felmentette a munkavégzés alól a csapattal korábban két bajnoki címet és két kupagyőzelmet szerző Dzunics Braniszlav vezetőedzőt.

  2018.12.16.
 2. Szinte mindenben jobb volt a Paks - ismét kikapott az Alba

  Nem javított hazai pályán az Alba Fehérvár, a Paks szinte végig vezetve, jobban, koncentráltabban, ritmusosabban kosárlabdázott, és tizennégy ponttal győzött Székesfehérváron. Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 74-88 (15-20, 15-22, 17-20, 27-26)

  2018.12.15.
 3. Karate: remek fehérvári szereplés a KWU világeseményén

  Várnában rendezte meg a KWU (Kyokushin World Union) világszervezet a második felnőtt, súlycsoportos Európa-bajnokságát és a hatodik nyílt, utánpótlás világbajnokságát. Az óriási viadalon 32 ország, csaknem 800 versenyzője mérte össze erejét knock down kyokushin küzdelemben. Mint azt a számok is mutatják, ez az egyik legrangosabb esemény ma a kyokushin karate világában.

  2018.12.14.
 4. Nagy gólok meccsén Vidi-döntetlen a Chelsea ellen

  Az Európa-liga csoportkörének utolsó találkozóján a MOL Vidi FC a Chelsea-t fogadta a Groupama Arénában. A Vidinek ponto(ka)t kellett szereznie az angol sztárcsapat ellen, hogy legyen esélye továbbjutni a csoportból. A Chelsea szerzett vezetést, de öngóllal egyenlített a Vidi még az első félidőben. A folytatásban Nego parádés góljára Giroud is nagy szabadrúgással válaszolt, így döntetlen lett a meccs, a Vidi pedig a BATE győzelme miatt nem jutott tovább.

  2018.12.13.

Fehérvári advent

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak