A falak adnak majd teret a jövőnek - elkészült a Ciszterci Szent István Gimnázium bővítése

A Ciszterci Szent István Gimnázium egy új tornacsarnokkal, étkezővel, megújult díszteremmel továbbá 12 tanteremmel is bővült és az intézmény udvarai is megújultak. Az építkezés két éve kezdődött és három hónappal a befejezési határidő előtt mostanra elkészült. A beruházáshoz mintegy 4.3 milliárd forintot biztosított az állam az iskolát működtető Ciszterci Rendnek.
2022.10.05. 13:32 |
A falak adnak majd teret a jövőnek - elkészült a Ciszterci Szent István Gimnázium bővítése

A 2017-ben indult beruházás megvalósításához először 2,7 milliárd forintos támogatást kapott a Ciszterci Rend a kormánytól. Így elindulhatott a fejlesztés első üteme, amelyben megépült a tornacsarnok, egy nagyobb ebédlőtér és a díszterem. A második ütemre, amelynek keretében 12 tantermet alakítottak ki, 1,67 milliárd forintot biztosított az állam.

A ciszterci közösség az országban mintegy 4200 gyermeket oktat

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy harminc éve, 1992-ben kapta vissza az iskolát az egyházi kárpótlás keretében a Ciszterci Rend és a Szent István nevét viselő gimnázium nagy hagyományokkal rendelkezik.

Jó érzés bejönni ide

Rétvári Bence miniszterhelyettes kiemelte, hogy Klebelsberg Kunó egykori iskolájában vagyunk és amit ő elkezdett száz éve, azt igyekszünk folytatni. Az elmúlt évtizedben 4576 óvodai és iskola beruházás valósult meg, épült 32 új tanuszoda, 48 tornaterem, 33 iskolabővítés volt, 7 új iskola épült. Mintegy 26 milliárd forintból korszerű digitális környezet teremtettek 2800 helyen, 4000 wifi kiépítés és 2000 sávszélesség bővítés történt, továbbá csak idén 120 ezer laptopot osztottak ki tanárok és diákok között.

Bobory Zoltán, aki egykor szintén az iskola diákja volt, Bokros János Óda az Alma materhez című versével köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

Bérczi Bernát zirci apát arról beszélt, hogy Fehérváron harapni lehet a történelmet. Emlékeztetett arra, hogy 1702-ben indítottak a jezsuiták középfokú oktatást Fehérváron, 1756-ra épült fel az iskolaépület (a Fő utcán a Szent István Király Múzeum Rendház épülete), majd 1813-tól a jezsuiták feloszlatása után a ciszterciek vették át az iskolát. E falak között tanult többek mellett Reguly Antal nyelvész, Vajda János és Vörösmarty Mihály, Ybl Miklós, Semmelweis Ignác és Klebelsberg Kunó is.

A gimnázium1921-ben vette fel Szent István nevét és 1939-ben költözött a jelenlegi főépületbe. 1950-ben államosították és József Attila Gimnáziumként működött, majd 1994-ben indult újra az egyházi iskola, aminek az épülete 2014-re szűknek bizonyult. Dékány Szixtus korábbi zirci apát még 2012-ben kezdte el terveztetni a bővítést és 2020-ban kezdődött el az építkezés.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője, államtitkár szintén egykori diákja és tanára is volt a Ciszternek arról beszélt, hogy a tanárok és a diákok együtt teszik naggyá az iskolát. Köszönetet mondott mindenkinek, aki tett azért, hogy megvalósulhasson a gimnázium bővítése.

Cser-Palkovics András polgármester a város közössége nevében mondott köszönetet, hogy belevágott a rend az építkezésbe, a kormánynak pedig a támogatásért, amit ehhez biztosítottak. Örömmel lehetünk itt, mert nagyszerű dolgot sikerült alkotni. Kiemelte, hogy több iskola újul meg a városban egyházi, alapítványi és állami egyaránt. Mint mondta a Teleki tervezése megkezdődött, a Kodolányi, a Tóparti és a Vasvári is megújul és olyan terek épülnek, amik a közösségnek adnak lehetőséget.

Az építkezés során mintegy 7000 m³ földet mozgattak meg, 1500 m² falat húztak fel, és beépítettek 500 tonna betonacélt, valamint 4000 m³ betont.

Városfejlesztés

 1. Új zebra a Kassain

  Elkészült az új gyalogos átkelőhely a Kassai út és a Vágújhelyi utca sarkán, a buszmegállók mellett. A környéken élők kérésére készült el a fejlesztés, ami nem pusztán a burkolati jelek felfestését jelentette, hiszen egy biztonságos gyalogos átkelőhely létesítéséhez a megfelelő közvilágítást és a járdakapcsolatokat is ki kellett építeni a szegélyek szintbe süllyesztésével együtt - mondta Östör Annamária a terület önkormányzati képviselője.

  2022.12.06.
 2. Szinte kész a déli összekötő

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 3. Pályaválasztási nap a Rákócziban

  Robotikai bemutatóval, tájékoztató előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal várta a KÉPES programban részt vevő nyolc nagyvállalat a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatosait a hétfői pályaorientációs napon. Az iskolában tartott rendezvényen a diákok megismerkedtek azokkal a képességekkel, készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jövőben sikeres munkavállalók lehessenek Székesfehérváron.

  2022.11.21.
 4. Épül már az új kishíd

  Jövő év tavaszára készül el a Malom-csatorna feletti új kishíd a Fürdő utcánál. A héten a kivitelezők beemelték helyére az átvezetést biztosító vasbeton szerkezeti elemeket.

  2022.11.17.